Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


 
Familjens dagbok


Tillbaka


MAJ 2009

Mors dag & premiärdopp! Sön 31/5
Bad i Finspång Tor 28/5
Lycka Sön 24/5
Uppdatering! Lör 23/5
Utflykt Fre 8/5
Just nu Tor 7/5
Dag utan plan Sön 3/5
85-årsfirande Lör 2/5
Första maj Fre 1/5


Mors dag & premiärbad!

söndag 31 maj

Hela helgen blev förstörd pga en sprucken visdomstand som fick dras ut akut på fredagen. Jag som skulle hinna med så mycket, och bara njuta sommar. Istället tog mamma & pappa hand om barnen medan Anders var och jobbade och jag låg nerbäddad med vräk.

På söndagen kom barnen hem från Momo med en så fin bukett blommor till mamma! Älskade flickor, min stolthet och glädje =)

På kvällen var jag till kanelen och tog ett premiärdopp, i maj!


Barnen leker med svinen.


Premiärdopp i kanalen =)

Kommentera?

Bad i Finspång!

torsdag 28 maj

När Elise fyllde år fick hon ett besök på Finspångs nybyggda äventyrsbad i present av Monsa & Gun. Eftersom Tuss var dålig kom vi aldrig iväg då. Men nu har vi varit iväg, äntligen! =)

Två dagar innan utflykten fick vi mailutskick om fotografering på dagis samma dag som vi skulle åka. Så barnen fick komma till dagis och fotas. De tog Elises och Sagas grupp först, eftersom de hade bråttom iväg, och ringde mig när det var klart.

Efter en snabb kisspaus hemma satte vi fart mot Finspång! Halvvägs ner var det dags för kisspaus igen och lite mellanmål.

Framme hos Monsa blev vi mottagna med öppna armar och bjudna på lax till lunch. Sen bar det av till äventyrsbadet. Vilket fantastiskt ställe! Med alla vattenaktiviteter man kan önska, på en lagom stor yta. Aktiviteter för alla åldrar, från de minsta till de äldsta. Barnen eld och lågor, likaså vi vuxna =) Elise övade simning och plaskade utomhus med Monsa och Gun. Saga lite försiktig i början. Hon tittade nyfiket på när Elise åkte den lilla vattenrutschkanan tillsammans med en nyfunnen vän. Efter ett tag ville hon prova, med mamma sällskap var hon upp för hela trappan, tittade, kände efter, men vågade inte riktigt. Väntade. Till slut åkte vi hon och jag, sakta, och hon var överlycklig! Sen åkte hon själv, tillsammans med de andra, massor av gånger, och fullkomligt lyste som en sol, stolt som en tupp!

Sen åkte Elise och jag forsränningen tillsammans, och våran tur att vara stolta. =) Men sen ville också Saga åka med! När vi kom ner efter nästa sista åket berättade Gun att Monsa gått upp för att åka!

När jag blir 87 år hoppas jag att jag också kan och vill åka forsränning! Det är underbart att ha Monsa att brås på.

Efter badet var barnen sååå trötta, speciellt Elise som inte sovit i bilen på vägen ner. Tillbaka hos Monsa blev det pannkakor åt barnen och räkor åt oss vuxna. Sen glass i massor och kaffe. =)

Innan vi åkte hemåt myste vi i penisionärkuvösen (inglasade balkongen).

Gissa vad Elise önskar sig till sin nästa födelsedag? =)

Kommentera?


Provar bubbelpoolen


Saga vågar åka vattenrutschkanan!


Elise i simglasögonen


Saga leker med Monsa i bubbelpoolen


Elise leker med Monsa i bubbelpoolen


Banan i omkläningsrummet


Så trött sessa


Pannkakor!


Monsa och barnen busar i kuvösen med den skojiga stolen


Nöjda sötnosar!

Lycka

söndag 24 maj

Igår fick Saga sitt högt efterlängtade paraply. Lyckan var fullkomlig, och blev inte mindre av att det kom en ordentlig skur på eftermiddagen så att hon fick prova det på riktigt!

Elise var bjuden på Emmas kalas, vilket också det innebar en fullkomlig lycka, eftersom det är första året hon är bjuden. Emma rankas högt på kompislistan =) Elise var med runt och bestämde present, som skulle ha med hästar att göra. Det blev till slut en hästdagbok med lås och tillhörande hästpennor, ridstrumpor och en klänning. Elise har fått så mycket kläder från Emma, så födelsedagen är ett bra tillfälle att ge något tillbaka. Hon fick med sig vegokorvbitar i en burk och rusande över till grillpartyt, skinande som en sol.


Aklejan som jag nästan till fullo rensat bort i rabatten då jag tog dem för ogräs när de tittade upp... Några fina plantor blev kvar och bjuder till min lycka nu på underbart vackra blommor.

Kommentera gärna!


Prästkragen och bergsklinten i knopp =)

Uppdatering!

lördag 23 maj

Förkylningarna har kommit och gått, just nu är alla friska. Elise har fått klasslistan för förskoleklassen i höst, oerhört spännande! De är sex kamrater från dagisgruppen som fortsätter tillsammans, och sen en massa nya kompisar. Elise är eld och lågor. Vi har varit på utvecklingssamtal för bägge barnen. För Elise är det mest "inte så mycket att säga, hon är en sån som man vill ha flera av bland andra barn!". Hon är en glad tjej som drar igång andra, mycket känslosam och omtänksam, tar han om både yngre och äldre kompisar, och är positiv förebild för andra barn. Saga funkar också bra i gruppen, hon är jätteduktig på att prata och har hittat bra kompisar, även om hon också gärna leker själv. Hon är inte den som drar igång lekar, men hakar mer än gärna på. Målet framöver är att se till att det funkar lika bra när Elise har flyttat till skolan.

I trädgården blommar det. I år är det härligt även nu när plommon- och körsbärsblom har fallit till marken eftersom det nu finns så mycket annat som tar över blomningen. Syrenen och rosentryn har just slagit ut och tulpanlökarna som planterades i höstas blommar fortfarande fint, långt efter att de andra tulpanerna blommat ut. Till min förskräckelse har jag upptäckt att jag misstagit aklejan för ogräs och noga rensat bort den större delen av kolonin på framsidan...! Samtidigt som jag noga frösått samma blomma...

Till nästa helg är planen att vi ska ha fått in dörren ut till trädgården från huset. Om alla bitar faller på plats.

Kommentera?


Högt älskad Momo på besök. =)


Körsbärssnö.


Kvällspromenad med Tussen.


Dillpionen från rivningstomten i knopp! Den tomten har förövrigt just övertäckts med ny jord, och inga mer blommor lär det bli därifrån...


Den underbara vita ädelsyrenen i blom!


Snusk i trädgården...: Igelkottarna gör fler kottar! =)

Utflykt

fredag 8 maj

Sen kväll eftersom Tuss blev lite låg i socker efter höjd dos, och tidig morgon. Strax före sju åkte Prinsen och jag iväg till Stockholm och Roslagstulls Djurklinik för operation av tänderna. Fick prata med veterinär Gunnel (känd från TV), som varnade för att det var riskfyllt med narkosen, men som höll med om att de alternativ som finns är avlivning eller detta, så hon skulle valt samma sak för sitt marsvin. Jag pussade och sen började den olidliga väntan på Samtalet.

Åkte planlöst runt norrut för att leta trädgårdscentrum för att skingra tankarna. Efter att ha passerat Plantagen fem gånger utan att ha hittat rätt avfart lyckades jag till slut krångla mig fram till betalparkeringen och in till en gigantisk anläggning fylld till bredden av härliga plantor. Köpte två doftschersmin för gluggen vid garageuppfarten och fem påsar jord.

Tillbaka till Roslagstull och frågade hur det gått. De höll på med honom och det verkade gå bra hittills. Tog en sväng till syster för en kaffe i solen och lämna en solros till gudbarn Emil som på dagen blir två år.

Olidlig väntan. Fick en trevlig stund med syster och hann lyssna på trädgårdsarkitekten som var på besök. Sen ringde det äntligen, och allt hade gått bra, so far!!!

Åkte och hämtade upp min Prins, fick skötselråd för den närmaste tiden, recept på smärtlindring, köpte mer näringslösning och betalade (tandproblem går inte på försäkringen...).

En väldigt lättad och lycklig Frida åkte sedan hemåt med trött prins i passagerarsätet.

Under dagen har Elise lärt sig cykla, alldeles för gen maskin, utan stödhjul!!! Och hon är så stolt! Och det spelar ingen roll att det regnade, cykla skulle hon iallafall. =)

På kvällen åkte Saga och jag till Åsby, där blev det en Queen Elisabeth-ros på halva priset och en glass åt Saga. Sen grävdes det i regnet, så att schersminen kom på plats. Barnen jagade sniglar och mask tillsammans med grannbarnen.

Planen för kvällen hade varit att gå på Bill & Bob med jobbet, men nu blir jag hemma för matning och ompyssling av Prinsen, med popcorn tillsammans med barnen och mannen vid teven. Det går visst någon form av sport på teve, säger han som har koll =) Får bli en långpromenad med Tussen också, om regnet lugnar sig så att han törs sig ut. Känns som att jag behöver denna lugna kväll.

Jag misstänker att jag fått magkatarr. Ont som sjutton i övre delen av magen. Gissar att det blivit lite för lite sömn och fasta mattider, i kombination med mycket kaffe och niktotintuggummin. Ska försöka varva ner med en lugn helg i trädgården.

Kommentera?


CYKLAR!


    Doftschersmin och Queen Elizabeth

Just nu

torsdag 7 maj

Jag njuter. Precis den här tiden är absolut bäst på hela året. Efter helgen blommade trädgården upp i ett slag, med körsbären, plommonen och häggmispeln. Löjtnanshjärtat och mina egensådda penséer har knoppar. De flesta av växterna har fått flyttat ut på altanen, där jag kan linda in dem i fiberduk vid kyla.

Ett orosmoln på himlen är Prinsen, som är riktigt krasslig. I morgon bär det av till specialistveterinär i Stockholm för att göra ett försök att få ordning på hans tänder. Han har sprutmatats med näringslösning i en vecka nu, för att han ska lägga på sig och ha större chans att klara narkosen. Strömsholm ville inte ens försöka, men att ge upp och avliva djur är inte en av mina starka sidor.

Tussen kan inte räknas som sjuk längre. Han är bara diabetiker. Han är precis som vanligt och så självgående som en diabeteskatt kan vara. Han är pigg, nyfiken, gosig och precis som förr. Han sköter maten själv och skäms bara bort med lite blötmat då och då. Sockret ligger rätt högt nu, och jag gissar att han ska ställas om på högre dos nu när han äter bra själv (1,5 -> 2 får han nu). Promenaderna tar vi fortsatt tillsammans. Vågar inte släppa taget, inte ännu. Är alldeles för rädd att något ska hända. Sen har vi det ju rätt så mysigt på våra promenader med. Han har precis börjat ta sina "sommarpromenader", långa turer, nosandes, jagandes, spejandes. Jag fortsätter njuta varje dag det får vara så här.

Snosan vågar sig ut på lite längre turer, men ligger gärna och vilar inomhus. Det märks att damen har blivit lite till åren nu, lilltjejen. Tjejmarsvinen mår prima, de frodas och piper sällskapligt, även om det inte blir så ofta de kommer upp nu när det varit så mycket med Prinsen. Lillkillen sitter i egen del av buren nu, så att Prinsen får lugn och ro. Han har blivit könsmogen och lämnar inte gärna Prinsen i fred några längre stunder. Alla marsvinen ska nu ställas om på annan kosthållning, efter råd från veterinären. Fortsatt obegränsad tillgång till hö, men enbart max en matsked pellets per dag. Ingen fröblandning alls, och endast bladgrönsaker i mindre mängder. Allt för att komma så nära deras naturliga kosthållning som möjligt.

Saga har äntligen vuxit ur storlek 92, trilskas lite med maten stundvis, men ordförrådet växer för varje dag. Man riktigt hör hur hon provar nya ord och sammansättningar. Och hon är inne i en riktig bokperiod.

Elise har vuxit två centimeter på två månader och äter som en häst och sover som en björn =) Vi provar mjölk i mindre mängder igen, och det verkar gå bra. På söndag är det avslutning på simskolan och hon simmar nu på djupt vatten och hoppar själv från kanten. Idag cyklade hon på egen cykel till dagis. Hela tiden ett steg längre.

Nu ska Elise sluta suga på tummen. I ett svagt ögonblick bestämde hon och jag att om jag slutar snusa slutar hon med tummen. Det känns som en fair deal, liksom. Det var några månader sedan. I måndags hade jag min första snusfria dag och igår bestämde Elise att det var hennes tur att hoppa på tåget. Hon är jätteduktig, (oftast) peppad till max och ser fram emot att få gå i leksaksaffären och välja en leksak när hon låtit bli tummen ordentligt. Jag ser fram emot att använda snuspengarna till trädgården. Skoj ska vi ha. =)

Kommentera?


Bästa utsikten! Vårt köksfönster är som absolut vackrast precis den här tiden på året.


Tidig morgon i trädgården.


Helt färska körsbärsblom (4/5).


Stora plommonträdet.


Äppelblom i startgroparna.


Violerna i gräsmattan under stora äppelträdet.


Lilla äppelträdet.

Dag utan plan

söndag 3 maj

De lediga dagarna av sol och värme har bara försvunnit och idag var första dagen då vi inte hade någonting inplanerat, och då jobbar Anders kväll. Jag kom i säng på tok för sent i natt, och var dundertrött på morgonen. Efter frukost med familjen fick jag sova ett par timmar till, och det gjorde susen. Den lediga dagen tog jag till att städa, inomhus, och tvätta ikapp. Det behövdes. Medan barnen lekte med Michelle. Av alla barnens kompisar tycker de allra bäst om Michelle. Ingen når riktigt upp till hennes nivå. Hon är en sann pärla.

På eftermiddagen åkte Elise med Momo till simskolan och sedan hem till dem för att sova. Dessa dagar ser hon så mycket fram emot. Och jag tycker att det är så roligt att hon får möjligheten att bygga upp ett starkt band till sina morföräldrar. Att det är på deras initiativ.

I fredags var det dags för Elises & Momos teaterbesök, som de bokat in sedan tidigt våras, Stackars Pettson fiskar på konserthuset. Elise var trött men nöjd och kom hem med ett stort vykort signerat av Pettson, Findus och Gustavsson. =)

För någon dag sedan kom blomknopparna fram på körsbären och plommonen. Snart, mycket snart, kommer de få dagar på året då trädgården är som absolut vackrast. Grannens träd är i full blom, och vi njuter över häcken.

Idag på kvällen blev det en långfika med Annelie. Jättetrevligt!! Planen har länge varit att ta den här fikan, men det har hela tiden kommit något i vägen, nu blev det äntligen av! Vi lever rätt olika liv, Annelie och jag, samtidigt ändå har jag så himla roligt ihop med henne och så mycket att prata om. Tycker mycket om den människan, och jobbet skulle inte vara lika roligt om inte hon satt mittemot.

Summan av dagen som gått blev nog runt tio latten. =)

Kommentera?

Några blandade bilder från dagarna som gått.


Tuss på morgonpromenad


Saga vattnar nysått gräs


Elise har tagit kort på fikande pappa


Tuss vilar i rabatten


Prinsen fick göra tidig premiär på gräsmattan, eftersom han är dålig


Jag och barnen har varit iväg och grävt upp häggplantor! Nu står de på plats och jag håller tummarna för att de klarar sig. Så om några år kan jag sitta på altanen, precis mellan en hägg och en syren. Snacka om livskvalitet =)


Söndagsfika med Annelie!

Firande av 85-åring

lördag 2 maj

Firande av gammelfarmor Lilja som fyllt 85. Närmare 30 personer samlades vi tillsammans med Lilja i strålande solsken på Pensionat Udden utanför Skinnskatteberg. Där bjöds vi på fantasiskt god mat, i en bedårande miljö och hade jättetrevligt. Barnen plaskade i vattenbrynet och plockade vitsippor i sluttningen. En klockren höjdare var fåren och lammen. Saga bestämde att hon ville ha får på gräsmattan hemma och Elise ville köpa med sig sin favorit hem. Vägen hem tog vi genvägen men kanske senvägen över Lisjö.

På kvällen red Elise och jag, innan Prinsen fick mer mjukmat i spruta. Fick en härlig vårkvällspromenad med Tuss i skymningen.

Kommentera gärna


Födelsedagsbarnet Lilja med sönerna Lasse och Leif


Ritar teckningar till Lilja


Kallt vatten!


Varm sol


Vi två på samma foto! =)


Kusiner på eka


Systrar på eka


Solstråle <3


Bland vitsippor


Söt dotter & snygg pappa


Favoriter


Vill ta med hem!


I hagarna ute hos Fajer har kossorna äntligen fått komma ut på sommarbete

Första maj

fredag 1 maj

Första maj och besök på Djäkneberget enligt tradition. Picnic, glass och massa mingel och skoj. Båda barnen har varit med på vänsterns första maj-firande på Djäkneberget sedan de föddes. Det här är första året Elise 5,5 år funderar vidare över det.

Det är en utmaning att försöka förklara grundläggande demokrati för en femåring. För ett tag sedan kom Elise hem från dagis och sa att de sagt att kungen bestämde, och hon undrade om det var så. Jag tvekade en kort sekund, men valde att ta utmaningen.

Förklarade att det finns två lag i Sverige, ett rött och ett blått. Statsministern tillhör det blåa laget och det är de som bestämmer just nu. Då och då får alla vuxna rösta på det lag de hejar på, och det lag som vinner får bestämma. Kungen bestämmer ingenting, han gör bara reklam för Sverige.

Idag undrade Elise över varför vissa människor viftar med röda flaggor. Jag förklarade att det är för att de hejar på det röda laget, inte det blåa. Sen gav jag mig på att förklara vad de olika lagen står för. Det är inte lätt att förklara politik på barnspråk, opartiskt dessutom. Och det röda laget har ju många såna värden som är lättare för barn att förstå och ta sig till än det blåa. Anders undrade hur bilden skulle se ut om borgarna skulle ge den.

Sånt här är svårt. Vi har pratat mycket om det, och är ense. Det är viktigare att barnen får en bild av vuxna som är medvetna om politiken, än av vuxna som inte visar något intresse och inte orkar, vill eller tror sig kunna påverka. Inga föräldrar uppfostrar sina barn utan att sätta spår av värderingar. Det viktiga är att poängtera för barnen att det inte är säkert att de kommer att tycka likadant som vi när de blir vuxna, att det viktiga är att de skaffar sig en egen uppfattning och att de kan stå för den. Att det är helt ok för oss att de tycker annorlunda (så länge det är en demokratisk organisation...).

Någonstans hoppas man att det är engagemanget som fångas upp, inte nödvändigtvis den politiska färgen.

Själv hade jag klistermärken från Fri Företagsamhet på barnrummet, medan vissa andra barn gick i första maj-tåg. Jag har försökt se en röd tråd i de fall där barnen går i föräldrarnas fotspår vad det gäller politiska åsikter, respektive de där de väljer helt annorlunda. Men det finns inte. Man växer upp och de erfarenheter man får under livet hjälper till att skapa den åsikt man får, helt enkelt.


Världens framtid. Har tid på sig att välja egen färg


Pedagogiskt och rättfärdigt


Efter chokladglass på Djäkneberget


Ettårsfirande av kusin Wilmer

Kommentera gärna