Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


 
Familjens dagbok


Tillbaka


DECEMBER 2008

Stooor teve Ti 30/12
Trasig dator Må 29/12
Förkyld juldag To 25/12
Vit jul On 24/12
Klädning av granen & ny soffa på plats! Ti 23/12
Målning av källaren Må 22/12
Klappar och soffa Fr 19/12
Senaste pysslet och lite bilder On 17/12
Gästtoaletten och mer kräksjuka Ti 16/12
Kräksjuka Fr 12/12
Tanklös! To 11/12
Akutbesök On 10/12
Badrumsskåp & tapet Må 8/12
Två veckor kvar Sö 7/12
Bara fika Lö 6/12
Julafton! Fr 5/12
Övning i slagsmål To 4/12
En riktig kvinna? To 4/12
Jul i vårt hus On 3/12
19 luckor kvar Ti 2/12
I bilder Må 1/12
Det rör på sig Må 1/12
Stooor teve!

Tisdag 30 december

Så har då till slut en ny teve landat hemma hos oss. En stooor en. Sedan vår drygt tioåriga teve gick sönder dagen före julafton har vi snokat runt på internet och tillbringat halva dagen idag i alla stans teveaffärer. Sen åkte Anders in på kvällen i sällskap med smakråd i form av min far, och kom hem med en teve. Så här stor var kartongen, jämfört med vår reservteve i bakgrunden... Nästan som soffkartongen

Och här är teven:

Första gången under hela vårt liv tillsammans som vi inte har köpt det absolut billigaste vi kommit över: den billigaste dvd-spelaren, den billigaste tvättmaskinen, den billigaste diskmaskinen, den billigaste bilen. Och alltid kontant.
Nu hoppas vi på problemfri och lång livslängd på teven.

Nu ska schabraket bara upp på väggen också.

Datorn hoppade igång igen oförklarligt igår. Helt som om ingenting alls hade hänt. Så nu är den ordentligt backupad igen och noga genomsökt efter virus.

Kommentera?

Trasig dator!!!

Måndag 29 december

Så har den rosa fina laptopen crashat. Dagen före julafton lade teven av, sen blev jag dunderförkyld och Elise fick öroninflammation. Sen vill inte datorn starta. Saker och ting kan vara bättre med andra ord. Men det är världsligt.

M:s pappa är proffs på datorer och har fixat till datorn tidigare, så han var bussig och kom hit idag och tittade på den, tyvärr utan succé. Men vi fick en trevlig fikastund med honom. =) Nu väntar besök hos datadoktor Olle. Jag är försiktigt hoppfull.

Första dagen på benen efter jätteförkylningen och jag är igång med källaren igen. Köpt mer vitfärg och sakta tar en ny källare form. Nu är trapp, halva hallen och halva pannrummet målat. Det är en sann glädje att måla över de orange dörrarna! För att fortsätta måla behöver större grejor flyttas undan och där finns spindelvarning, så då behövs Andershjälp. Just nu står allt lite stilla efter ett smärre bakslag då jag försökte flytta grejor själv och blev attackerad av en GIGANTISK spindel, som Anders fick ta hand om. Annars lyser spindlarna med sin frånvaro, vilket de gärna får  fortsätta göra. Nu ska varenda kryphål täppas igen och varenda mysig håla för spindelbon städas undan. Hoppas att pulsen efter spindelkonfronationen lugnat ner sig till kvällen och att röjning och målning kan fortsätta då.

Nu har också Saga blivit förkyld och hade hade feber i natt. Och Elise blöder näsblod av allt snuvande. Det klättras på väggarna och är ingen bra tid att vara utan både teve med inkopplad dvd och dator att titta på Pingu på. Tur att leksaksförrådet har fyllts på =)

Tuss har fått förhöjd insulindos med 0,5 enheter (till 4,0E). Han haft högre toppmarkering den senaste tiden (~20mmol/l) och inte haft så låga dippar (~10) som han borde. Så idag har jag höjt och nu har han gått ner bra. Han är pigg, äter torrfoder som han ska och tar kortare promenader fyra-fem gånger per dygn. Fast det är för kallt för hans smak. Mest går han ut för att nosa runt sin vanliga kortvända, uträtta sina behov och sen gå in igen. Han har som en uppsnittslad bana han väljer att gå, och ett antal favoritstället att kissa på. Han tassar nöjt, med öronen spetsade framåt och svansen i halvläge med nöjt vift på spetsen. Beredd på varje ljud och varje ny och välkänd lukt. Han vet var han inte kan gå in och vänder när jag ger ljud. Ibland sitter han länge vid en husvägg och funderar, då går jag en bit bort och sätter mig. Efter ett tag kallar jag på honom och han vaknar till, mjauar och kommer springandes mot mig för att följa med in. Inne går han på automatik fram till matskålen, sen är det sovdags. Idag låg han och snarkade under elementet. Så söt som bara Tuss kan vara.

Kommentera?

Förkyld juldag

Torsdag 25 december

Dagen efter dagen D. När alla gått igår lade hela familjen sig i soffan. (Härligt med en där hela familjen får plats!) Vi började spela spel, men när allt blev lugnt somnade Elise direkt. Sen lade jag ner huvudet och somnade jag med. Helt slut.

Julafton var helt perfekt, precis så där som en julafton ska vara. Alla 18 barn ögon tindrade ikapp med de tända ljusen. Alla vuxna på strålande humör, en massa god mat, julmusik och besök av Tomten.

Idag vaknade jag dunderförkyld. Har inte gjort annat än sovit och ätit. Tagit igen det jag missat under den senaste veckan, antagligen. Första gången på över tio år som jag tillbringar juldagskvällen hemma. Barnen sover hos Momo & Bobo och Anders åkte ner på stan, bara jag och djuren hemma. Huset är tyst, Tuss sover bredvid mig i soffan, Snos på sittpuffen. Nu blir det film på datorn och mer sova.

Kommentera?

Vit jul

Onsdag 24 december

Under natten kom snö, inte mycket, men tillräckligt för en vit jul. Elise har sovit jättedåligt. I tid och otid har hon vaknat för att fråga om Tomten har varit här och lagt något i strumpan vid öppna spisen. Sista gången hon vaknade bad hon mig gå och titta efter, men inte tala om ifall det låg något, "det ska ju vara en överraskning". Jag sa att jag hört någon tassa omkring vid spisen, och att det säkert var Tomten, gick och tittade vid strumporna och sa åt henne att han varit här. Hon blev nöjd och somnade om.

På morgonen upptäckte två förväntansfulla barn två troll och godis i strumporna.

Vi åkte till Gryta för att gratta Monsa på 87-årsdagen. Förmiddagen den 24:e är födelsedag, sedan börjar julafton.

Eftersom vår teve gick sönder igår hoppades vi hitta en under förmiddagen, men kom snart fram till att det inte var någon bra idé att panikköpa en teve en dag innan mellandagsrean. Även om is i magen inte är vår bästa egenskap. Vi ställde istället upp reservteven från källaren och kände kylan i magen.

På eftermiddagen kom alla och julafton satte fart. 18 personer blev vi, varav hälften barn :) Åldrarna sju månader till 84 år var representerade.

Efter Kalle började barnen titta i köksfönstret efter Tomten och sen blev Paketutdelning. När det lugnat ner sig dukade vi fram för julbord.

Hela dagen blev toppenbra! Så trevlig stämning, en massa lekande och glada barn, en massa god mat och trevliga människor. Och skönt att Anders släkt inte heller måste ha en massa alkohol på julafton. En vit jul med snö på backen och närvarande vuxna är precis som det ska vara, på barnens dag.


Barnen tittar efter Tomten


Tomten kommer in i värmen


Tomten hittar snälla barn


Delar av julbordet


Saga och gammelfarmor Lilja


Några av oss 18 matgäster


När alla gått vågar sig Tuss ut till soffan

Kommentera?

Klädning av granen & ny soffa på plats!

Tisdag 23 december

Vi har fått hem Den Nya Soffan! Gubbarna bar in alla de enorma paketen mitt på vardagsrumsgolvet, sen åkte Anders till jobbet. Under kvällen hjälptes jag och barnen åt att bygga ihop soffan. Sen klädde vi granen och myste i soffan medan vi provsmakade julgodiset och slog in paket.

Igår flyttade vi ner den gamla soffan till fd pannrummet. Med panna och tank borta, vita väggar och rummet urstädat blir det riktigt mysigt, med soffan som pricken över i:et.

Att köpa klapparna över nätet var smidigt. Förutsatt att alla paket kom fram i tid. Tyvärr upptäckte vi idag att en av beställningarna inte gått igenom som den skulle, och inget paket dök upp. Där var fyra julklappar... Inför nästa år ska vi se till att köpa klapparna på nätet I TID...

Kommentera?

Målning av källaren

Måndag 22 december

Efter urröjning av pannrummet har jag fått blodad tand. Köpte tio liter vitfärg och under kvällen började M och Elise måla i pannsummet. =) Det blir så fint! Tidigare var rummet i grunden gult, men bitvis övermålat i både grönt och grålila. Med de Televerksorange dörrarna och dörrkarmarna. Fruktansvärt. Nu blir allt vitt.

Under natten fortsatte jag och tog källartrappan.

Kommentera?

Klappar och soffa

Fredag 19 december

Halva natten satt jag med julkortet för Fena. Gjorde också ett att skicka till veterinärerna som hjälp till med Tuss under hösten.

På morgonen in och hämta julpresent hos Tidningshuset! En stor låda med massa olika dessertostar och en flaska starkglögg! Det är mysigt att vara anställd. =)

Jobbade fram till efter lunch och åkte sen in med Anders till stan för att avsluta julklappsinköpen och ta en fika med AB. Det blev en lång och mysig fika, länge sen vi träffades. Vi hann med allt från småprat till diskussion kommunismens vs kapitalismens svagheter. =)

I övrigt testade vi i år på julhandeln på nätet. Sittandes i sängen med varsin kaffe och datorn i knäet surfade vi omkring, tittade, jämförde och klickade hem merparten av årets klappar. Redan dagen efter började paketen trilla in och idag ringde brevbäraren på dörren för att brevlådan var för liten. =) Köpte en företagsjulklapp till mig själv också i form av 1 Tb extern disk. Gjorde beställningen hos NetonNet på eftermiddagen och fickpaketet nästa dag (!!). Nu har jag tankat över en massa från de överfulla diskarna och fått lite fritt utrymme och säker back up igen.

Idag ringde Ikea och berättade att vår soffa blir levererad hem till oss på tisdag! Dan före dan. Ibland ska man ha lite tur också, trots sen beställning pga magsjukan. Det blir hörnsoffan Karlstad från Ikea. Den finns inte i helt rätt färg, men Bemz har lovat att överdrag till hörnsoffan kommer under 2009, så då ska det kompletteras med ett i samma färg som vi har nu. Hela nerevåningen följer ju färgen vi har på nuvarande soffan...  Originalklädseln är det dessutom inte vattentvätt på, vilket är väldigt osmidigt med två glassätandes barn... Bemz överdrag tål maskintvätt, sånt är smidigt.

Så här fint meddelande fick jag av M på msn!!! Sånt värmer i hjärtat. Vi älskar
dig också gumman

Kommentar?

Senaste pysslet och lite bilder

Onsdag 17 december

Sängliggandet har resulterat i mer pyssel. Har gjort fem stycken små söta strutar att hänga i granen. Toapappershållaren har jag gjort av spetsen (som inte syns på fotot...) på ett gammalt lakan från farmors syster. Sen upphängd på en gammal galge. (Allt handsytt eftersom symaskinen har fått tuppjuck och syr av bara sjutton bara man sätter i kontakten...)

Lite pynt till dörren producerades i helgen. En halmkrans lindand med en riven vit duk efter mormor, sen lite spets, svart glasglitter och målade järnhjärtan. Granen på tomten har ansats och det som blev över efter att altanräcket klätts blev en kvast på väggen.

Michelle trotsade min magsjuka och kom och roade barnen igår. **tack gullgumman** Promenad till biblioteket och ansiktsmålning blev det! =)

Tidigare på dagen fick barnen roa sig med fingerfärg. Jag långt ifrån toppform och de rockade glatt loss i kladdig färg. =)

Och så några bilder från helgen på älskade Tussen på vinterpromenad på tomten. Är det något han tycker sämre om än snö så är det snö med skare... Han går gärna i redan upptrampade spår, siktar noga med varje tass. Busken (Rosentry?) vid garaget tycker han däremot mycket bra om. Den har varit hans favorit sedan vi flyttade in. Runt den finns en upptrampad stig där han knatar omkring och stryker sig. Han har två stycken buskar av samma sort i kvarteret som han noga håller koll på och aldrig kissar i närheten av. Jag har googlat för att finna nån spännande information om varför katter tycker så mycket om just rosentry, men ännu inte hittat nån bra förklaring. Dock fanns den med på en lista över giftiga växter (!!). Men jag litar på att en snart 19-årig katt har koll på sånt.

Inomhus har han återintagit sin favoritsovplats i fåtöljen. Där får ingen flytta honom, hela familjen trängs i soffan medan han snarkar. =)


Tuss och rosentryn.


 

Kommentera?

Gästtoaletten och mer kräksjuka

Tisdag 16 december

Så har influensan gått som en löpeld genom familjen. Saga först ut och jag sist. Hela dagen idag har jag tillbringat till sängs, men resten av familjen är pigga nu. Fördelen med att ligga till sängs är att man mellan sovperioderna får tid att sy, har jag upptäckt. Det går dessutom utmärkt till Columbo. Det sätter tankarna på annat än illamåendet.

Anders tapetserade gästtoaletten fram tills han blev sjuk, då tog jag över. På så vis hann vi klart innan vi blev däckade :)

Bilder har efterfrågats och kommer här. Längre ner bildbevis på den totala pysselnoja som jag drabbats av.

  
Förebilder...


Efter. Det enda som är nyköpt är väggskåpet, resten är renoverat som funnits hemma eller fyndats begagnat. =)


Nya klinkergolvet


Min pysselnoja har slagit till storslaget! Här egenhändigt sydd doftpåse och ljusstake (köpt för en tia på Brödet) uppmålad.


En hängare som jag hade liggandes fick nytt liv


Gamla tavelramar renoverade och med pyssel i


En svart smideshängare som jag köpt för en billig slant på Tradera


Hemmagjorda burkar med band och bokmärken

Kommentar?

Kräksjuka

Fredag 12 december

Så har även vi fått besök av vad vi tror är Den Tråkiga Kräksjukan. Den går på Sagas avdelning, så det har väl bara varit en fråga om när, trots noga handhygien.

Vid midnatt vaknade vi av att Saga var ledsen. Hon hade kräkts i sömnen och det var gul gegga överallt - i håret, sängen och över hela nattlinnet. Dusch och ombäddning. Sedan somnade hon om bara för att vakna en liten stund senare och kräkas upp vattnet hon fått att dricka. Så fortsatte det hela natten och hela dagen idag. Ingenting får hon behålla. Nu väntar kokad vätskeersättning med tesked.

Anders fick VAB:a, han kan ju bara ringa in. För mig är det ingen som tar över jobbet.

Skulle ha gått på julbord idag, men vågar mig inte dit med alla kräksjukebaciller. Trist, det är inte ofta det blir julbord.

Skriva en rad?

Tanklös!

Torsdag 11 december

Fick jobba på Tidningshuset idag också, det är så många annonser inför jul. Tog egen bil eftersom jag skulle på lite ärenden. Skönt med egentid i bilen tillsammans med The Smiths och New Model Army på hög volym. (Men nästa bil ska vi definitivt ha bättre högtalare i.) På lunchen hämtade jag upp väggskåpet, sen tog vi en jättegod lunch med saftig falaffel.

Klockan tre var det dags för luciafirande på dagis. Anders hade fixat med kronorna, strykt linnen och fixat med allt. Jag har inte haft någon tid alls. Hade tänk att vira halm runt kronorna och fästa med band, men har inte funnit tiden.

Bobo kom till dagis och vi trängdes på utomhusfirandet med alla andra stolta föräldrar och far- och morföräldrar. Oj vad mycket folk det var! Det märks att dagiset har blivit dubbelt så stort från förra året. Tur med vädret gav uppehåll och tjockt snötäcke. Barnen var så duktiga och så otroligt söta, som små michelingubbar med overallerna under dräkterna. Sedan bjöds det på fika och "barnbakade" lussebullar.

På kvällen jobbade Anders. När jag kom hem med barnen slogs vi fullkomligt omkull av oljestanken när vi öppnade ytterdörren. En firma har varit här på förmiddagen och demonterat tanken, tagit hand om de 140 litrarna olja och tagit med allt bort, inklusive den gamla pannan. Men kvar är stanken. Det blev så mycket plats i pannrummet! Jag öppnade så många fönster jag vågade utan att riskera drag på marsvinen, och la in en snabbsats pepparkakor i ugnen för att mildra stanken.

Sen pysslade vi! Barnen klippte, sydde, limmade och skrev. Jag gjorde doftpåsar med lavendel av mormors näsdukar och gammal spets. Gick loss på zinkkrukor och klistrade spets och bokmärken och "renoverade" gamla plåtburkar.

När det var sovdags var stanken från oljan mycket mindre.

Kommentar, tack

Akutbesök

Onsdag 10 december

När jag kom hem från jobbet igår var Tuss öga fortfarande inte bättre. Nu kisade han nästan konstant, och det rann mycket. Anders jobbade kväll. Jag ringde Strömsholm och fick komma in akut när Anders kom hem. Nästa dag jobbade jag, då kunde jag inte åka in. Och ekonomiskt spelar det mindre roll, priset blir ungefär detsamma eftersom det går på försäkringen. Den ekonomiska förlusten är större om jag tappar en halvdag på jobbet.

Inte en enda bil där, ingen kö. Hann precis hälla upp en kopp kaffe innan vi fick komma in. Veterinären hällde i färgvätskan som gör att man ser om det är något hål på ögonhinnan (det var det inte), mätte trycket på ögongloben (jättebra) och titta med instrument i iris (ingen förändring, starren som vanligt). Han fick bedövningsdroppar och veterinären tog en tops och rengjorde under alla ögonlocken, vände nästan ut och in på ögat. Sedan spolades det ordentligt och vi fick åka hem igen. Ingen medicin (skönt att slippa bråka med honom, och jag är så rädd att han ska bli resistent). Om det behövdes kunde vi droppa en droppe av de receptfria ögondropparna vi har hemma. Och om det inte blev bättre inom någon dag skulle vi komma åter. Hela besöket inklusive resa gick på en timma, mot cirka tre på vardagar.

Redan nästa dag var det bättre, och nu kisar han inte det minsta. Ögat är precis som vanligt igen. :) Han sköter maten själv, men jag skämmer bort honom med att servera burkmat på sängen till och från iallafall... Sockervärdet är under kontroll, även om det variera väldigt. Han har accepterat snön som kommit och kan tänka sig lite längre promenader trots det vita täcket.

Efter jobbet åkte jag en sväng till farmor och farfar för att fira farmor som fyller 87. Med en liten julblomma och en stor kram.

Sen jaga luciakronor åt barnen. Tänk att det ska göras i sista sekund, trots att man vet exakt när Lucia infaller varje år. På tredje affären fick jag slutligen tag på kronor. Efter att butikspersonalen hjälpt mig plocka ihop de två sista förpackningarna som låg öppnade med spridda delar. Fick med extra glödlampor gratis. Imorgon är det Luciafirande på dagis.

Väl hemma igen kom L på besök. Det blev en lång och mycket trevlig fikastund, med mycket snack att ta igen. :)

Efter många kaffe och när klockan passerat elva, satte jag mig att jobba med firman.

Kommentera?

Badrumsskåp & tapet

Måndag 8 december

Äntligen besök på Countryhouse! Inte direkt Anders favoritställe, kanske. Men vi hittade exakt samma väggskåp som det som finns i Sickla! Så nu är det bokat och klart, och ska hämtas på torsdag. Köpte lite dekoration också, och spanade på toalettpappershållare och tvålkopp. Men sånt ska ju vara kvar att se fram emot när man är klar med tapetseringen.


Juldekoration och ikonbild från Countryhouse.

Vi var till Runes färger också, för att göra det slutgiltiga valet med tapeter till gästtoaletten. Jag ville ju ha småblommigt, men Anders är inte så förtjust i det. Efter ett tjugotal tapetkataloger kompromissade vi med en grå/vitrandig från Sandberg tapeter. Den blir jättebra.


Tapeten Gustav från kollektionen Katarina, Sandbergs tapeter.

Kommentar?

Två veckor kvar

Söndag 7 december

Under natten blev det lite si och så med sovandet, vilket jag försökte ta igen under förmiddagen. Vid lunch ville barnen hem, och jag plockade upp dem på vägen till farmor & farfar. Vi tog med en adventsljusstake, mossa, ljus, svampar, pepparkakor och lussebullar. Och så lite pyssel åt barnen. Fikade och hade jättetrevligt, sedan bakade vi vetebullar, som blev jättegoda!

Elise åkte hem till Momo & Bobo, för att sen gå på simskola (som hon längtar varje vecka). Saga och jag hämtade upp M&R. Hjälpte M lite med läxläsning och
R lekte nöjt med Saga.

På kvällen övade Saga och jag boxningsslag igen, och hon fick öva på att skrika. Jag talar om igen hur viktigt det är att hon vet att ingen får göra henne illa, och att hon då måste försvara sig. Hon tycker att det är roligt, och verkar inte tycka att det är lika jobbigt att gå till dagis imorgon. Förhoppningsvis behöver hon inte använda sig av sina nya konster.


Det här badrumsskåpet vill jag ha till nya gästtoaletten!! Fast med
tyg innanför glasdörrarna och kanske andra knoppar.
Finns hos Two Shabby Chicks i Nacka. (Men måste kolla på
Countryhouse i Västerås först... av logistiska skäl.)

Anders ar fogat klart golvet på gästtoaletten. I veckan hoppas jag hinna tapetsera. Skulle vilja bli klar så att vi kan köra igång med källaren när tanken och pannan försvinner. Så ska det fixas inför Lucia på dagis på onsdag och sen är det ju en del att pyssla med inför julen. 18 personer mellan sju månader och 84 år blir vi här på julafton. Ska bli så roligt, men det krävs ju lite planering. :) Idag provmöblerade vi, så hoppas vi få hem nya soffan före jul, det vore bra.

Precis två veckor kvar tills det vänder. Och jag tycker att det räcker med vinter nu. Vill njuta värmande sol, krokus & tulpaner och skön vårblom, nu.

Ljusstaken från Myrorna är klar. (Fast jag ska hålla ögonen öppna för mer dekoration.) Kammarljusstaken har jag inte bestämt hur jag ska göra med ännu. Upptäckte att bägge stakarnas ljushållare är anpassade efter större ljus, antagligen handstöpta. Så nu överväger jag att stöpa egna ljus.


Före: Svart smide, 45 kr från Myrorna


Efter: Lite tvätt, sprayfärg, sandpapper och gammal
bordsdekoration (hjärtan på ståltråd) senare

Kommentera, tack!

Bara fika

Lördag 6 december

Tova, Elise och Saga tog sovmorgon till halv nio. Likaså gjorde jag, som klev upp först när Terese kom.

Hela dagen fikade vi. J&M med ytterligare tre kusiner kom vid lunch, och böts av av F&K med alla tre barnen. M kom också hit. Barnen hade jätteskoj och vi hade en jättetrevligt! Tror att jag tar igen all asocial tid jag haft de senaste tre månaderna... :)

Anders jobbade natt, nio timmar och fick betalt för 28. Äntligen helt ok lön, mao. Barnen åkte hem till M för att sova. Och jag hade hela natten solo! Åkte till affären och laddade med mer kaffe, mjölk och lite sockerförhöjare. Sen placerade jag mig i soffan med datorn framför mig. Jobbade lite, medan jag laddade de första sex avsnitten av senaste säsongen av Desperate Housewives, som sen fick rulla under natten. Fyra nattliga promenader med Tuss, övrig tid åt han och sov i fåtöljen bredvid mig. Så mysigt! (Men han har problem med vänstra ögat igen, och får ögondroppar.)

Skriva en rad?

Julafton!

Fredag 5 december

Sagas dag på dagis hade gått jättebra. Hon var nöjd när hon kom dit och under dagen hade hon inte ens behövt visa sina färdigheter i slagsmål eftersom den värsta pojken inte var där. Hon var glad och nöjd när hon kom hem.

Vid lunch kom radongubben och kollade runt i källaren, ritade ritningar och grubblade. En fläkt och tre uttag, kom han fram till. Offert med beskrivning kommer sen. Hans lösning på den flagnande färgen i källaren var att värmen skulle upp. Annars kunde vi prova anlita någon för genomspolning av dräneringen, och hoppas att inte hela dräneringen behöver grävas om - ännu. Hu, det är dyrt att ha hus.

På eftermiddagen kom T på fika. Jättetrevligt! Och hon hade med sig en hel påse med skojiga grejor som tack för att jag hjälp till med en annons!! Värsta julafton, så snällt av henne! :) Muffinsformar i silikon, tomtefigurer i socker, glitterströssel, hjärtströssel, ätbar glittergelé, ätbart lim, snygga muffinsformar, livsmedelfärg, ätbar sprayfärg, bakset för barn, sugarpaste och en hel massa annat skoj! (Allt finns att köpa på Shoppingbutiken.)

Sen kom Anders hem med barnen och kusin Tova som ska sova över. :) Prinsessklänningar, gunghästar och lek, med en lugn paus endast för teves julkalender. Sen tacos och pepparkaksbak.

Sen måste här städas...

Nått att säga?


Kusinerna Saga och Tova


Julafton! En hel massa skojsiga bak-grejor!
 

Övning i slagsmål

Torsdag 4 december

När Saga ska sova ligger hon och pratar med mamma och pappa. "Fin tröja du mamma", säger hon (ny tröja, med lapparna kvar). Jag blir glad. Hon fortsätter: "Mamma har stora tuttar." Jag ler nöjt. Hon kommer på att hon inte sagt något snällt till pappa. "Pappa stor mage!" säger hon mot pappa, med världens raraste leende på läpparna. *asgarv*

Klockan halv tio har hon fortfarande inte somnat. Jag lägger mig och pratar med henne. Hon är fortsatt orolig eftersom två pojkar på dagis slår henne. Hon pratar ofta om det. Och har gjort det i flera månaders tid. Vi har pratat med samtlig personal på dagis om problemet, även på utvecklingssamtalet. Alla säger att de försöker se, och ingripa.

När Elise var yngre tyckte hon tidvis också att några av pojkarna var jobbiga och bråkiga. Men hon har alltid kunnat prata sig ur bråk tack vare att hon tidigt pratade så bra, eller så har hon dragit igång en annan, roligare lek med andra istället. Saga har inte ännu riktigt fått igång det där riktiga talets gåva, är lite försiktigare och inte lika initiativtagande. Säkert lättare att bråka med, speciellt om fröknarna har annat för sig just då och Elise inte är i närheten.

Vi har sagt att hon ska gå och säga till fröknarna direkt, och upprepat tusen gånger för henne att ingen, någonsin, får slå på mammas och pappas Saga. Jag har sagt att hon ska säga ifrån, skrika allt hon har, att hon ska hota med att jag kommer och hänger upp dem i ett träd om de slår henne igen.

Inget hjälper och nu är jag riktigt förbannad på att två pojkar får fortsätta förstöra min Sagas dagar på dagis.

Så ikväll övade vi slagsmål, jag och Saga. Vi pratade om att ifall pojkarna slår henne igen (och det inte finns en fröken i närheten...) ska hon ge igen. Det ska göra ont att göra illa henne, då slutar de (förhoppningsvis) till slut. Hon har visat hur de slåss och jag har visat hur hon ska göra för att göra dem illa. Så nu har vår goa, snälla lilla tjej övat på att nypas ordentligt och att slå knytnävsslag. Mamma har agerat nyp- och slagpåse och Sagan har nöjt avancerat från små tjyvnyp och lätta tjejviftningar till riktigt onda nyp och ordentliga boxningsslag med knytna nävar. Sagan är glad och vågar och mamman är nöjd.

Alltså, hur ska jag kunna lära mina barn att man ska ta hjälp av vuxna i närheten för att prata och lösa upp bråk, när de gång på gång under så lång tid ser att det uppenbarligen inte ger någon hållbar lösning på problemen? När pojkarna på dagis får fortsätta att slåss och ställa till elakheter och ingen ger min tjej ett verktyg att hantera det med?

Ingen blir glad för att man uppfostrar tjejer mesproppar som bara lär sig ta emot skit. De ska självklart veta att det är helt fel att slåss, men minst lika viktigt är att de också vet att de har en självklar rätt till att freda sig själva.

Nästa vecka ska hon få flytta över till Elises dagishus, med de större barnen, för att slippa bråkstakarna. Då slipper de vara på samma plats hela tiden och bara ses då och då ute. Jag hoppas att det blir bättre.

En kommentar kanske?

En riktig kvinna?

Torsdag 4 december

Gjorde kvinnlighetstest här. Resultat?

Din poäng: 280
Det är sådana som du som sätter definitionen för vad som är kvinnligt och inte. Du är ett praktexempel av kvinnlighet. Sträck på dig och var glad!

Totalt har 203.823 personer tagit testet. Den genomsnittliga kvinnlighets-poängen bland alla dessa är 132.

Vilken tur att de kom fram till att jag var en riktig kvinna, nu kan jag pusta ut, liksom. Och resultatet är grundat på att jag gillar kuddar och choklad, kan gå i högklackat, rakar mig på fler än ett ställe och tycker att det är äckligt att rapa och fisa vid matbordet (!). Däremot fick jag ingen fråga om jag gillar att tapetsera, kan bygga ihop en lekstuga, gärna går i snowjoggers, vet hur man kopplar in ett vägguttag eller tycker om att putsa fönster (ja, ja, ja, ja,nej!). Kanske skulle poängen ha halverats då? Bra att de poängterar att testet bara är på skoj, ifall man liksom skulle glömma bort det. ;)

I natt tog vi två långa promenader (i snowjoggers:). Tänkte att det var lika bra att passa på att njuta av snöfritt. Väderapplikationen på mac:en spådde snö fredag till söndag. Kallt ute och frusna vattenpussar och Tussen sprang över gräsytorna som han gör när det är fruset gräs. Sista promenaden snöade det lite.

Vi har gått upp i vikt igen, både jag och Tuss. För Tuss är det jättebra, skulle förändringarna på levern vara cancer skulle han tappa vikt. Jag har fortsatt inte någon matlust värd att kallas namnet, men Anders månar om att jag inte tynar bort genom att komma hem med diverse godsaker efter kvällspassen på sjukhuset...

Idag jobbade han förmiddagspass och jag och barnen beslutade att ta pulkan till dagis, eftersom det var så mycket snö på cykelbanan. Men efter en liten stund mötte vi plogbilen som lämnade en grusig snötom väg efter sig... Hemma igen skottade jag trappan, gången och utanför grinden. Tog altanen bakom huset också, så att Tuss får snöfri yta. Skotta är roligt, som att klippa gräs ungefär, det blir liksom ordning. Efter kort Tusspromenad hann jag beta av en del jobb, men inte så mycket som jag önskat.

Killen som ska lämna offert på att ta upp dörr till garaget från källaren kom förbi. Det är fullt möjligt att ta upp en dörr där, kom han fram till. Genom den 70 cm tjocka väggen, rakt genom rökkanal och allt. Jag stod mest och tänkte att vad skönt att vi slipper göra det själva. Sen kan vi sätta upp en vägg där i garaget och göra ett stort hobbyrum. Det blir bra. Om en vecka åker den gamla oljetanken ut från pannrummet, tillsammans med den avställda pannan. Då kan vi på allvar börja fundera på relaxrummet där. Nästa vinter kanske vi kan ta en bastu med en kall öl där, med skön musik till? =) Just nu funderar jag mest på hur vi ska lösa det för att Tuss ska kunna få ha kvar sin lugna tillflyktsort där nere när vi börjar böka runt på riktigt.

På eftermiddagen idag var det äntligen shoppingrunda med M i city. Hon hittade jättesnygga stuprörsjeans, jeansimiterade leggings och en fin tunika. Jag fick äntligen tag på ett par jeans (2 storlekar mindre än de gamla!) så att jag kan lägga undan de som är söndertrasade i benen. Sen fyllde jag på med en ny parfym! En snabb sväng till Myrorna för att leta kammarljusstake till datumljuset. Hittade en i mässing som jag vill göra om i antingen vitt eller silver. Hittade också en rund smidesljusstake som kommer att bli jättevacker efter bearbetning med färg och slippapper.

Sen tog vi en fika och jag fick i mig en macka. Har inte haft någon lust till mat på två dagar, så det var bra. En stor latte för takeaway på bussen hem. Så roligt att gå med M på stan!

Kommentera!

  
Frukost och sen pulka till dagis


Trädgården i vinterskrud igen...


Som jag längtar till maj

  
Tuss och jag surar över snön                 Matchande mathus för fåglarna!


Loppisfynd som ska snyggas till och få ny färg

Jul i vårt hus...

Onsdag 3 december

Vilken dag! :| Upphämtad strax efter sju, jobbade i ett till tjugo i fem. Jobbade in två fikaraster och en lunch och hann ändå inte klart att godkänna det sista tidningsuppslaget på tryckeriets hemsida, utan fick lämna över till kollega. Fattar inte att allt tar sån tid. Barnen sist kvar på dagis. Hemma väntar mer jobb under kvällen/natten. Ändå ligger jag hela tiden hjälplöst efter.

Först tid för liv. C kom över med tre av barnen för några timmars fika och lek och det blev full fart. :) Och jag fick min fjärde kopp kaffe för dagen. :) Jättetrevligt och barnen hade så skoj. Sen var mina sessor supertrötta och stupade i säng och somnade efter bok och saga från mammas huvud.

Nu lite vila. Bläddrat igenom veckans vlt efter helsidesannonsen jag gjorde åt en kund förra veckan, och hittat den. Såg artikeln om den försvunna hallstingen där hans fru fanns med på bild. Vet ju vem det är, hon var alltid på öppna förskolan när jag var där. Stackars människa, så fruktansvärt. Hoppas att de får klarhet snart.

Nu väntar jobb för att hinna med att ta eftermiddagen off imorgon, för shoppingrunda med M i city! :)

Ja, så är det julpyntat här på sidan också. Och nytt lösenord. Det är så många besökare nu, och så väldigt få som skriver en kommentar. Vilka är ni?? Dags att stämma av med ny inlogg...

Kommentera gärna

Och så lite bilder...


Pyssel i form av väldoft till kök...           ...och vardagsrum


Mera pyssel. Ljusstaken har fått ny färg. Hjärtat för värmeljus var i svart järn från början.


Min julklapp till mig själv! Brödbox i plåt.

19 luckor kvar

Tisdag 2 december

I min egen nedräkningskalender är det 19 luckor kvar. Tills det vänder. Då blir det ljusare igen och håller på så fram till midsommar. Som jag längtar. Jätteskönt att november är över. December brukar rasa på i en väldans fart i och med allt stök. Och pynt till förbannelse är legitimt. Tomtar, stjärnor, änglar, granris, doftande julgrupper, röda gardiner, juldukar och mossa, allt inbäddat i en doft av hyacint, i varje rum, gör att årets mörkaste månad har sina mysiga sidor. Ljusslingor, värmeljus, stearinljus, ljusstakar, ljuslyktor, adventsstjärnor - alla medel är tillåtna för att mota mörkret vid porten.

Heldag på Tidningshuset idag. En sån där dag då jag går in och stannar framför en supersnygg mac under dagens få ljusa timmar. För att sedan, när det åter är mörk, tampas med två trötta ungar i cykelkärra på väg hem från dagis i ett kallt vinterregn. Av allt annat än smidiga skäl, tog jag dessutom hem två tapetböcker från Colorama idag. Just den dag jag cyklar med barn i kärra i regn.

Idag struntade vi i alla måste när vi kom hem. Satte oss med pussellådan och pysslade istället. Så fick det bli sojakorv med PULVERstroganoff istället. (Innan vi plockade ihop pusslen igen passade jag så klart på att märka de sista pusslen, så att man vet vilken bit som hör till vilken platta. Det är inte bara mörkret som ska motas vid porten, även kaoset.)

Jobbar heltid igen sedan i måndags. Och det behövs. Har så att jag kan drunkna i jobb. Man kan fundera på om en sjukskrivning egentligen inte innebär mer stress än vila för en egenföretagare. Jobben finns ju där och väntar, de bara läggs på hög och väntar på att uträttas. Det är inte direkt någon vikarie som står redo att hoppa in och ser till att kunderna blir glada. Istället växer det dåliga samvetet i takt med högen. Likaså stressen.

Stressen blir inte mindre av av brev från Försäkringskassan där man vill informera om att "du kanske inte får någon ersättning, vi utreder nu dina möjligheter att utföra annat jobb under din sjukdom". Vad betalar jag sociala avgifter och skatt för? Innehar verkligen Försäkringskassan högre kompetens än min läkare för att avgöra om jag skulle kunna jobba? Och hur har man tänk att det ska funka? Ska jag först kolla med Försäkringskassan om jag får ersättning och därmed HAR RÅD att vara sjuk? Tror de att jag skulle bli bättre och börja jobba snabbare om jag inte får någon ersättning? Kanske är tanken att jag måste ha tillräckligt med pengar på banken för att försäkra mig med en egen försäkring dessutom, och för säkerhets skull ha en rejäl buffert som jag kan ta av när den allmänna svenska försäkringskassan inte tycker att jag är sjuk nog att få ut mina försäkringspengar? Jag bara undrar.

Nu verkar det ju som att jag "har turen" att få ut ersättning för min sjukperiod. Men jag undrar i mitt stilla sinne hur det funkar för dem som inte får det, trots att de ju är sjuka. För det känns inte som något säkert system att sätta dit fuskare med, eller för att få fler i jobb.

Stressen till trots blir jag bättre på att prioritera. Jobba och försörja sig ska man, det är viktigt. Då mår man bra. Men det absolut viktigaste i livet är alltid det andra; barnen, Anders, husdjuren, vännerna, familjen och släkten. Att ha en bra balans, prioritera hur mycket energi som får gå till vad. Att hinna med att ta en runda i trädgården och njuta. Att få drömma och planera om allt som ska göras i huset, och njuta av det som är gjort. Att måla om en hylla och nöjt få upp den på väggen. Att i lugn och ro hinna tända ljus och äta frukost med barnen, prata och lyssna. Att titta på kissen som snarkar nöjt i fotändan, fast han enligt två handfulla veterinärer rimligen skulle vara död och begraven för flera månader sedan. Att hinna tänka på att allt faktiskt, i det stora hela, är rätt bra egentligen.

Och snart blir det ljusare, dessutom.

Kommentera gärna

I bilder

Måndag 1 december

  
25/10: Kusinerna Saga & Emil på Bobos födelsedag.
21/11:Snosgosan på kökssoffan.

  
21/11: Magiskt. Att se Tuss i snön. Tuss & Mattes fotspår.

  
22/11: Kusin Lucas fyller 4 år!                23/11: På väg till pulkabacken!

  
Storasyster drar lillasyster.                    Alva & Elise i full fart i backen.

  
28/11: Syskonen äter glasstrut.

  
26/11: Matte sover bäst med Guldtuss i fotändan. 29/11: Pepparkaksbak.

  
30/11: Sara med gudbarn Saga, och Elis på julskyltningen. Saga & hästen äter...

  
Målad och slipad tavla.

Kommentera gärna

Det rör på sig

Måndag 1 december

Dagen började med att Saga tog sovmorgon. Första gången? Detta resulterade i att resten av familjen försov sig, eftersom vi brukar kunna ha lilla fröken som en väckarklocka. Hon sover aldrig längre än halv åtta, oavsett hur länge hon är vaken på kvällen.

Jag kom iallafall upp tidigare på morgonen för att ge Tuss sin insulin, vilket är min mardröm att försova mig ifrån. Men sen somnade jag gott om tillsammans med Columbo.

När Saga slog upp sina klarblå fick hon lära sig vad en chokladkalender är. Och det var så klart uppskattat för en sockertös som hon.

Sedan kom mamma över efter att ha lämnat Elise direkt på dagis. Vi tog en jättetrevlig fika som egentligen blev alldeles för lång. Men det var ju ett tag sedan vi sågs nu, och det är sällan man får sitta ostörda bara vi och prata, så man får passa på. Tack vare allt kaffe fick jag fart på eftermiddagen. :) Nu är tid inbokad att ta bort oljetanken i källaren, en kille kommer hit för att ge offert på att öppna upp dörr till garaget och ventilationsgubben är inbokad för utredning av radonet i källaren. Sen fick jag en massa punkter avverkade på jobblistan och hann dessutom med två långa koppelfria promenader med Tussen. Så det rör på sig just nu.

Anders jobbar kväll och barnen och jag ska mysa med tända ljus och musik. Tuss har ätit bra och när Anders kommer hem hoppas vi på fint promenadväder.

Kan inte hitta sladden till digitalkameran, eftersom den inte ligger "på rätt plats". Men hoppas få in lite foton här framöver. Kanske hinns lite julpynt med också, beroende på humö. Håller som bäst på med backup av alla jobbfiler och digitalbilder sedan maj. Sånt förbättrar nattsömnen.

Kommentera gärna
 
Besökare idag: Totalt antal besökare: