Hem | Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Kommentera!

 


 
Familjens dagbok


Tillbaka


APRIL 2010

Resfeber Tis 6/4
Ett kvartal Mån 5/4
Påsklunch i Stockholm Sön 4/4
Bonusdag och växthus! Lör 3/4
Svantur och påskmiddag Fre 2/4
Febrig Elise och veterinärbesök Tor 1/4

 

Resfeber

tisdag 6 april

Anders jobbade kväll och jag tog bussen till jobbet. Fullt ös på jobbet. Stressad över hur jag ska hinna klart med allt på en kortvecka och utan möjlighet att jobba över.

Efter jobbet hämtade jag Saga på dagis, Elise är på äventyr med Momo och sover kvar där. Hemma får vi besök av Marie & Nick med Alva & Jamie. Jamie har blivit så stor! Ingen liten bäbis längre, utan en riktig liten go pojke. Saga överlycklig att få leka med Alva, dessutom utan Elise. Linus och Emma kom och de hoppade allihopa på studsmattan medan vi fikade.

På kvällen skjutsade jag över Saga till Michelle där hon skulle sova för att Anders och jag ska kunna åka tidigt till jobbet imorgon. Saga jättenöjd och Michelle är så go med henne. Fick se deras nya lägenhet också, som var jättestor och helt underbar!

På kvällen hade jag tänk att hinna med en massa packning och städning, men det gick på halvfart på grund av en djävulsk huvudvärk. Större delen av tiden innan Anders kom hem blev jag liggandes i ett mörkt och knäpptyst sovrum med en iskall, blöt handduk över panna, tinningar och ögon.

Resfebern har satt in på allvar och hela familjen laddar för och längtar till en veckas sol, bad och umgänge med stor-familj. En välbehövlig paus i vardagen, att bara få vara, tillsammans. Att slippa slask och lera, stövlar och regnbyxor, tjat om mössa och fleecejacka och tidiga mornar till dagis och jobb. Att få njuta av den så starkt efterlängtade värmen och låta kusinerna leka. Så lyxigt.

Det verkar reda ut sig med omhändertagande av katt, marsvin och småplantor. Jag är orolig över att lämna Morsan ensam, men en stor sten lättade när jag fått ordning på hennes mage och att Kicki ställde upp på att ta hand om henne under veckan. Det känns tryggt.

Skriv gärna en rad!


Nick och Jamie.


Min solstråle.

Ett kvartal

måndag 5 april

Under dagen lekte Elise med vårt nya grannbarn, som hon visade sig trivas jättebra med. Emma kom också över och de lekte allihopa också Saga. Efter mellanmål med våfflor sprang de allihopa över till hans hus, och jag fick en stund för mig själv och hann ta en kaffe och läsa trädgårdsbok.

När Anders kom hem åkte Saga och jag till stallet. Hon ledde in Fajer själv och borstade honom så noga medan jag mockade. Det hade slutat snöa och vi njöt sol en stund. Under ridturen övade vi på att styra och Saga gjorde stolt flera volter, fascinerad av att hästen följde hennes anvisningar. Vi såg en död råtta längst vägen och större delen av vägen hem spekulerade Saga i vad som kunde ha hänt den, var den bodde och om Snosan dödade råttor.

Tre månader utan Tuss, idag. Ett helt kvartal. Jag minns att när mitt första marsvin dog tänkte jag att jag skulle möta henne i himlen när jag själv dör. Jag minns att jag tyckte att livet framför mig, tills jag skulle träffa henne igen, kändes som en evighet. Samma känsla finns här nu igen.

Han saknas mig ännu enormt mycket. Det är fortfarande ett stort tomrum efter honom. Det är konstigt med en vår utan Tuss och det är tomt utan hans snarkningar och lurviga mage. Än kan jag vakna mitt i natten med hjärtklappning, innan huvudet klarnar och jag inser att jag inte längre behöver vara rädd att missa hans insulintid.

Hela kvällen brann ljus vid hans urna på spiskranen i vardagsrummet.

Skriv gärna en rad!


Fajer väntar i hagen tillsammans med Bella och Pitan.


Dragkamp.


På samma lina.


Saga styr häst och gör volter.


Ena väggen i källaren. Mina plantbäbisar.


Nittio dagars tomhet och saknad.

Påsklunch i Stockholm

söndag 4 april

Anders jobbade dag och jag och barnen åkte till syster & Dennis i Stockholm på kombinerad påsklunch och födelsedagsfirande. Dennis släkt var där, och farfar och Monsa & Gun och mor & far. Mycket och god mat, så trevlig och lättsam stämning och kusinerna hade så roligt. De fick påskägg både av Momo & Bobo och av Monsa & Gun =)

På vägen hem från Stockholm stannade vi till på Bauhaus och köpte cement och gråsggor till växthusgrunden och på kvällen göt jag de första två grundstenarna.

Skriv gärna en rad!


Kusinerna leker med ballonger.


Emil & Saga hjälper Dennis att öppna paket.


Farfar, Gun & Elise.


Monsa leker med Saga och hennes docka hon fick i påskägget.


Gun får en kraaam av Elise <3


Monsa och Oskar.


Äggmålning vid barnbordet!


Bäbissyren.
Hemma i trädgården upptäckte jag att syrenfröna som Saga planterade
förra sommaren har grott! Krukan har stått under en buske hela vintern.

Bonusdag och växthus!

lördag 3 april

Idag skulle Anders ha jobbat, men fick möjlighet att vara ledig. En underbar solig bonusdag, som vi tillbringade varje minut av tillsammans.

För en vecka sedan var vi och hämtade ett växthus i Kolsva. Det var i plockepin-modell. Häromdagen ringde en dam från Hökåsen och skänkte bort ett växthus med ett par trasiga rutor, mot nedplockning och bortfraktning. Idag hämtade vi det. Förhoppningen är att kunna plocka ihop ett helt växthus av de bägge trasiga.

Barnen sov hos farmor och farfar och vi åkte dit på en frukostkaffe i förmiddags-solen, och böt bil och lånade släp. Medan vi åkte till Hökåsen fick barnen vara kvar och leka med kusin Tova. Farmor tog med dem till lekparken och såg till att de fick lunch i sig. Vi åkte med släpet till Hökåsen, plockade ner allt glas på växthuset och efter en del bök fick vi fast hela stommen på flaket, utan att behöva skruva isär den.

På kvällen kom Michelle över. Så roligt att se henne igen, och barnen överlyckliga, men kunde inte riktigt samsas om vem som skulle vara med henne. Hon har blivit så stor Michelle, och är så klok och med ett stort hjärta.

Medan Anders satte upp studsmattan för en ny säsong grävde jag hål för hörnplintarna på växthuset, och rensade upp bakom. Nu ska bara grunden gjutas och sen glaset på. Sen invänta den riktiga vårvärmen för att odla på allvar.

Upptäckte att vi äntligen fått nya grannar i huset bakom granen. Var dit och hälsade och de var jättetrevliga! Det visade sig även att de har en son i samma ålder som Elise :) En bra byte mot det lätt asociala äldre par som bodde där tidigare och som jag inte fått byta ett ord med under de fem år vi bott med tomterna snett emot varandra.

Skriv gärna en rad!


Elise med sin älskade farmor på trappan i aprilsolen i Sura.


Sagosessan.


Efterlängtade krokus. I år har den fått en kompis.


Vårrus på premiären av studmattan.


Växthus på plats! Men grund ska fixas innan glasen ska sättas dit.

Svantur och påskmiddag

långfredag 2 april

Jag sov över tolv timmar i natt. Fortfarande genomslut när jag vaknade.

Efter frukost åker Elise och jag ut till Fajer. Elise har med påskfjädrar som hon sätter i hans träns, för att han ska bli en "påskhäst". Vi tar långturen runt, och blir ute över en timma. Solen har gått i moln, och vi håller på att blåsa bort. Vid åkern passerar vi av en enorm svankoloni och stannar, fotograferar och fascineras. Möter pappas kusin som är ute och fotograferar med riktigt kamera, med teleobjektiv. Elise vill mata en svan i sommar, "men inte på en djurpark" =) När hon ser flockarna med svanar flyga undrar hon om de har full kontroll, för det ser inte ut så med de långa halsarna. Vi tittar på tranorna som sticker upp bland kanadagässen. Sen fortsätter vi hemåt, där vi hoppar några hinder innan Fajer och de andra får lunch-höet i hagen.

Hemma får barnen leta påskägg. I Elises ägg är det en mobiltelefon med eget kontantkort och Saga får en trehjulig kickboard som inte ryms i ett ägg. Om man kan köpa sig till lyckliga barn, så är det så här.

På eftermiddagen åker vi till Sura för påskfirande med Anders föräldrar och syskon med familjer. Jättegod mat och alla nio kusinerna leker och har roligt. Barnens farmor och farfar frågar om barnen vill sova över och det faller så klart i god jord. Vi får en oplanerad ensamkväll hemma.

När vi kommer hem är klockan snart åtta, men fortfarande ljust ute. Jag gräver bort en av pallkragarna för att göra plats för växthuset, medan Anders skruvar loss plankor på grinden. Vi dricker vin, promenerar runt och pratar om drömmar om trädgården. När det mörknar sitter vi inne och Anders tar fram gitarren.

Under kvällen ringer Elise för att säga god natt, från sin egna mobil.

Skriv gärna en rad!


Elise hämtar Fajer i hagen.


I mustach, av Fajers vinterpäls. Ett säkert tecken på att våren är på väg!


Påskhäst. Elise hade med fjädrar åt fajer =)


Svankoloni. Så vackra vårtecken.


Tranor bland gässen.


Äntligen tillbaka.


Här vill jag bo. Elise också. Anders är inte lika positiv.
Huset är inte till salu.
Den gamla mannen som bodde i huset gick bort i vintras.
 


Fjärilslarv på grusvägen. Har försökt att googla rätt på sort, men inte lyckats...


På väg på påskmiddag. Finklädda med mobil i högsta hugg.


Tre generationer målar påskkort.


Anders och lillasyster fånar sig på påskmiddag.


Saga och kusin Tova.


Kusinerna Marcus och Oscar.


Farmor och kusin Tilda.


Kusin Tovan.


Före växthus. Tredje pallkragen är nu borta och där, framför granen,
ska växthuset stå. Landet ska bli tre gånger större.
Fortsättning följer.

Febrig Elise och veterinärbesök

skärtorsdag 1 april

Elise vaknade med en fruktansvärd hosta och feber. Hostan lät som krupphostan hon hade när hon var yngre och vi då åkte ett antal gånger akut till sjukhuset för. Dessutom var hon väldigt trött och skulle ha idrott i skolan, så jag resonerade att det var bäst att hon var hemma. Så blev det en vab-dag hemma med två uttråkade barn, istället för jobb och inplanerad vinlunch med kollegor...

Efter lunch hämtade vi Anders på jobbet och stannade till på ICA Maxi för att hämta ut en gratis tårta (!) och tårtspade, som jag fått i gåva för att jag fyllt år. Eftersom tårtan jag valde var lite billigare än den jag skulle bli bjuden på, pratade jag mig till en rulltårta på köpet. Åkte förbi farmor på Fyren för att lämna den som en påskhälsning till henne och farfar, men hon var på begravning så lämnade rulltårtan med en hälsning i hennes kyl.

På Ica Maxi ville barnen gå in i lekrummet. Eftersom Elise hade feber tyckte vi trots protester inte att det var någon bra idé. Det blev glass i caféet istället, medan jag gick in och handlade.

På eftermiddagen fick vi en tid med marsvinet Morsan hos Djurkliniken i Köping, som har toppkompetens på marsvin. Morsan har den senaste veckan varit dålig i magen och de senaste dagarna börjat vända sig in mot burhörnet. Saga följde med till veterinären, eftersom det är hennes husdjur. Dottern Wilma fick också följa med, som lugnande sällskap. Veterinären konstaterade cancer. Precis som jag misstänk med tanke på hennes uppsvällda mage och uttunnade ryggparti trots ökad aptit. Tumören är stor som ett plommon och har trolig utgång från livmoder eller äggstockar. Vi fick en operationstid inbokad om två veckor, och ska tills dess fundera på hur vi vill göra. Och försöka få hennes mage på rätt köl, eftersom allmäntllståndet måste vara bra. Hon ska få goda bakterier i flytande form och bara äta hö. Morsan är gammal, en operation är riskfylld. Återigen står jag inför frågan vad djuret själv skulle välja. Och att jag måste ta beslut utifrån det. Det är tungt och svårt.

Många tankar som snurrar på vägen hem från Köping. Förklarar för Saga vad veterinären sagt. Saga reflekterar över att det är samma sak som Sara har, cancer. Jag slås av hur klok hon är, min lilla tjej. Sen frågar hon "Vad har cancer för färg?" Funderar. "Jag vet inte. Men jag tror isblå." "Jag tror vit" säger Saga och vi är tysta. Efter en stund somnar Saga med huvudet mot blldörren.

Skriv gärna en rad!


April i luften och jag har beskurit det sista på äppelträden.
På det lilla trädet har flera grenar vuxit i skruvar. Vad beror det på?