Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


Familjens dagbok


Tillbaka


JANUARI 2008

Ridning Lördag 26 februari
Älskade 2-åring! Torsdag 17 januari
Äntligen badkar! Måndag 14 januari
Julgransplundring Söndag 13 januari
Life in mono Torsdag 10 januari
Trettondagen Söndag 6 januari
Nytt år Tisdag 1 januari

Ridning

Lördag 26 januari

Elise på ridning för andra gången i år. Hon fick Sessan, precis som hon ville. Så nöjd i sina nya rosa ridbyxor, strumpor och ridskor och så stolt för att hon travade, utan att håla i manen!


Ridtjejen!

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Älskade 2-åring!

Torsdag 17 januari

Morgonen för två år sedan kämpade vi på BB. Lillasyskon som vi alla väntade så på ville inte riktigt komma ut, och snurrade fast på vägen. Med ett snitt klockan halv nio den 17 januari 2006 hjälptes hon ut till sin väntandes pappa (medan mamma sov). Anders har berättat att sköterskan sa till honom när jag väcktes ur narkosen att jag inte skulle komma ihåg något, för att kroppen fortfarande var full av sömnmedel. Men minnet är glasklart, när han kom fram med vår sessa och lade henne bredvid mig i den rullande sjukhussängen, och jag frågade gång på gång om det var en kille eller tjej. Kolla själv, sa han. Den genomsyrande glädjen jag kände när jag såg att vi fått en flicka till kommer jag aldrig att glömma. Den totala lyckan, när hon sedan direkt letade efter bröstet och tog sina första slurkar. Sen sov jag som en stock igen, för att vakna upp öm i hela kroppen på uppvaket flera timmar senare.

Idag fyllde hon två, vår stora tjej! Hon pratar, nya ord  kommer hela tiden och hon härmar. Hon imponerar med två- och ibland treordsmeningar. Hon är kramsjuk och pussas gärna, men uppskattar också tid att leka ostört. Hon har börjat vilja göra saker själv och ryter ifrån till storasyster när hon ibland vill köra för mycket med henne.

Vi firade Saga med sång, välling och muffins på sängen, precis som vi "brukar". Hon fick en bok på plats, plus grattiskort från Monsa & Gun och Momo & Bobo. På nerevåningen väntade det stora paketet - en trehjuling!

Sen blev det Busborgen heldag. Saga fick välja mellan att bada eller att leka på Busborgen. Ett glasklart val för henne. :)

På kvällen kom Momo & Bobo, Michelle med familj och Bengt & Alexander och firade. Saga blåste ut ljusen alldeles själv!

Grattis till vår Sagosessa!


Sagosessan 2 år!

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Äntligen badkar!

Måndag 14 januari

Barnen överlyckliga eftersom vi äntligen skaffat badkar igen! Och jag har för första gången i mitt börjat uppskatta ett badkar. Att få lite tid bara för sig själv är uppskattat nu för tiden. Jag tar nackkudden jag fått av min bättre hälft, torkar händerna på handduken och lägger mig att läsa Stieg Larsson eller Hus&Hem.

Jag har aldrig uppskattat ensamheten. Jag har aldrig tyckt om att vara ensam, snarare varit rädd för tomheten. Men det har varit när den inte varit självvald. Tidigare ville jag aldrig vara själv. Ofta tillbringade jag "ensamnätter" vaken, på nätet (när det äntligen fanns!) eller med att rensa papper, spela spel, möblera om. Att ha vänner omkring mig och inte ha en stund för mig själv var det bästa som fanns.

Idag, när jag väldigt sällan känner ensamheten, har jag lärt mig att uppskatta den. När jag väl får mina valda solo-stunder uppskattar jag dem till fullo. Å andra sidan behöver jag aldrig vara ensam när jag inte vill, jag har ständigt människor (en stor och två små) som älskar mig nära mig.

Det är som det sägs så mycket bättre på engelska: "I'm alone, but I'm not lonely".

Jag tänker på en undersökning jag läste (vlt?) härom dagen, som gick ut på att föräldrar tillfrågades om de hade dåligt samvete när de gjorde något utan barnen. Jag har inte det, och jag känner inte att jag borde ha det. Den tid jag (/vi) spenderar med barnen gör vi så mycket roligt på. Vi delar så många roliga upplevelser med barnen. De tillfällen då vi ber om barnvakt eller att jag (eller Anders gör något på egen hand) så är det helt ok. Kanske skulle jag ha dåligt samvete för det om vi INTE tog vara på tiden med barnen där emellan, eller aldrig gjorde nått skojigt med dem.


Badkar!

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Julgransplundring

Söndag 13 januari

Tjugondag Knut och granen ska bäras ut! Alla kusinerna (med föräldrar) var inbjudna till Momo & Bobo på julgransplundring. Tyvärr var Emil sjuk och det blev inget besök från Stockholm. Men Saga och Elise hjälpte till att bära ut gran, även om det stundom var med roligt att bara leka. Fiskedammen var en höjdare, med metspö från andra våningen. Elise visade stolt lillasyster hur man gör när man fiskar. I påsen låg en väldigt rolig bil!

Sen blev det god mat och efter det lite sagor och spel, innan det var dags för bussiga påsen, den med godis i!

Sen ville barnen inte alls åka hem, men slocknade så småningom i bilen.


Julgransplundring.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Life in mono

Torsdag 10 januari

Förra fredagen gick min influensa över till örat. Jag hade fruktansvärt ont i vänster öra och det rann var (kändes det som iaf). På morgonen ringde jag till familjeläkaren och fick komma dit på förmiddagen. Min läkare var på semester, så fick komma till hans kollega. Han sa att det var en vaxpropp och spolade örat. Trots att jag talade om att proppen var en följd av det onda, att den kom EFTER att jag haft så ont, inte att jag fått ont pga proppen. Han skickade sköterskan att spola örat. Visst kom det ut en massa skit. Men det gjorde fortfarande precis lika ont. Gick sur hem, fortfarande med hörsel enbart på högerörat.

På måndagen gjorde det fortfarande lika ont, och jag fick komma tillbaka till familjeläkarmottagningen. Distriktssköterskan tittade i örat och sa att "nä, det där kan inte vara en öroninflammation. Du har inte tillräckligt ont. När jag hade öroninflammation som vuxen låg jag och grät på golvet." Tack och adjö.

Arg som ett bi gick jag tillbaka till familjeläkarmottagningen istället och bad att få träffa läkare. Fick träffa "min" läkare. Han tittade i bägge öronen och kom snabbt fram till att det visst var en öroninflammation. Jag fick recept på penicillin och gick nöjd därifrån.

Men, alltså, om första läkaren tagit mig på allvar vid första besöket, kanske jag sluppit ha ont över helgen. Och om distriktssköterskan kunde ha gett sjutton i att ställa en diagnos efter hur ont jag SÅG UT att ha, så skulle allt ha gått så mycket bättre och snabbare. Snacka om inkompetent folk!

But, but.... Penicillinet verkan hur som inte ha tagit på inflammationen, och efter fem dagar har jag fortfarande bara mono-hörsel, och börjar bli mer än lovligt trött på det. Men är det någon idé att gå tillbaka till en läkare?


Söt lillsessa.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Trettondagen

Söndag 6 januari

Trettondagen. Elise och Saga var inbjudna till julgransplundring hos Odd Fellows på Stadshotellet. Tyvärr var Saga sjuk och blev hemma med feber. Elise kom hem helnöjd efteråt, efter att ha sett elefanter och lekt med släktingen Erik.

Femårsdagen sedan min mormor gick bort. Det är konstigt, det känns inte alls som att det var så länge sedan jag träffade henne. Det känns som om hon är där i Finspång, eller kanske borta på en lång resa. Jag minns hur hon luktade och kan höra henne prata och skratta. Henne hummande och nynnade som var så rosamt. Hon finns fortfarande här omkring. Här hemma finns så många saker som påminner om henne (och Monsa!); saker vi fått av dem eller saker vi köpt för födelsedag- eller julklappspengar. De finns överallt i vårt hem. Det är trevligt.

När vi spelar fia med knuff med Elise upprepar jag Momos "det tar vi med en klackspark!" när någon blir utputtad. Det är bra, man ska spela på riktigt med barn, lära dem att bli bra vinnare (och förlorare).

När jag ser en bild av Monets tavla med näckrosor tänker jag på Momo. Hur vi satt uppkurade i soffan och läste konstböcker. Hon visade hur man kunde titta på näckrosorna var för sig, genom en liten urklippt fyrkant. Vi förundrades över hur de var för sig inte var mer än några slarviga penseldrag, men i helheten, utanför den lilla fyrkanten, kom till sin rätt som ett helt hav med vackra näckrosor. Efteråt åkte vi pulka i full fart i pulkabacken med Monsa.

När Elise leker har hon en favoritsjal, en rosa pressad sjal. Den brukar hon ha med sig till dagis ibland, runt halsen. Den är en av de saker jag tog med efter Momo, när Monsa bad oss spara något om vi ville ha. När jag ser Elise i den tänker jag på Momo, och påminns om hur finklädd hon var. För hon var ofta så stiligt klädd när vi träffades (vi sågs ju ofta vid högtider). Med det vackra vågiga gråvita håret välkammat, de färggrannar stilriktiga blusarna, ofta någon vacker sjal eller snyggt smycke till - och med sin stiliga, långa Monsa bredvid sig.

Jag såg henne som en stark kvinna, min Momo. Hon visste vad hon ville. Samtidigt var hon omtänksam, så tydlig med att vi omkring henne betydde så mycket. Den relationen hon och Monsa hade är en att se upp till. Få människor jag träffat hittills i livet verkar ha stått varandra så när som de. Den ömsesidiga totala respekten för varandra, den raka kärleken de verkar ha visat varandra. De var inte två människor, utan en. Där har man mycket att lära.

Det blir inte så ofta av att vi besöker minneslunden. Jag tror inte att Momo håller till där så ofta iallfall. Hon är nog hellre hemma hon Monsa ibland, hos min Mamma eller på andra trevliga ställen. Hon tycker nog bättre om att besöka oss här hemma än att vi letar efter henne i minneslunden. Så vi tänder ett ljus här för henne då och då och tänker på henne.

Jag är så glad att jag hann bli så gammal innan hon dog, att jag hann lära känna henne ordentligt. Och jag är glad att jag passade på att ta tillfällena att träffa henne (och Monsa!) när de gavs. Jag är också så glad för att jag (och Saga och Elise!) har fyra så fantastiska individer att brås på genetiskt: farmor & farfar och momo & monsa.
 


Momo & Monsa när de var i min ålder (?). Sen Momo & Monsa 1997.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Nytt år

Tisdag 1 januari

Den 28 blev jag sjuk, totaldeckad i 40 graders feber och trodde att jag skulle dö. Det gjorde jag inte. Men jag kom som sagt inte upp ur sängen på flera dagar. Under tiden kräktes Saga. Och Elise fick feber. På nyårsafton klockan 17 började Anders vända ut och in på sin mage. Vi fick ringa till farmor & farfar och barnen (som vi trodde var friska) fick fira nyår där. Medan vi låg i varsin säng på varsin våning med varsin toalett. Mer nöjsam nyårsafton har man haft. Klockan fem i tolv pep väckarklockan. Vi tittade på tolvslaget från Skansen på teve och vi skålade i soda stream-bubbelvatten. Lyssnade på alla raketer utanför och gick och lade oss igen.

Det här året kan bara bli bättre än det börjat.

Vi har bestämt klimatlöfte. Det innebär att vi ska minska på vårat Co2-utsläpp. Vi köper mer krav-mat, äter mer närproducerat, mindre ris och mer rotfrukter, duschar kortare och mer sällan, åker mer tåg och mindre bil och ingen flygsemester. Och en massa andra saker, som jag planerar att återkomma till här vid senare tillfälle.

Gott nytt år!

Kommentera!  |  Upp igen!

 
Besökare idag: Totalt antal besökare: