Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


Familjens dagbok


Tillbaka


DECEMBER 2007

Annandag jul i Sura Onsdag 26 december
Juldagen på Bill&Bob Tisdag 25 december
Julafton Måndag 24 december
Dan före dan Söndag 23 december
Fingerfärg och badbrillor Lördag 22 december
Julgran Onsdag 19 december
Pepparkakshus Måndag 17 december
Lussesessor Torsdag 13 december
Nya ord Måndag 3 december
Kattkompis & Jesus Krister Söndag 2 december

Annandag jul i Sura

Onsdag 26 december

Annandag och firande av julen med Gabrielsson-sidan. Vi samlas hemma hos Farmor & Farfar i Sura, tillsammans med gammelfarmor Lilja, Jonas & Monica med Jenny, Marcus, Oscar, Lucas och Tilda, och Terese med Tova. Det njuter jättegott julbord och sedan delas alla paket ut. Barnen har som vanligt jätteroligt tillsammans och stämningen är på topp.

Med minsta kusinen på Gabrielsson-sidan, Tilda.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Juldagen på Bill&Bob

Tisdag 25 december

Vi har haft hela övervåning på Bill&Bob bokat sedan ett år tillbaka, och tagit in anmälningar och bokningar på mat. Så blir Saga sjuk och Anders stannar hemma. Jag går ändå, fast det känns lite konstigt. Elise ska sova hos Momo & Bobo och vi åker bil in till Västerås. Först åker vi och grattar Adam, enligt tradition. Avundas honom lite för att alla kommer ihåg hans födelsedag och för att han blir så ordentligt firad.

På Gryta är Elise glad att träffa Mons, Bobo & Momo igen. Jag hade hoppats på mer tid över, för att stanna och träffa Monsa lite mer. Men ligger så klart efter redan från början och får stressa till bussen istället. Vill vara i tid till B&B eftersom det är jag som bokat rummet. Hämtar upp Josse på vägen och kommer i tid. Folk droppar in och vi blir till slut 26 personer, ätandes. Allt funkar bra med matbokningar. Men vi får/tar in maten sent. Det blir mest så att alla sitter på sina platser, så man hinner inte prata så mycket mer än med dem som sitter direkt intill en, det är tråkigt. Jag hade hoppats på att hinna umgås med fler mer. Men en kväll är inte så lång, även om den varit planerad sedan länge. Slutsummeringen av kvällen var i alla fall att den var otroligt trevlig. Massa trevligt folk, varav många man inte träffar så ofta. Innan kvällen var slut bokades samma lokal för nästa år igen.

På natten sov jag på Gryta, bredvid Elise.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Julafton

Måndag 24 december

Pappa jobbar dag. När barnen vaknar ritar vi upp en skattkarta, över vardagsrummet. Där får de leta rätt på varsitt litet paket. Elise går in stenhårt för uppgiften och följer alla instruktioner om att gå över soffan och krypa under bordet, runda granen etc, tills hon hittar paketet. Hon rundar försiktigt granen, eftersom Tuss ligger där bakom och vilar. Hon hjälper även lillasyster att hitta sitt paket.

Jag plockar med det sista medan barnen pysslar. Pappa kommer hem strax efter lunch, tidigare än planerat. Trevligt

Efter ett tag kommer Momo, Bobo och Monsa och sen blir det samling framför Kalles julafton. Efter det intar vi köket och myser julmat i trevligt sällskap, lugn och ro och stearinljusets sken.

När magarna börjar bli mätta spejar barnen ut genom fönstret efter tomten, som kommer med lykta genom trädgården. Det blir julklappsutdelning och godisätning med kaffe. Det blir en del paket, trots att vi haft som "regel" att bara köpa till barnen, och även där håller vi igen. Men barnen ger en del klappar till de vuxna. Det är viktigt att det får lära sig att ge också, inte bara få, och få känna glädjen i att ge.

Kvällen blir lång och jättetrevlig, efter gröten somnar barnen så småningom utmattade och nöjda. Så även vi.

Julafton blev precis som den ska vara. Trots att vi var hemma hos oss (första gången). Det var lugnt, ingen pakethysteri, mycket prat, god mat och julstämning. Harmoni och mycket kärlek i luften. Precis som julen ska vara.


Tomten kommer!


Efter julgröten.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Dan före dan

Söndag 23 december

Allt är klart inför julafton. Vi har bakat pepparkakor, gjort ischoklad och marsipanfrukt, kokat knäck och slagit in paket. En hel del mumsigt vegetariskt till julbordet har vi också kokat ihop, så som senapsgriljerad quorn och vegetarisk sill. Barnen har öppnat den sista luckan på kalendern och somnar utmattade i väntan på julafton. Lugnet har lagt sig över rosa huset.


Allt är klart i väntan på julafton.


Barnen sover och Tuss håller utkik efter Tomten.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Fingerfärg och badbrillor

Lördag 22 december

Det pysslas och Saga får måla finger färg. Det är väldigt roligt och blir färg både högt och lågt. Färgen känns ju så mysig mellan fingrarna. Och det blir så fiiint! Sen badar Saga med badbrillorna. Hon är ju bara så cool!


Fingerfärg!


Sen bad! Sååå cool tjej ju!

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Julgran

Onsdag 19 december

Mamma och Elise tar "som vanligt" sällskap bort till Åsby och köper en svensk "rödgran". Vi hittar den finaste granen av alla, så klart. Elise betalar granen i kassan, hjälper glatt till att bära in den i bakluckan och bära ur den hemma. Mamma sågar av en decimeter av stammen för att hon tror att granen ska barra mindre tidigt då, och en får den vila ett dygn i källaren, i vatten. Nästan kväll hjälper Elise till att bära upp den ur källaren och klippa av plasten. Sen kläddes den högt och lågt förstås, medan lillasyster stilla undrar varför vi har ett vasst träd i hallen.


Granplastsklippare!

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Pepparkakshus

Måndag 17 december

Pappa bygger pepparkakshus tillsammans med sina flickor.


Byggkonst.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Lussesessor

Torsdag 13 december

Hela familjen gick upp före tuppen. Klockan fyra! Först bar det av till Gryta för att lussa för Momo & Bobo. Där sovs det för fullt och de blev glatt överraskade av det ljusa nattliga besöket. Efter sång och lussebullar bar det av till Sura där det lussades för Farmor & Farfar. Farfar var redan vaken och på väg till jobbet, men farmor bjöd hela familjen på mumsig frukost. På eftermiddagen åkte vi in till Västerås igen och lussade för Farmor Emma och Farfar Börje. De blev riktigt förvånade och förstås glada, och vi fikade.

På fredagen var det luciafirande utomhus på förskolan. En hel bunt så söta barn tågade och sjöng, klädda i lusse-, tomte- eller stjärngossekläder utanpå overallerna, vilket fick dem att se ut som små gulliga michelingubbar. :) Farmor & Farfar kom och tittade också. Sen fikades det och åts av "dagisbakade" pepparkakor och lussebullar.


Lussesessor!


Lussefirande utomhus på dagis.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Nya ord

Måndag 3 december

Saga har sedan några veckor tillbaka börjat sätta ihop tvåordsmeningar. Hon säger "ama dej" (krama dig), "äckar dej" (älskar dig) och "itta dä" (sitta där). Hon har för vana att utelämna första stavelsen. Likaså blir tutte "utte". Hon låter helst annorlunda mot Elise i samma ålder, pratar liksom å ett annat sätt, betonar till och med ja och nej olika.

Morgnarna hos oss börjar vid fyra, då barnen ett efter ett kommer in till oss och kryper ner så när mamma som möjligt, helst på. Sedan, vid fyra-fem-tiden blir Tuss hungrig. Då krafsar han idogt på vad som finns till hands (oftast den tapetserade garderobsdörren eller rullgardinssnöret) till jag vaknar. Då ska han ha mat. *söt* Saga ligger och ammar medan jag (och hon?) sover, tills det är dags att gå upp. Oftast sover Elise lite längre än lillasyster, och då brukar Saga krama henne stort, och säger nu "ama dej, ama dej". När Elise sover kan hon passa på att göra lite som hon vill med syster, utan att hon ska styra och ställa. Härom morgonen låg hon bredvid Elise och klappade henne ömt över håret och kinden, samtidigt som hon i mjuk stämma upprepade "äckar dej, äckar dej". Så otroligt söt!

I morse var alla vi tjejer förkylda. Jag riktigt dålig, medan barnens snuva gick över efter att de kommit igång lite. Elise vaknade med orden "jag kan inte lukta". Man slutar aldrig förundras över barns sätt att se världen.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Kattkompis & Jesus Krister

Söndag 2 december

Saga har upptäckt att vägen till Tuss hjärta går genom magen. Hon avgudar katterna, men får sällan vara i närheten av dem, då de ofta flyr vid barnens direkta uppenbarelse. Nu har hon hittat i vilken låda matburken finns, och går dit och plockar upp några kulor mat. Sedan sätter hon sig i närheten av Tuss och Snos och ger dem mat. Hon blir till deras idol, och de följer hennes rörelser noga för att inte missa mer mat. Med matkulorna i hand får hon komma dem nära och både klappa och krama speciellt Tuss. Hon pratar med honom och ger honom pepparkaksdeg och visar sina legogubbar.

Idag pratade Elise om Jesus Krister. De sjöng visst om honom i våra julsånger. Vi försökte noga hålla oss för skratt, när vi förstod att det var Jesus Kristus som översatts till Jesus Krister av vår fyraåring. Vi frågade var hon lärt sig om honom och sa i kyrkan, mycket stolt. Så klipsk tjej.

Vi har satt upp gran runt räcket vid entrén nu, med lampor i. Och julpyntat 'klart' inne. Granen hoppas jag på att få ta in så snart som möjligt efter Lucia. Jag vill ha in den på Lucia, så att man får njuta så länge som möjligt av den. Men Anders brukar vilja vänta till dagen före. Så vi brukar mötas någonstans på mitten, och det blir rätt lagom.

Han fick en chokladkalender i namnsdagspresent den 30 november. Samma dag var det fem år sedan vi fick reda att vi väntade barn. Tänk vad tiden går undan.

 
Hon har blivit så stor, Saga. Här leker hon med sina dockor. Och matar Tuss!


Saga har pratat med Tuss och ställt dit sin legogubbe som har får titta på. Han har också fått pepparkaksdeg framför sig. Båda är lika ointressanta tycker gammelkissen, men Saga är intressant eftersom hon även ger matkulor.

Kommentera!  |  Upp igen!

 
Besökare idag: Totalt antal besökare: