Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


Familjens dagbok


Tillbaka


JUNI 2008

Sommarbesök Söndag 29 juni
Midsommar och mamma 60 år Fredag 20 juni
Tuss till doktorn Tisdag 17 juni
Köpenhamnbesök med basfamiljen Fredag 13 juni
Ny kamera! Torsdag 12 juni
Funderinga och Rhapsody in Rock Fredag 6 juni
Natinaonaldagsfirande Fredag 6 juni
Premiärdopp i kanalen Söndag 1 juni

Sommarbesök

Söndag 29 juli

Under helgen fick vi besök av Alva, Simon och Marie i Dalarna. Tyvärr hade vi inte vädrets makter med oss, men vi trotsade regnskurarna och besökte sommarland ändå. Kvällstid var vädret finfint. Vi grillade med farmor och farfar och barnen lekte till de somnade i en rörelse. Simon hade så bra hand med de mindre barnen och de såg så mycket upp till honom och busade helst hela tiden med honom.


Elise och Alva busar med Simon, som inte fick en lugn stund.


Utslagen.


Gosar med svinen.


Glad sessa.


Storebror och lillasyster på Buffils-Annas fik i Siljansnäs.


Marie på Björkberget.


Saga matar gädda (?) på Naturum.


3/4 av familjen GabMar, på toppen av utsiktstornet på Naturum.


Alva & Elise på dalahästen.


Saga provar häst.


Bad-time!


Farfar & Farmor.


Alla tittar på när Simon spelar spel på datorn.


Elise & Alva åker bergochdalbanan på Sommarland.


Full fart!


Två döttrar i bollhavet?


Lever på hoppet!

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Midsommar och mamma 60 år

Fredag 20 juni

Midsommarafton och mammas 60årsdag. Vi väcker mamma på morgonen, precis innan hennes väckarklocka ringer.

Vid elva hämtar Anders Fredde och Pejve vid stationen och sedan sluter de upp till brunchen i tältet.

Klockan fyra hade vi tänkt att grilla, men får en halvtimma innan reda på att stångresningen är då, och allt blir stressigt. På med Leksandsdräkterna och alla kommer iväg i olika takt in till byn. Vi hinner med att se resningen och hinner som snabbast hälsa på alla. Barnen får fiska fiskdamm och får napp med en påse med tablettask och såpbubblor.

Barnen leker och Elise är lycklig över att träffa sin fyrmänning Zarah igen. Saga somnar utmattad på pappas axel och får sova i skrindan medan vi andra dansar kring stången. Innan vi går hem får Elise sin efterlängtade blomkrans på huvudet.

Fantastiskt god grillning och tårtätande och firande av mamma. Sedan flyttar vi som blir kvar in i lusthuset, som blir proppfyllt (14 pers). Barnen somnar till lsut och mamma och pappa ställer upp som barnvakter, medan jag, Anders, Pejve och Fredde går till bystugan för att träffa Bayda och Petter. Vi kommer dit lagom tills fotbollen slutat och folket kommer. Fornby Forum bjuder in till Vôrk Schopp och vi köper entrébiljetter i form av en öl och får måla på pappersdukar på väggen. Jätteroligt! Träffar massa folk vi känner igen, lyssnar på superbra band och socialiserar till tidig morgon. Här finns inget som heter att man måste stänga klockan två.

Promenad genom gryningsskogen hem, där Sofia kommer upp och sällskapar i lusthuset. Går och lägger oss när det är ljust ute.

SE ALLA BILDER HÄR!


Momo grattas på morgonen


Busungar!


Farmor & farfar


Elise, Saga & Zarah


Kusin Alex, Marie, farbror Bengt, pappa & mamma


Stångresning


Farmor & Emil pratar


Gun & Monsa


Mamma & Saga


Elise & Zarah


Födelsedagsbarnet blåser ljus


Vôrk Schopp i bystugan...


