Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


Familjens dagbok


Tillbaka


MAJ

En tur i City Tisdag 30 maj
Snart mammaledig
Söndag 28 maj
Lillasysters första babysim!
Söndag 21 maj
Lyckat dop
Lördag 20 maj
Sjuk och funderar mycket
Lördag 13 maj
Räv
Måndag 7 maj
Kosläpp och födelsedagsfika Söndag 8 maj
Prästbesök, tyblöjspremiär och jättesjuk :( Lördag 6 maj
Alla sjuka Torsdag 4 maj
Valborg, akutbesök och första maj Måndag 1 maj

En tur i City

Tisdag 30 maj 2006

Både idag och igår var Mamma och Saga ner på stan. Vi är väldigt bra på att shoppa loss på stan, Saga och jag. Mysigt att knata omkring i sin egen takt, träffa folk man känner och ta något gott att äta.
    Igår började vi med att hälsa på några av mina kunder. Där fick Saga under en lång stund gosa med en för henne helt främmande tjej, men hon var så klart helt tillfreds med det och förblev helnöjd. Sen åt vi lunch med en kille som ska ta över lite jobb för mig under mammaledigheten. Inte heller här ställde Saga till något väsen. Efter det shoppade vi loss lite. 
    På förmiddagen idag var vi till killens kontor för att skola in honom lite på jobbet. Sen shoppade vi lite igen. : )
    Saga fick också hälsa på Harriet och Madeleine på Citysamverkan. Madeleine busade med Saga och det trivdes hon självklart jättefinfint med! : )


Madeleine busar med helnöjd Saga.
  


Kommentera!  |  Upp igen!
 

Snart mammaledig

Söndag 28 maj 2006

Under helgen har det varit riksstämma för Djurens Rätt här i Västerås. Härligt att umgås med trevliga likasinnade, lyssna på intressanta diskussioner och äta god veganmat. Men jag har varit långt ifrån på topp, alldeles för trött och vaknade med feber imorse igen. Ingen ork eller lust till något. Faktiskt skönt att stämman nu är över. Det blir ett startskott för ledigheten, för att ta tid att varva ner, rå om sig själv och familjen. Det har varit så mycket i maj och jag har för första gången någonsin bara önskat att maj månad snart ska vara slut...
     För några veckor sedan var jag till husläkaren efter två veckors feber, envis huvudvärk, trötthet, matthet och orklöshet. Jag blev direkt sjukskriven för stress och uppmanad till att efter det ta mammaledigt ett år. 
     Det är konstigt, jag har ju känt att allt är fel, att jag mår urdåligt att jag inte får något gjort ordentligt. Orkar ingenting. Det har bara varit för mycket av allt. Livet har rullat på i alldeles för högt tempo. Men det är konstigt att man behöver höra det från en läkare för att ta det på allvar och inse att man måste varva ner.
     Nu tar jag time out ett år. Inget jobb. Inget ideellt arbete. Ska bara hitta tillbaka till mig själv, vara mamma och njuta av småbarn och sambo.
    Dopet förra helgen gick jättebra (trots dåligt väder), föresten. Foton kommer när jag tar mig tid för det.


Visst är det ett vackert foto! Det visar den yngsta och den äldsta vegetarian på Djurens Rätts riksstämma i helgen: Saga 4 månader och Theresia Ek 104 år. Theresia fick förbundets hederspris, Guldråttan, eftersom hon varit vegetarian under nästan hela livet. Läs mer här.
  


Kommentera!  |  Upp igen!
 

Lillasysters första babysim!

Söndag 21 maj 2006

I morse var det premiärdags för ett dop i bassängen för Lillasyster. Hon trivdes så klart jättebra med det och fann sig nöjd i att flyta runt i vattnet på Mammas eller Pappas armar. Första tiden var Pappa inne i babysimsbassängen med Lillasyster medan Mamma och Storasyster badade i den stora bassängen utanför. Sista tjugo minuterarna var även storasyskonen välkomna i babybassängen och Elise fick äntligen bada tillsammans med sin syster! : ) På vägen hem somnade de båda. : )Storasyster hejar på Lillasyster i badbassängen.
  


Kommentera!  |  Upp igen!
 
Lyckat dop!

Lördag 20 maj 2006

Idag var det dop för vår Lillprinsessa! Redan för några dagar sedan insåg vi att vi inte skulle kunna sitta ute i trädgården och ha fikat efter ceremonin, eftersom precis alla väderleksprognoser förespådda samma väder: regn. Och mycket riktigt så stod regnet som spön i backen bitvis under dagen. Men Saga var självklart på strålande humör ändå. Mamma och Pappa och Storasyster också, så klart. Kvällen innan sov Elise hos Momo och Bobo så att Mamma & Pappa kunde koncentrera sig på att räkna sittplatser och göra bordsdekorationer klara. Trångt blev det. Men finns det hjärterum så finns det ju som bekant även stjärterum!
    Under hela ceremonin i kyrkan var Saga (som hon alltid är) nöjd. Hon bars nöjd fram genom kyrkan av gudfar Mattias (Pejve). Utvilad och pigg lyssnade hon intresserat (?) på Mammas och Pappas högläsning av bön och gudmor Saras högläsning av evangeliet om Jesus och barnen. Storasyster Elise var lite här och var under tiden dopet pågick. Hon hade med sig sin gudmor/moster Sofia framme vid altaret som höll lite koll på henne. Eftersom hon kan hela psalmen Blott en Dag så ville vi gärna sjunga den, trots att den inte är så vanlig att ha med på ett dop. Tyvärr blev Elise kissnödig strax före den skulle sjungas och kom in när halva psalmen var sjungen. Elise fick hjälp av sin gudmor att hälla upp dopvattnet åt lillasyster. Efter ceremonin döpte Elise sin docka efter konstens alla regler! Hon stod på en pall intill dopfunten och tog vatten på sin hand och lade det på dockans huvud. Sen tog hon samma servett som  prästen använt att torka Sagas huvud med, till dockan. *klok*
    Väl inne i sakristian igen slocknade Saga jättetrött. Det är ansträngande att döpas. *söt*
    Full fart hem i regnet för att släppa in alla stackars gäster så att de slapp stå och vänta i regnet. När alla väl kommit på plats blev det faktiskt inte fult så trångt som vi fasat för. Det funkade faktiskt helt ok, kändes det som för oss iallafall.
   Den vegetariska smörgåstårtan fick vi en massa beröm för! (Vilket var extra roligt eftersom de som gjorde den var tveksamma till att vi ville ha vegetariskt för alla, och inte komplettera med en köttårta.) Momo hade bakat bröd till och vi dekorerade den färdigköpta tårtan själva.
   Alla gäster var så trevliga och hjälpsamma och Saga fick en hel massa jättefina presenter!Familjen på dopet.
  


Kommentera!  |  Upp igen!
 
Sjuk och funderar mycket

Lördag 13 maj 2006

Jag läste någonstans citatet "I stort sätt alla kan bli mamma eller pappa. Det svåra ligger i att vara en bra förälder".
    Det ligger mycket i det. Den senaste tiden har jag tänkt mycket. Och mina tankar har snurrat mycket kring uppfostran, hur man bör vara som förälder och så vidare. Det är så lätt att ha åsikter om hur andra agerar, så mycket svårare att veta hur man själv bör göra. Jag har läst och snurrat runt en del på Internet för att få in fler infallsvinklar. Det känns fortfarande som en lika svår fråga. Helt utan facit. 
    Vad skönt det vore om det fanns en handbok i hur man är en "bra förälder". Där man i punktform kunde läsa hur man uppfostrar ett "bra barn", eller ännu viktigare, en "bra vuxen människa". Kort sagt, hur man är en "bra förälder".
    Kanske är en av anledningarna till varför en sån bok saknas att det finns så olika uppfattningar om hur resultatet ska bli för att man har uppfostrat "rätt". Alla har antagligen så olika åsikter om hur de vill att just deras barn ska bli som vuxna. 
    Så jag började från den ändan istället: vilka egenskaper jag önskar ge mina barn möjlighet att utveckla. Istället för att fundera vidare på hur man gör för att nå dit. Alltså, problematiken kvarstår och jag saknar facit eller handbok... *ler*
    Läs här vad jag kom fram till...


Jag är fortfarande sjuk och är nu inne på nionde dagen med feber. : ( Om det håller i sig nästa vecka måste ta mig till en läkare.
  


Kommentera!  |  Upp igen!
 
Räv

Måndag 8 maj 2006

Elise hos farmor som vanligt på måndagar. På vägen hem när vi hämtat henne såg vi en räv och en hare på fältet. Vi stannade och tittade, medan barnen sov i bilen. Så vackert, i försommarkvällen. Tidigare i våras såg jag två vildsvin här i närheten. Enormt stora.


     
Räv inzoomad!

  


Kommentera!  |  Upp igen!
 
Kosläpp och födelsedagsfika

Söndag 7 maj 2006

Idag var det kosläpp på en Arlagård utanför Köping. Vi åkte dit och hade sett framför oss att det skulle vara en rätt lite tillställning. Men helt fel. Massor av bilar, långa rader av barnfamiljer som vallfärdade till hagen och ett par hundra meter av familjer längst med elstängslet. Jisses. Tänkte att nu vågar sig väl korna aldrig ut. Men de gjorde de, i full karriär! Så otroligt söta! Elise stod längst fram mot stängslet och tittade storögt på de enorma mjölkkorna. "Dom har stora rumor!" konstaterade hon. Vi kom fram till att det var juvren hon menade och förklarade att den är kossans tuttar, där kalven ska få mjölk. 
     Jag försökte också förklara att "När man inte är vegetarian, då äter man kossor. Vi är vegetarianer och vill att kossorna ska få leva". Det är så svårt. Svårt att veta hur man ska förklara för ett barn varför man väljer att inte äta kött. Hon behöver bli bra många år äldre innan hon är stor nog att förstå exakt hur det går till när kossan hamnar på tallriken, men att förstå att det är döda djur i korv måste ju komma tidigare. Den dagen kommer ju att komma, då hon vill gå på Mc Donald's och äta en hamburgare, "precis som alla andra barn gör". Då måste hon förstå vad det är hon äter.
    På eftermiddagen var vi till kusin Marcus som fyllde år. Solsken och fika och lek i trädgården.


    
Kossor på grönbete. Elise och kusinerna Tova och Lucas delar på en bil. : )

  


Kommentera!  |  Upp igen!
 
Prästbesök, tygblöjspremiär och jättesjuk :(

Lördag 6 maj 2006

På morgonen var vi och pratade med prästen som ska döpa Saga. Det är samma jättebra präst som vi hade vid Elises dop. Vi bestämde vilka psalmer som ska sjungas och vad vi ska säga.
    Efteråt tog vi en lunch på Pizza Hut. Mamma jättedålig, med feber och tungt huvud, vill bara hem och sova.
    Faster Terese och Tova har sovit hos oss i natt och på eftermiddagen kom farmor över och hämtade dem. Då tog pappa ut utemöblerna i trädgården för en premiärsittning. (Fast de ska målas senare i vår.)
    Idag var det även premiär för en till sak: tyblöjor för Saga!


    
Utemöbelspremiär och tygblöjspremiär..

  


Kommentera!  |  Upp igen!
 
Alla sjuka

Torsdag 4 maj 2006

Elise har varit förkyld sedan natten till första maj. Inatt fick mamma hög feber och nu har också lilla Saga hosta. : (
    Saga börjar greppa saker nu, och den roliga leksaken hon fick av Momo & Bobo i påskägget (en mjuk skallra som man sätter om armleden) blir intressantare och intressantare! Fantastiskt hur snabbt man glömmer den här tiden... Minns inte alls hur gammal Elise var när hon började greppa, rulla runt eller vara vaken mer. Som tur är har vi skrivit upp det mesta, roligt att ha kvar.Börjar greppa!

  


Kommentera!  |  Upp igen!
 
Valborg, akutbesök och första maj

Måndag 1 maj 2006

Valborgsmässoafton firades med mat hemma tillsammans med Fredrik, Linn, Elias och Moa och moster Sofia och Dennis. Vi hade planerat att bjuda på de dundergoda kinafärsbiffarna, men lyckades aldrig få tag på kinafärsen! Så det blev ett akutrecept istället. Men det blev bra iallafall. : )
    Vi kom aldrig iväg till någon brasa eftersom barnen blev så trötta. Elise somnade i soffan och vaknade runt midnatt med falskkruppsattack. Vi ringde sjukvårdsupplysningen, gav medicin och stod i kylan på trappan ett tag, men det verkade inte bli bättre så det fick bli en sväng till barnakuten. När vi väl kom dit hade attacken förstås lugnat ner sig. Sköterskan säger att det sällan blir akut av falskkrupp och att vi ska försöka ha mer is i magen innan vi åker in nästa gång. Det kommer vi inte att ha. Det betyder ju trots allt att det _kan bli_ akut av attackerna, och då vill iallafall inte jag stå kvar två och en halv mil från lasarettet och inte veta om den enda ambulansen på orten är ledig eller finn flera mil bort. Jag resonerar som så att det är lika bra att ta den 'risken' att hon blir bra på vägen in, istället för att vänta hemma längre och se. Det kan ju orimligen vara så mycket jobb för de på akuten om man kommer in några gånger i 'onödan'. Det är mitt barn och jag vägra ta någon risk när det handlar om andningsbesvär.
   Första maj firade vi traditionsenligt på Djäkneberget. Elise fick pannkakor med sylt och grädde och lekte med pappa i lekparken, medan mamma och (sovandes) Saga tillbringade tiden vid vänstersamlingen, där man träffar en massa trevligt folk som man bara springer på typ en gång per år. : )I lekparken på Djäkneberget.

  


Kommentera!  |  Upp igen!
 Besökare idag: Totalt antal besökare: