Hem | Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Kommentera!

 


 
Familjens dagbok


Tillbaka


JUNI 2010

En onsdag Ons 30/6
Hem igen Sön 27/6
Midsommardag Lör 27/6
Midsommar Fre 25/6
På väg Tor 24/6
Långledigt Ons 23/6
Avslutning på dagis Tis 22/6
Mammas födelsedag Sön 20/6
Gun 80 år Lör 19/6
Ledig fredag Fre 18/6
Första avslutningen i skolan Tis 15/6
Min oas Mån 14/6
Kusin 16 år Sön 13/6
Premiärdoppet i Kanalen! Sön 6/6

 

En onsdag

onsdag 30 juni

Vi ligger jättebra till på jobbet, trots semestrar. Imorgon afterwork :) Idag kom jag ifrån i tid.

Gick till Kalle på Spången och köpte tre kladdkakor med grädde som take away, och åkte till farmor på Bryggan.

Hon var så vacker när jag kom, förutom att hon var fint klädd så fullkomligt lös det om henne. Jag stannade runt en halvtimma och vi hade så roligt och trevligt. Det är i och för sig inget ovanligt med det, men det var något speciellt trevligt just idag. Vi hade massor att prata om och var på "samma ställe" hela tiden. Mest snurrade samtalet kring Fornby och midsommar. Jag berättade vilka vi mött, hälsade från alla som frågat efter henne, berättade om vilka vi hälsat på, vad vi gjort vid stugan, hur vackert det är, hur barnen badat och hur trevligt vi haft. Vi pratade om rabatterna, leksandsdräkterna, hon frågade om stugan i byn som flyttats, jag berättade om huset som sålts och renoverats. Vi pratade om hennes flytt imorgon och om hur hon gläds åt att få ligga bredvid farfar på natten och hålla honom i handen igen.

Vi hade så mycket att prata om, det blev aldrig tyst.

Jo, en kort stund blev det tyst. När hon berättade om det roliga med att komma till stången om midsommren och träffa alla hon känner, och att inte många från hennes generation blivit så gamla som hon. Att det inte finns så många kvar. Jag berättade om bystugan på midsommarafton, att det var generationsskifte där också.

Generationsskifte är ett dåligt påfund. Jag trivs väldigt bra i den generation jag är. Jag trivs med att ha äldre generationer att rådfråga, lära av och brås på. Jag trivs inte alls lika bra med tanken på att det är mig den yngre generationen en dag ska rådfråga, lära av och brås på.

Jag vill fortfarande fortsätta ha det precis som jag alltid har haft det. Där jag trivs bäst. Blotta tanken på att hoppa upp en generation ger mig kalla kårar och magont.

Men när jag sen tids nog måste upp ett par steg på generationsstegen, så är jag så glad att jag har just mina far- och morföräldrar att brås på.

Skriv gärna en rad!


Pappa & Saga-Li är flitiga.


Kvällssol.


Efterlängtad krollilja. Grävde upp på rivningstomt förra våren.
Vaktat mot elaka liljebaggar. Här är belöningen.


Älskade vita malva.


Gurka! Massor av gurka... Klurar på hur den ska få plats
om den fortsätter i samma takt...?


Första tomaterna på gång.


Kotten på kvällsmat.

Hem igen

söndag 27 juni

Momo & Bobo gick upp med barnen och vi njöt sovmorgon igen! Lyx.

Efter lunch åkte Anders, jag & barnen till pappas kusin Jonne i byn. Han presenterade oss för de jättetama hönorna som hellre vill äta burkmajs från handen än från marken :) Barnen i extas (mamma med). Fick ritningarna har gjort av farmors lekstuga. Jag har som plan att vi ska bygga en likadan nästa sommar. Den är så vacker, byggd av farmors pappa i början av 1900-talet. Vore så häftigt att ha en likadan på tomten...

Under eftermiddagen åkte Momo & Bobo och Bengt & Marie hem. Barnen åkte hem med Momo & Bobo. Och det blev jättetomt. Det är inte roligt att vara sist kvar och ensamheten efter farmor & farfar blir ännu större.

När dagens värme lagt sig, stugorna var urstädade och stängda och fotbollen slut packade vi in katt och marsvin i bilen och styrde hemåt.

Skriv gärna en rad!


Härligt kort på Momo & Bobo, taget av minifotografen Elise.


Saga mumsar kubb.


Fikapaus utanför trull. Elise, Momo, Bobo, Marie, Saga och Anders.


Jonne visar hur man matar de jättetama hönorna från handen.


Saga provar mata.


Gustav Vasa ångar på och ger en underbar vy.

 


Känns overkligt att man sitter på jobbet imorgon.


På hemmamarker igen: Åkern nedanför Åsby.


Hemma igen.

Midsommardag

lördag 26 juni

Anders och jag fick sovmorgon, medan barnen gick upp med Momo & Bobo. Bobo piggare efter sin förkylning.

Barnen fick hjälpa Marie att skära jordgubbar & melon. Hon är så gullig med barnen, Marie, högt uppskattad.

Strålande sol, Anders röjde i dalen, Bengt fixade med veden inför vintern och jag röjde sly upp mot vägen. Vi passade på att tvätta igenom de lösa textilier som finns i stugorna, strök och lade in i skåpen. Fönstren på storstugan blev delvis tvättade också.

På kvällen grillade vi och njöt i lusthuset.

Skriv gärna en rad!


Barnen hjälper Anders att elda upp brännbara sopor.


Kvällsmat i lusthuset.


Bobo & Saga busar.


Momo & Elise gosar.


Saga & Wilma.


Elise & Prick.


Midsommar

fredag 25 juni

Midsommarmorgon. Lövning, blomplockning, dukning och förberedelser inför eftermiddagens firande.

Vi åt potatis- & sillunch i lusthuset och sen bytte jag och barnen om inför stången. I år hade Elise på sig farmors fina orange dräkt, som hon hade som liten. Nära hundra år gammal klänning, som då användes som skolkläder. Saga hade en av de gula klänningarna, som bland annat jag, syster och faster Helene haft som barn. Hon har nu avancerat till den större klänningen. :) Jag kom i min dräkt med.

Vi kom lite senare tills stången, eftersom vi väntat ut regnet. Barnen plockade med blommorna och gjorde kransar, vi träffade släkt och efter tal, nationalsång och dalasång var det traditionell ringdans. Efteråt tog vi en fika tillsammans med mamma i byns café innan vi gick hemåt igen.

På kvällen grillning i lusthuset tillsammans med mapa och Bengt & Marie. Sedan tog Anders och jag en sväng till bystugan medan mamma & pappa var barnvakt i stugan. Vid bystugan var det regn & mygg, men mysig stämning. The Ark minus Ola Salo på plats och många ungdomar. Ont om den äldre generationen, om det var pga regn eller generationsskifte låter vi vara osagt.

En mysig midsommar, men annorlunda. Väldigt tomt utan farmor & farfar och tomt utan syster med familj. Och det är nu när farmor & farfar inte är här som man märker hur mycket de fixar med normalt. Men magin med midsommar finns kvar.

Skriv gärna en rad!

Tomt också utan en riktig kamera. Nu måste det sparas till en bra kamera:


Anders lövar.


Elise, Saga och Momo plockade blommor i massor.


Min blomma


Saga hjälper till att tvätta fönstren på lusthuset, innan vi satte uppgardinerna.


Mina hjärtan.


På väg till stången.


Saga och Elise med sina fyrmänningar, tvillingarna Saga & Lisa,
med lillebror och mamma Åsa. Momo & Bobo.


Stångresning.


Sötnosar, fixar med blommorna.


Saga-Li.


Sessor med blomster.


Elise har dräkten som farmor Emma hade som barn.


Saga i dräkten som jag och faster Helene har haft.


Min vackra


Ringdans runt stången.


Saga med kransen på huvudet.


Alla vi med folkdräkt på :)


Hela familjen.


Pappa saknar dock dräkt...!


Solnedgång vid Siljan.


Kvällsgrillning i lusthuset.


Dans i bystugan på kvällen. Glad Anders med öl bland regn & mygg :)


På väg

torsdag 24 juni

Äntligen på plats i paradiset igen. Vi kom fram efter en tokvarm färd, två vuxna, två barn, tre marsvin och en katt i en bil utan ac i stekande sol.

Mamma och pappa på plats när vi kom, och under kvällen kom Bengt och Marie. Vi installerade oss i farmor & farfars stuga. Mysigt och hemtrevligt, men så otroligt tomt utan dem här.

På kvällen grillade vi allihopa i lusthuset.

Skriv gärna en rad!


Vackert. Vy från altanen.


Saga nere vid Siljan.


Smycket. I denna lekte farmor som barn, nu leker hennes barnbarnsbarn där.


Grillning på kvällen. Saga, Elise, Marie & min farbror Bengt.


Långledigt

onsdag 23 juni

Åkte in tidigt till jobbet. Dessa morgnar är så sköna, när Anders är ledig och fortfarande sover tillsammans med barnen när jag går. När jag kan gå upp när jag vill och bara gör mig klar och åka, allt i min egen takt, utan att tänka på någon annan. Pussar dem alla tre på pannan innan jag åker.

Redaktionsdag idag, eftersom det är kortvecka, men eftersom jag kom in tidigt hann jag beta av lite extra på ateljén innan det var dags att gå över. Det blir så mycket gjort dessa timmar när man sitter ensam, utan att telefoner ringer eller man blir avbruten av annat.

Varm dag, både ute och inne. Men jag har svårt att klaga, vintern var för lång.

På eftermiddagen fotboll, och den nyuppsatta teven på jobbet är väl till pass =)
Själv kan jag inte vara mer ointresserad än jag är av fotboll. Glad så länge jag slipper lyssna och slipper tycka. De får roa dem det roar, liksom.

Låste på jobbet runt halvåtta och satte mig hemma på altanen med dator, musik och vin för att jobba ett fena-jobb. Sällskapades av igelkotten som svansade runt nedanför altanen medan barnen lekte tills det blev sen kväll. Anders hade fixat det mesta inför midsommar och när barnen sov och fotbollen var avslutad kom han ut, värmebrännaren sattes på och vi njöt musik och samtal i sommarnatten. Nu har vi ledigt tillsammans i fyra långa dagar.

Skriv gärna en rad!


Fotbollstider :)


Jobba är roligare på altanen, med ett glas vin.


Humor på hög nivå. Betalade Boxer extra för att ligga bredvid
just den videon på Aftonsbladets hemsida, månntro? =)


Avslutning på dagis

tisdag 22 juni

Sagas första egna avslutning på dagis, utan storasyster. Hon har ju egentligen redan gått på sommarlov, men kom dit till halv fyra, då avslutningen började. Momo kom från Västerås för att vara med. Jag jobbade kväll igår och åkte in tidigare imorse och behövde inte åka tillbaka efter avslutningen.

De yngsta barnen gjorde en uppvisning med bockarna Bruse, Sagas grupp sjöng. Sen kom Pippi med apa och häst på besök. När Lilla Gubben kissade mitt på barnens gräsmatta blev det succé :)

Efteråt kom Momo med oss hem på en så trevlig fika på altanen. Sen kom Marie & Nick på grillning med barnen. Kvällen som jag egentligen skulle ha setat klistrad framför en skärm på jobbet tillringade jag således istället på altanen i kvällssol, i goda vänners lag, med marinerad quorn på grillen, vin i glaset och musik på stereon. Ibland ska man ha tur också.

Igår var årets längsta dag. Nu vänder det, långsamt som tur är.

Skriv gärna en rad!


Söt-Saga med bockarna Bruse-horn :)


Momo har fått låna horn :)


Pippi på besök med häst och apa


Ouppfostrad Lilla Gubben kissade på gräsmattan :)


Saga med sin avgudade Snos


Underbar kväll. Anders, Marie, Jamie, Elise, Nick och Saga


Saga & mamma i kvällssolen


Luktärten vid dörren tar sig


Mammas födelsedag

söndag 20 juni

I år inföll mammas födelsedag inte i midsommarhelgen, det är lite extra roligt när det är så och det blir separat firande :) Vi blev bjudna hem till Gryta på paj, sallad, bröd och den smarriga jordgubbstårtan. Syster var där med kusinerna (Dennis i USA på jobbresa) och Emil fick äntligen sin födelsedagspresent  ̶  en brandbil som låter, precis som han önskat. När han fyllde hade de magsjuka i familjen och vi vågade inte riskera att åka dit...

Farmor & farfar och faster och Owe kom också. Farmor & farfar har fått en lägenhet på Oxbackens servicehus och ska flytta in i månadsskiftet, medan farfar har kvar deras andra lägenhet. Tror att det lir jättebra, och hoppas kunna kila upp till henne med en lunchbox då och då och hälsa på.

Skriv gärna en rad!


Födelsedagsbarnet, 62 år


Emil, Saga, Elise, farfar Börje, farmor Emma, faster Helene


Lilla goa kusin Oskar


Emil & Saga äter smultron


Syster, Anders och Oskar


Mamma och tårtan!


Emil & Saga mumsar jordgubbar


Bilbanan!


Mor & son

Gun 80 år

lördag 19 juni

Elise & jag åkte med mamma & pappa till Finspång där vi var bjudna på kalas för Gun som fyllde 80 år den 18 juni. Så roligt att träffa Monsa och Gun igen. Det blev en jättetrevlig dag i så trevligt sällskap och med jättegod mat.

Tittade lite på bröllopet under dagen och mer på kvällen medan Anders satt vid fotbollen. Tycker inte så mycket, förutom att det är mycket väsen för en kvinna som enbart haft turen att födas in i "rätt" familj. Men det roliga är att hon hade kunnat fått jobbet som representant för Sverige tack vare sin kompetens. Det hade inte hennes pappa fått.

Skriv gärna en rad!


Monsa tillsammans med födelsedagsbarnet


Lisen skålar i alkoholfri festdricka


Släktkalas


Barnlek på berget. En så vacker trädgård (och hus!).


Mamma & pappa


Bröllop på teven inne så klart


Så här vill jag lasera vår altan. Grå.

Ledig fredag

fredag 18 juni

Sedan jag börjat på redaktionen på torsdagar har jag varannan fredag ledig. Det är härligt. Anders hade sin första semesterdag och barnen första riktiga dagen på sommarlovet. Djävulshuvudvärken från igårkväll var som bortblåst.

Besök på Åsby med Saga och träffade Monica och fyra av kusinerna. Bjöd över dem på en fika. Regnet stod som spön i backen och blixt och åska jagade varandra över hustaket.

Ridtur med Elise på eftermiddagen. Fullt solsken och en vind som blåste bort bromsar och mygg ̶ perfekt ridväder med andra ord.

Fotboll på kvällen och jag rymde till lugnet i växthuset med ett glas vin. Myggfritt och lagom varmt, helt tyst.

Skriv gärna en rad!


Sagas partytrick: En vattenkanna!


Pelargoner, frösatta i februari.


Egensådda penséer.


Egensådd petunia.


Glass & latte med Saga på Åsby.


Elise har varit på loppis med Emma och kom hem med en ny slöja.


Ridtur med Elise.


Lagom stor tjej med lagom stor häst.


Elise planterar egen rabatt...


...med blompinne och skylt :)


Soft.


Min hörna av lugn.


Vackra ogräset.

Första avslutningen i skolan

tisdag 15 juni

Igårkväll var Elise så nervös att hon knappt kunde somna. På morgonen var det finkläder på, håruppsättning och solsken.

Vi möttes upp vid klassrummet, lämnade av Elise och gick till gympasalen och bänkade oss tillsammans med Filips föräldrar. Det var här, utanför gympasalen i väntan på att vi skulle få komma in, som det gick upp för mig hur många kontakter vi faktiskt bundit i Hallstahammar under dessa år. Alla på ett eller annat sätt genom barnen.

Avslutningen var så fin. Mötte Elises blick när hon gick in och hon var nöjd med att veta var vi satt. Sen sjöng de vackert på scenen, och läraren som höll i fanan grät.

Efteråt samlades vi i gräset utanför skolan och fikade. Alla barnen fick sånadär stora pappfickor med deras samlade alster under året som gått. Elise lämnade blombuketterna till fröknarna så snart hon fick möjlighet. Jag pratade med Aldjanas mamma om att Elise ville leka med Aldjana under sommarlovet. Vi önskade alla en härlig sommar och bröt upp.

Sen var det in till jobbet i full fart, medan Anders fick en dag i solen med barnen hemma.

Skriv gärna en rad!


Spänd som en fjäder och vacker som en dag.
På väg till första skolavslutningen.


Håruppsättning.


Lärarna i förskoleklassen: Lisbeth, Sanna och fritidsfröken Britt-Inger.
Och klasskompisarna Yassin i mitten, Aldijana och Cornelia bakom..


Mina vackra.


Orsaken till en veckas nervositet: Sånguppvisningen. Elise i mitten.


Nöjd och inget nervös. På fikastunder efteråt.
Blommorna lämnade till fröknarna och lycka till-påsen med allt
som gjorts under tiden i förskoleklassen i handen.

Min oas

måndag 14 juni

Ambitionen är att beta av den senaste månadens missade inlägg. Får se hur långt jag kommer. Lite beror det nog på hur många regndagar det blir.

Livet går i hundraåttio utan att jag har datorn på hemma. Precis som jag vill ha det, precis som jag trivs bäst med.

Med gemensamma krafter har vi fått växthuset klart! Vitmålad stomme, kompletterande glas, bädd för tomat & gurka, stengrus med markduk under. Stol att sitta på. Och bara slappna av. Det har blivit min oas. Där inne bara sitter jag, gärna med ett glas vin efter en stressig dag ̶ andas, luktar, njuter lä och myggfritt. Gör ingenting.

Skriv gärna en rad!


Växthuset.


Igen.


Saga klädd för vattenspridaren. Gosar med sin favo-Wilma.


Varför det inte är roligt att ta kort med mobilen.

Kusin 16 år

söndag 13 juni

Anders jobbar sista helgen före semestern och jag och barnen åkte till Västerås för att fira min kusin Alex som fyllt 16 år. Farmor & farfar var där, farbror & Marie, kusin Mattis med familj, faster & Owe, mamma & pappa. Så trevligt och så gott fika! Hann också träffa kusinbarn Sandra och Terese med Alicia.

Barnen följde med mamma & pappa hem, medan jag åkte in och jobbade några timmar. Hämtade trötta barn strax efter klockan åtta.

Skriv gärna en rad!


Min "lilla" kusin Alex, 16 år.


Farmor & farfar.


Kusin Mattis med fru Rampai (med maggen!), barnens sysslingar
Shirly & Emmy, och Owe.

Premiärdopp i kanalen

söndag 6 juni

Ridtur med Elise sen eftermiddag. Barbacka tur med en Elise som skiner ikapp med solen.

På vägen hem bestämde vi att åka och hämta badkläder och känna på vattnet i kanalen. Iskallt, konstaterade vi. Men snart var Elise i med ett plask. Och jag kunde inte vara sämre. 12-13 grader.

Skriv gärna en rad!


Barbacka tur.


Ska bara känna...


...brrrr!


Hon har så mycket mindre hud att bi kall om...!