Äkta konstnärer


Gryning över Siljan
 

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Tuss till doktorn

Tisdag 17 juni

Gick som vanligt upp med barnen på morgonen och ner för att ordna frukost. Katterna skulle ha sin frukost, men Tuss kom inte ner. Trost att jag ropade och skramlade dök han inte upp. Han som alltid har mest bråtom till frukosten och vanligtvis brukar väcka mig tidig morgon för att lugna sitt magkurr. Anders had einte heller varit upp och gett hoonom mat under natten. Jag blev jätteorolig. Hittade honom upp i sovrummet på en kartong med urvuxna kläder, som jag inte kunnat flytta undan till vinden eftersom han nu har den som sitt favoritsovställe. Han suckade, kurrade lite, men gjorde inget ansats att gå upp för att äta. Det knöt sig i magen.

Gammel katten är 18 år. 90+ översatt till människoår och i mars 2007 drabbades han av diabetes. Diabetesen kurerade han själv, med hjälp av någon månads medicinering och en fortsatt diet på specialfoder. Men fortfarande finns min panik över att han ska falla tillbaka, och att det då ska drabba njurar eller lever. Dessutom går jag som på nålar och håller utkik efter övriga krämpor.

Jag lyfte ner honom till nerevåningen. Han knatade omkring lite, men ville inte äta. Jag fick panik, ringde veterinären på journumret (10 minuter innan telefontid) och fick komma in direkt klockan nio, trots fullbokat (han är så bra! www.djurdoktorn.com). Vi hade en timma på oss. Tuss ville ut och jag följde med, en kort sväng till garageuppfarten och tillbaka. Han strök sig, gosade och kurrade.

Sen gick han in - och åt med god aptit! Mitt hjärta kändes varmt och stort. När han var som sämst vid diabetesen ville han inte äta eller dricka, drog sig undan in i klädkammaren och var inte närvarande mentalt. Han ville inte gosa och knappt gå ut ens när jag bar ut honom. Nu var han med, åt med god aptit och gosade Men han var inte som vanligt, mycket segare och kändes lite off.

Barnen fick vara hon Momo, eftersom jag ville ha Anders med till veterinären, rädd för svaren på proverna. Tuss kröp direkt in under provtagningsbordet i rummet vi fick hon veterinären, som han alltid gör. Det blev lite väntetid. Sen fick vi en ny djurskötare som inte var van att ta blodprov, hon fick ta i bägge Tuss framben innan hon fick tillräckligt. Hon spräckte kärlen och han fick blåmärken, och hon skyllde på hans gamla sköra kärl, trots att det aldrig blivit så tidigare när den erfarna djurskötaren tagit. Jag grät.

Sen kom veterinären Göran in för att meddela provsvaren. Han känner Tuss och mig och känns trygg. Han räddade livet på Tuss vid diabetesen, när Djurkliniken sa att han bara var gammal (!!). Proven var bra! Sockervärdena helt normala och lever och njurar topp. Blodplättsprovet var opålitligt, men ingen fara. Hjärta och lungor lyssnade han på och allt lät bra. Vikt: 6,25 kilo (ungefär desamma som vid förra besöket). En annan veterinär kom in för att ta blodtryck, och det visade sig att han hade något förhöjt blodtryck. Symptomen för högt blodtryck är som han har; seghet, trötthet. Han fick en mild medicin mot blodtrycket och vi fick åka hem igen, lättade om hjärtat. Göran sa att han inte behövde försöka banta något mer. En gammal katt som Tuss är bra att han har lite hull, det verkar vara hans matchvikt. Han ska få njuta av sin portion mat istället. Tuss höll med.

2 280 kronor gick besök inkl medicin på. Det är verkligen bra att ha försäkring. För Tuss har den betalat tillbaka sig flera gånger om. Och skönt att inte behöva tänka på hur man ska ha råd att få katten frisk vid sjukdom. Något annat alternativ finns inte. Har man tagit åt sig att ge ett hem åt en katt åtar an sig också att se till att katten får ett bra liv, att den mår bra och lever gott tills den själv inte vill vara med längre. Alla åkommor, fysiska som psykiska, som går att bota är värda att hjälpa katten med. Allt annat är inte rätt mot katten. Det handlar inte om att göra djur till människor, utan att ge dem lika goda förutsättningar till ett bra liv som vi människor har. Att även djur får ha det bra innebär aldrig att människovärdet degraderas, snarare tvärtom.

När vi kom hem smet Tuss ut och lade sig i häcken, i skuggan av trädet. Fick vatten serverat och mös i lugnet. Han har alltid varit med, min Tuss. Han flyttade in tillsammans med mig i min första lägenhet i Västerås. Han har hängt med genom alla år, från att jag var 20. Han har alltid funnits där. Vi pratar och han förstår. Han litar inte på någon som på mig.

På eftermiddagen kom kusin Tova över tillsammans med farfar Leif, som skulle hjälpa Anders med slutplaneringen för altanen. Barnen lekte, åt mat, badade och hade skoj.

På kvällen tog jag med Saga till kanalen. Vid sjön brukar det alltid vara mycket kanadagäss, men inget tidigare r har de hittat till viken. Nu satt där en familj med två vuxna och en unge, som bajsat ner precis hela gräsplätten... Vi hittade knappt ett ställe att sitta på. Saga plaskade i vattnet och vi tog upp grodynglen och titta på. De har nu fått pyttesmå stumpar till ben. Gick en sväng upp till slussen, tittade på sniglar, njöt av nuet.

När vi kom tillbaka hem låt Tussen vid grinden och kurrade och rullade sig i dammet. Saga kramade honom, innan hon gick och lekte med storasyster och kusin igen.

SE ALLA BILDER HÄR!


Gammelkissen sätter snurr på mammas hjärta


Försök till kvällsdopp i kanalen


Grodynglen har fått benstumpar!


Kanalen och slussen från Hallonviken


Elise har gjort en huggorm med tänder och ögon!


Kvällsbad med kusin

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Köpenhamnbesök med basfamiljen

Fredag 13 juni

Mamma fyller 60 och tar med "basfamiljen" plus sin far med brabo. Mamma, Pappa, jag, syster, Monsa och Gun. Eftersom vi är miljövänliga (i år) åker vi tåg! Vädret blev bra, med varierande sol, lite blåst och någon snabb skur. Vi bodde på jättebra hotell på tio minuters gångavstånd från Rådhuspladsen. Första kvällen åt vi på Copenhagen Corner, vid Rådhuspladsen, tillsammans med mammas barndomskompis Eyvind, hans fru Ulla och Eyvinds näst äldsta son Carsten. Supergod mat, fantastik efterrätt, jättefin miljö och enormt trevlig kväll.

Nästa dag träffades vi för en lunch i Nyhavn och tog sen en shoppingrunda runt Strøget.

Kvällen efter gick vi på Tivoli! Firade mamma på Grøften, med smarrig mat och efterrätt med fyrverkeri i. Vi åkte Rutschebanen, fick med Monsa & Gun på Gruvan, Pappa, jag och Syster åkte Demonen och jag och Syster några till. Sen körde vi några kamper. Innan mamma och pappa gick hem tog vi en öl.

Nästa dag började jag och Syster dagen med en öl och ett wienerbröd.

En helt fantastisk helg, vi träffas alldeles för sällan så här, utan barn. Syster och jag fick mycket tid att pratas vid i lugn och ro, över en öl (eller flera) och vi hann umgås med Mamma, Pappa, Monsa och Gun ordentligt.

SE BILDER HÄR!

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Ny kamera!

Torsdag 12 juni

Äntligen har vi ny kamera! Nu lovas många bilder här igen!

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Funderingar & Rhapsody in Rock

Söndag 9 juni

Igårkväll hade vi en jättetrevlig grillkväll med Leif & Anita, som grattade mig till diplomet med en fantastisk bukett rosa rosor. Sen åkte Elise hem till Michelle och sov. När L&A åkt hem satt Anders och jag kvar sent i trädgården med musik på datorn och bara pratade, medan igelkottarna kröp omkring under bordet. Mest pratade vi barnuppfostran och det fantastiska med att ha barn. Och det svåra. Om hur svårt det är att veta om man gör rätt. Hur man uppfostrar barn till "bra människor". Om vikten av att sätta tydliga gränser samtidigt som man inte vill vara för hård. Om konsten att bibehålla kommunikationen och om att lära dem att inte ta skit. Om skillnaden i uppfattningen om "perfekta föräldrar" som barn och vuxen. Det är roligt och viktigt att vädra och känns skönt att vi tänker och resonerar så lika.

Jag klurar mycket kring hur stor inverkar de första åren har på en människa. Jag inbillar mig att jag har haft mina grundvärderingar sedan tidigt i åren. Djur, miljö och omtanke/orättvisor. Det där grundläggande, som jag än idag sållar alla min intryck genom, innan jag bildar mig en åsikt. De idéerna fanns där redan i tidig ålder. Det gör att det känns så ännu mer viktigt att Saga och Elise får en bra start. Vi funderar mycket, vädrar, och pratar om det fundamentala. Det är svåra grejor, men en spännande utmaning.

Pratar om tankarna kring ett tredje barn, som jag så gärna vill, men inte Anders. Han är benhård, och kanske har han rätt. Om det finns rätt och fel.

För ett tag sedan träffade jag en tjej som jag låg på BB samtidigt som. Hon fick en tjej när jag fick Elise. Nu träffades vi i ett helt annat sammanhang och vi kom in på barn. Jag berättade lycklig att vi nu också hade en lillasyster. Hon sa att de "ju haft turen att få ett barn av varje sort". Jag blev mest paff. Fick inte ur mig något vasst svar. Kunde bara minnas den stunden som barnmmmorkskan sa till Anders att jag inte skulle minnas, direkt efter uppvaken ur narkosen; Den totalt uppfyllande känslan av gränslös glädje när jag insåg att vi fått en andra tjej. När jag lade Saga mot bröstet första gången. Det fanns inget större, inget som närmelsevis skulle kunna varit bättre, än att få en till tjej. Varför diskuterar man ens sånt? Jag såg bara all gemenskap systrarna skulle få, alla gemensamma intressen, lekar och kompisar. Allt roligt jag hoppades att de ska få uppleva tillsammans, med så goda förutsättningar för att komma varandra nära.

Självklart hade jag säkert varit lika glad över en kille. Men det är inget jag saknar.

Kommentarer som "ska ni inte försöka få en kille nu då?" rinner mig helt av. Det ända jag kan säga med säkerhet är att jag skulle sakna en tjej om jag inte fått någon. Men tre tjejer skulle enbart göra mig lycklig. Jag kan inte prata för Anders, kan bara lita på hans ord. Kanske är det viktigare för mig som mamma att ha tjejer att fostra än vad det är för honom som pappa att ha killar. Vi ser världen olika, men ser man på Saga och Elise - vad kan man mer önska?

Idag blev vi bjudna på lunch på gryta tillsammans med farmor & farfar. Sen badade vi med Michelle på Skantzöbadet.

Efter det åkte jag och Marie på Rhapsody in Rock, för att fira hennes födelsedag, medan mamma och pappa ställde upp med barnen. Sallad på kajen och vin i gräset innan en höjdarkväll med Robert Wells, Charlotte Pirelli och Jessica Andersson på scenen. Ännu en tuff arbetsvecka väntar, innan två veckors semester.


Rhapsody in Rock från barplats :)

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Nationaldagsfirande

Fredag 6 juni

Dagen började vid sju då Saga vaknade. Anders ledig. Direkt ut i trädgården på morgonen. Igår var jag och barnen till Åsby och rådgjorde med trädgårdsarkitekt för rabatten vid trappan. Fick med en buske och två perenner hem och idag grävde jag ur hela rabatten, sparade lökarna och fyllde på med ny planteringsjord, innan de nya växterna sattes på plats. Anders grävde ur bakom trädgårdslandet där det nog tidigare varit land. Nu är det tillplanat igen och min förhoppning är att vi nästa år kan sätta potatis där. Men det är mycket jobb innan dess...

Jag kämpar på med handjagaren på gräsmattan som känns onödigt stor just när man börjat klippa. Grannarnas tallkottar, grenar från träden och barnens stenar gör att det blir lite bökigare ändå, förutom den gropiga och mossiga mattan. Men jag inbillar mig att vi kan köra våra svängar in till stan med bilen med renare samvete när vi inte kör motorgräsklippare som grannarna. En gång i veckan, minst behöver det klippas, och det tar vanligtvis ett par dagar innan jag tagit mig igenom hela tomten. Det är bra träning!

Allt kantgräs är bortklippt nu och jag har skavsår på händerna. Anders har satt ut trädgårdsättika längst plattorna så att det inte ska växa upp (lika snabbt) igen. Han kämpar på med garageuppfarten, som snart kan användas igen. På kvällen klippte jag häcken mot gatan och längst entrén. Såna här kvällar somnar man gott.

Sista syrenblommen är på väg att släppa från kvistarna och den underbaraste tiden på helaa året är över. Nu är tomten grön, efter all vårblom som bytt av varandra.

Nationaldagsfirande hann vi med idag också. Fredrik och Kicki med Linn och Moa kom över med mat, kaffe och fikabröd i picknickkorg. Barnen lekte på tomten och vi njöt i skuggan. Sedan gav vi oss av till Kolbäck för natinaldagsfirande på Gästgiveriet. Där fick barnens dagis Ekot ta emot kommunens miljöstipendium för gott miljöarbete. Elise och Saga var tillsammans med några barn till från dagis upp på scenen och tog emot priset. För pengarna ska dagiset bygga ut komposteringen. Vi tog en glass innan vi åkte hemmåt igen. Saga slocknade som en stock i bilen.

Hon klagar stundvis på ont i ben och armar, Saga. Växtvärk förklarar vi. Det är bra, hon ligger två pinnar under normalkurvan lilltjejen. Språket har tagit ett skutt igen och hon tänker mycket innan hon pratar. Hon är sto tjej och vill inte ha blöja, inte ens på naten. Ute ställer hon sig bredbent på gräsmattan och kissar, och torkar sig gärna med ett srenblad. "Papper, torka mig - rumpa!" Klättra i träd är nog det som är absolut roligast just nu. Så länge har hon sett storasysterlkättra, och velat göra likadant. Nu börjar hon våga och lyckas. På dagis har de ett så bra, klättervänligt och mjukt äppelträd. Där lyckas hon nu komma upp. Hema tar hon gärna fram en pall till klätteräppelträdetoch kommer upp på första grenen. Så stolt!

Hon har ett speciellt gott ögat till sin far. "Du är mammas hjärta" säger jag. "Nä! Pappa hjärta!" säger Saga. ""ja, pappas hjärta också, vi älskar dig väldigt mycket bägge två." "Alla hjärta Saga." konstaterar Saga.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Premiärbad i kanalen

Söndag 1 juni

När jag kom hem från Stockholm åkte jag och barnen till kanalen för ett premiärdopp. Det var inte varmt... 16 grader? Men skönt att doppa sig. Barnen plaskade länge på stranden, slängde grejor i vattnet och sand på varandra - och hade jätteroligt. Jag satt och njöt av nuet i eftermiddagssolen.


Tuffingar i strandkanten.

Kommentera!  |  Upp igen!

 
Besökare idag: Totalt antal besökare: