Hem | Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Kommentera!

 


 
Familjens dagbok


Tillbaka


JUNI 2009

Smul med Prick Mån 29/6
Kusin- & systerbesök Sön 28/6
Bad & grillning Lör 27/6
Sex månader till julafton Ons 24/6
En bra dag Mån 22/6
Momos födelsedag Sön 21/6
Midsommar på hemmaplan Fre 19/6
Vaccin & grillning Ons 17/6
Kusin Alex 15 år Sön 14/6
Grillkväll trots regn Lör 13/6
Avslutning på dagis Mån 11/6
Äntligen! Tis 9/6
Spexsyster & hängmatta Sön 7/6
Frukost med Sara Lör 6/6
Sommarglädje Tor 4/6
Hälsningar från Negerbyn Ons 3/6
Svägerska på besök Mån 1/6


Smul med Prick

måndag 29 juni

Elise har fått ett brinnande intresse för Pricken. Hon springer och tar upp honom flera gånger om dagen, gosar, har med honom till lekstugan, matar och överöser honom med kärlek i största allmänhet.

"Han är bara min" säger hon, och ser stolt och ansvarsfull ut på samma gång.

Härom dagen lyckades hon tjata med pappa på en cykeltur till affären för att köpa sele åt den lilla pojken. Men efter att vi försökt fästa selen genom att vira den två varv runt den lilla kroppen kom vi fram till att han var lite för liten för det. Än så länge.

Hon plockar också mycket med Vilma & Morsan, och är noga med att det ska vara rättvist, så att de också får komma ut på gräset. Iallafall ibland.

Saga-Li hänger med så gott hon kan, får bära och krama på nåder från storasyster. Hon har ett speciellt band till Snos, lilltjejen. Den kissen får sällan vara i fred - hon ska kramas, pussas, matas, gosas med, dras i och borstas på. Och så pratar hon med henne, i ett tonläge som om hon väntar sig ett svar.

Det är så härligt att se barn leka med djur. De ser dem som de levande, kännande och tänkande varelser som de ju är. Och för de flesta barn är det självklart att man inte dödar och äter upp såna varelser. Hur kommer det sig att så många barn växer ifrån det?

De har varsitt stort hjärta, vårt Smul och vårt Gryn.

Kommentera?

Syster- & kusinbesök

söndag 28 juni

Syster & Emil kom över på besök! Barnen lekte i trädgården och vi åt mumsig sallad och rabarberpaj. Saga och Emil lekte jättebra, roligt att de är så nära i åldern. Elise var jättetrött, och inte alls med på att leka så mycket. Hon och pappa cyklade till centrum och köpte en mycket eftertjatad sele till hennes Prick.

På kvällen åkte jag själv ut till Fajer för en tömmkörning, eftersom barnen var trötta och skulle sova hos farmor & farfar på kvällen.

Anders hämtade upp mig och vi tog en paus vid kanalen där jag tog ett kvällsdopp.

Kommentera?


Saga och kusin Emil konverserar


Emil vattnar blommor


Saga och Emil plockar stenar


Tuss kurrar i gräset


Kvällstur med tömkörning med Fajer

Bad & grillning!

lördag 27 juni

Hela familjen Heldemar kom till Hallstahammar och badade i Hallonviken! Momo, Bobo, Sofia, Emil, Elise, Saga och jag plaskade i vattnet. När Anders kom från jobbet åkte vi hem för grillning på altanen. Det blev en jättetrevlig kväll, förutom att Elise fick ett anfall av magont och inte ville äta. Eftersom det inte ville ge med sig, och hon haft liknande anfall tidigare, åkte Anders till slut in med henne till akuten. Hon somnade dock i bilen och hade inte ont när hon vaknade. De väntade trots allt ut väntetiden för att träffa läkare och höra några olika teorier om magontet. Nu ska vi se till att det blir en ordentlig utredning på hennes mage.

Kommentera?

Sex månader till julafton

onsdag 24 juni

Sex månader till julafton och i midsomras axlade jag pappas ord: Nu vänder det - nu blir det bara mörkare!

Men det är långt tills det blir mörkt, och sommaren har knappt börjat. Nu väntar högsommaren, med den riktiga sommarvärmen och all grönska! I år har jag sparat små fält av gräsmattan där det växer extra mycket prästkragar. Så lagom när fruktträd och syren blommat över har tomten fläckvis fyllts av hundratals små gul/vita solar. Anders trivs inte alls med den fläckvis förväxta gräsmattan, men han låter mig hållas snäll som han är, även när han klipper. I övrigt blommar vallmo och kattmyntan (som inte såg mycket ut för världen när jag köpte den på utförsäljningen i höstas) för fullt, de sista aklejorna, löjtnatshjärta och blåklinten. Sommarflox och sommarglim står också i full blom och Heidelberg-rosen på framsidan och praktlysingen har börjat slå ut. Och igår hittade jag en knopp på rosen (Penny Lane) som jag satte tidigare i våras! Hade inte förväntat mig blom första året =) De flyttade pionerna är inte så mycket att hurra för i år, det tar nog några år innan de blir fina...

Kottarna stortrivs med altangolvet, och knatar runt där under på kvällarna. Har börjat se skillnad på kottarna, och skilja dem från varandra =) Under altanen trivs dessvärre också en främmande katt från grannskapet. Tuss sprang på honom i SIN häck häromdagen, och var inte nöjd alls. Jag spolade bort honom med trädgårdslangen, och han smet under altanen. Mina kissar och andras kattjävlar...

Kommentera?

En bra dag

måndag 22 juni

Anders började jobba igen, efter en veckas semester. Och så klart är det då som värmeböljan börjar... Barnen tog en sovmorgon, vi tog det lugnt på morgonen. Skönt, eftersom jag jobbat till halvtvåtiden i natt. Vi cyklade i solsken till dagis, barnen var helnöjda att lämnas bland kompisarna igen, efter en veckas semester. Hemma igen fixade jag kaffe, öppnade altandörrarna och satte mig ute på altanen med laptopen. Tuss och Snos kom ut och höll mig sällskap. Fick några pauser på kortpromenader med Tussen, annars sov han mest i stolen bredvid mig. Snosan vågade sig ut på längre utflykter på gräsjakt på tomten, annars sussade hon i soffan mittemot. Jag betade av en hel massa jobb, innan jag hämtade barnen tidigt och vi tog ut vattenspridaren. När Anders kom hem från jobbet fick han bära ut poolen från garaget. Ungarna sprang mellan tomterna och Saga sken som en sol när hon fick vara med de stora tjejerna och bada hos Emma.

På kvällen njöt Anders och jag kaffe och svenska jordgubbar med grädde. En bra avslutning på en bra dag. =)


Jobbsällskap <3


Elise, Emma, Linda och Saga springer vattenspridare.

Kommentera?

Momos födelsedag

söndag 21 juni

Eftersom vi inte åkte till Dalarna missade vi Momos födelsedag igår. Men det tog vi igen idag, då vi blev bjudna på traditionell jordgubbstårta på Gryta! Barnen gav paket som de pysslat med under flera dagar och lekte i SEB-tält som Momo hade. Vi njöt gott kaffe och att hinna träffa mamma & pappa igen, det kändes länge sen.

Vi pratade om planerna om att åka iväg en dag för att bada och äta mat, momo & bobo, Sofia & Dennis och vi. Det vore ju så skoj att ses allihopa, att kusinerna på den sidan också fick leka lite mer. Det blir ju inte så ofta. Känner mig bökig för att jag inte vill iväg hemifrån längre turer, för att jag inte vill lämna Tuss en heldag. Kan inte, så som sockret spökar kan han bli låg och hamna i koma rätt vad det är. Då skulle allt detta vara i onödan, och jag skulle aldrig förlåta mig. Jag har ju valt att behandla honom, då måste jag ju sköta det fullt ut, inte chansa. Förstår att andra tycker att det är fånigt och jag är bökig. Men oftast funkar det ju bra att ses här, eller göra kortare utflykter i närheten. Så det blir mest så nu, att vi träffar de som kommer hit, och umgås med folk hemma. Då kan jag slappna av, ha koll på Tussen och bara ha roligt. Det kommer att bli tid igen framöver för att fara runt. Allt har sin tid bara, just nu är det här viktigt.

Efter Grytabesöket åkte Elise och jag till Fajer i sommarhagen. Vi passade på att reka lite vägar med bilen innan vi hämtade upp sadel och tillbehör och åkte tillbaka. En härlig kväll, men det blev inte så lång tur, eftersom Elise var rätt trött och stundvis klagade på magont. Vi såg ett rådjur som hoppade alldeles framför oss på vägen, och Elise var helimponerad över att den hoppade så högt. Nästan upp till himlen!, konstaterade hon nöjt. På vägen hem stannade vi till vid Hallonviken för att eventuellt ta ett kvällsdopp. Kom fram till att det var för kallt och satt bara och mös, pratade och sjöng ett tag, fram tills Elise höll på och somna i mitt knä och regndropparna började falla.


Elise och Momo öppnar paket!


Saga visar sitt paket.


Födelsedagsbarnet med man och jordgubbstårta =)


Jätteroligt banktält!


Elise spelar piano.


Momo & Saga läser bok.


Så trött...


Vid sommarhagen med Fajer.


Rådjur som hoppar upp till himlen.


Elise & Fajer.


Hallonviken.

Kommentera?

Midsommar på hemmaplan

fredag 19 juni

Gårdagen gick helt bort för halva familjen. Elise fortfarande hängig med feber. Vaknade under natten gång på gång och klagade över magont. Anders kräktes och låg i sängen och vi fasade magsjuka.

På midsommarmorgonen tar vi det svåra beslutet att fira midsommar på hemmaplan. Att bryta traditionen. Det känns inte roligt, bara fel. Midsommar SKA ju firas i Dalarna, liksom. Och vi såg fram så mycket emot att äntligen få träffa syster, Dennis och kusin Emil...

Men sol hemma och regn i Dalarna, hängig Elise, långt att åka för ett dygn, stressigt att få ihop allt. Och farmor & farfar är inte där, inte Monsa & Gun, inte Bengt & Alex. Vid övervägandet kändes hemmaplanen trots allt som det bästa alternativet. Och när beslutet väl var fattat kändes det lättare. Även om Elise var besviken, och nu fick stora klädproblem, eftersom man ju ska ha "daladräkt" på sig...

Hela familjen ut och plockade famnvis med blommor. Sen kom Mattias & Tova och Sara. Vi pratade med Anita & Leif som bara haft lösa planer för dagen, och bjöd över dem och Terese till kvällen, och kusin Jenny kom också med. Vid stången träffade vi Fredrik & Kicki med Elias & Moa, och bjöd över även dem.

Midsommarfirande på Skantzen, vid kanalen. Så vackert. Men lagom när vi kom dit började det regna, dock i hanterbara mängder så vi bestämde oss för att gå trots allt. Man måste ju se en stång! Barnen på bra humör, och kusinerna hade skoj. Mycket folk vid stången och teater för barnen. Vid ösregnet sökte vi skydd i fikastugan.

På kvällen grillning på altanen. Vi dukade upp långbord, hängde upp blomkvastar och satte på sommarmusik inne. Midsommarstämningen infann sig, även om det inte är precis som det ska vara... Och utsikten över Siljan är ju något bättre än över grannarnas tomt... Men kvällen blev heltrevlig, alla barnen lekte, vi vuxna hade trevligt och det blev en massa god mat.

Kommentera?


Blomplockning


Saga har hittat en "blåsblomma"!


Hum...


Kusinerna väljer glass i Sverigekiosken.


Anders & Sara.


På väg till stången.


Midsommarfirande vid kanalen.


Barnteater med ballonger.


Saga nöjd för att ha klättrat upp till taket!


Pappa & trött Saga-li


Kanalen mot Skantzsjön.


Folktomt.


Barnbordet - eller monsterbordet? =)


Terese, Jenny, Anita, Kicki, Fredrik, Leif, Mattias och Sara.


Anders, Mattias och Sara.


Elise nattsuddar med mamma (som tycker att man SKA sitta ute på midsommarnatten =), pappa, Sara och Mattias.


Mattias visar tekniken hur man klämmer ur de sista dropparna ur en vinbox =)
Och ser glad ut trots att han helst höll sig till mjölk under kvällen.

Vaccin & grillning

onsdag 17 juni

Jag jobbade måndag och tisdag och blev således ledig onsdag. Eller, ledig och ledig, massor med jobb på Fena just nu! Anders åkte till bvc för vaccinering av Elise och treårskoll på Saga. Saga fixade treårskollen galant och fick en massa beröm. Men hon vägrade säga vissa ord, som hon istället sa till pappa efteråt. *ler*

På eftermiddagen fick vi polisbesök, när Fredrik med kollega kom på snabbvisit. Elises killkompisar på dagis tror inte på att hennes gudfar är riktig polis, så nu passade vi på att ta ett foto som hon ska få skriva ut på ett A4 och ta med och visa =)

På kvällen kom Leif & Anita över för en grillning. Anita har börjat sin semester, Anders har semester och Leif har en dag kvar att jobba. Vi åt färskpotatis, grilade vego och lax, åt närodlade grönsaker (från eget land!) och hade en supertrevlig kväll. Elise var jättehängig, vilket vi senare förstod var pga vaccinet, och hade ont i magen. Somnade i soffan på altanen.

Kommentera?


The grill master =)


Vaccinhängig Elise med sin gudfar Fredrik


Prins njuter semesteröl på altanen.


Emma och Saga pratar med svinen.


Jättevallmon har börjat slå ut. Fascinerande växt...


...hur kan den få plats med alla de stora sköra bladen i knoppen?


Tuss njuter altandörr med matte.

Kusin Alex 15 år

söndag 14 juni

Min kusin Alex firar sin 15-årsdag och jag och barnen åker dit och träffar släkten och äter gott fika.

Kommentera?


Alex, farfar, farmor, faster, Rampai

Grillkväll trots regn

lördag 13 juni

Grillning med alla kusiner på pappa Anders sida var planerad. Men vädergudarna var inte på bästa humör, så vi fick lite bortfall av folk. Det blev trots allt en toppenkväll med grillning ute under tak och ätande inne. Michelle kom över också. =)

Kommentera?


Sagas gudfar Mattias, Saga, kusin Tova, Elise, Anders och Michan.


Michan läser nattsaga för tre lyckliga tumsugare.


Pionknopp i nattregn.

Avslutning på dagis

måndag 11 juni

Fick stressa som 17 från jobbet för att hinna till avslutningen på dagis och kom efter att den börjat. Bobo hade kommit från Västerås och vi tittade på när Elise tackades av eftersom hon slutar på dagis. Efteråt åkte vi hem till oss för en enkel fika.

Kommentera

Äntligen!

tisdag 9 juni

Äntligen hål i den förbaskade väggen! På fjärde besöket lyckades snickaren ta sig igenom väggen, och nu sitter den där - Altandörren med stort A! Det är dock en del kvar att ta itu med, som att renovera dörren (från 50-talet), täta den, laga och måla väggen utanpå och en hel massa fix innanför. Och så trappan ut såklart. Men den går att använda!

Kommentera?


Väggen.


Nu JÄVLAR!


Aaaaahhhhh!


Nästan som en trappa...


På plats


Varje gång blir det lika förvånansvärt mycket vägg när den är i småbitar...

Spexsyster & hängmatta

söndag 7 juni

Våfflor. Saga spexar och imponerar på storasyster och Emma. Och blir så stolt!

Hängmattan, eller hängmattan som den oftare kallas, är äntligen på plats! Ibland får jag njuta lugnet i den, när inte barnen leker "vågor på havet".


Utsikt från hängmattan =)

Kommentera?

Frukost med Sara

lördag 6 juni

Sara har varit på besök, till allas glädje. Saga storgillar gudmor och vill sitta bredvid vid frukost. Sara läser sagor, lyssnar och pratar med barnen, och det blir jubel så fort hon ska komma. Och jag är lycklig över att få tid bara med henne, att prata, laga mat och bara vara.

Kommentera?


Syrenenblommen håller på att ta slut för i år och bildar ett utspritt täcke av lila blommor på marken.


Entrén är som bäst medan syrenen är i blom.

Sommarglädje

torsdag 4 juni

Vi är ut till Fajer två gånger i veckan. Vilken skillnad det är när det är sommarväder. Och så härligt att få komma ut i skogen, att få röra på sig, och att få tid med barnen ett och ett och bara umgås.

Tuss njuter av sommaren, precis som vi andra. Han blir lite trött av värmen, men njuter av att kunna vara ute så mycket. Sockret är svårhanterligt, eftersom han från stund till stund reagerar så olika på insulinet. Han verkar inte påverkas varken av högt eller lågt socker, även om man vet att det inte är bra för kroppen med extremt åt något håll. Allt är en balansgång, och så länge han trivs med livet är jag glad.


Njuter på sin avsågade rosentrystam.


Med åldern följer fördelar som man inte har som ung katt. Ligga på bordet är en.


Tuss älskade rosentry

Kommentera?

Hälsningar från Negerbyn

onsdag 3 juni

Vid spridda tillfällen får man här i Hallsta höra att man bor i Negerbyn. När jag ringde till kommunen fick jag av en uppsatt herre höra detsamma och blev så upprörd. Inte undra på att de har problem med rasister i ett samhälle där till och med kommunsnubbarna säger ord som Negerbyn!

Jag har utgått ifrån att det måste vara för att det bor en del nysvenskar i hyreshusen i närheten, att det därför har blivit nitnamnet Negerbyn.

När jag var på min kvällspromenad med Tuss och smög bakom bilarna vid hyreshuset promenerade en äldre man förbi. Vi började prata och det visade sig att han bott i husen på 40-talet, när han jobbade på Bruket. De sex hyreshusen här på vår gata byggdes som arbetarbostäder åt dem som arbetade på Bruket. Dessa män var smutsiga, svarta, nästan som negrer, sa han. Därav blev området kallat Negerbyn. Dessutom var husen bruna på den tiden.

Så coolt! Men tänk så pinsamt det hade kunnat bli om jag drog igång en diskussion med kommungubben.

Kommentera?

Svägerska på besök

måndag 1 juni

Igår kom Terese på besök och stannade under dagen idag. Vi har haft det jättetrevligt, hunnit prata mycket och druckit ännu mer Latte =) Blir glad av att vara med henne, hon är en så genomsnäll människa. Vi färgade håret, jag svart (äntligen) igen och hon blekte utväxten.

På kvällen kom Leif förbi på en fika och Anna & Estelle dök upp.

Kommentera?


Svägerska i ny mössa =)