Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


 
Familjens dagbok


Tillbaka


MAJ 2008

Kursavslut och lek med gudbarn Lördag 31 maj
Natt och dag Tisdag 27 maj
Mammas dag Söndag 25 maj
Fullspäckad dag Lördag 24 maj
Insändare Torsdag 22 maj
Sköna maj Onsdag 21 maj
Tandläkarbesök Måndag 19 maj
Ett sting av materialism Söndag 18 maj
På böljan den blå Lördag 17 maj
Om ensamhet, styrka och rädslan för ondskan Fredag 16 maj
En dåraktig kommun Torsdag 15 maj
Hoppar hopprep! Söndag 11 maj
Utflykt Söndag 4 maj
1 maj-firande med gröngräs och lek Torsdag 1 maj


Kursavslut och lek med gudbarn

Lördag 31 maj

Tåget till Stockholm tidig morgon. Tacksam för att min mor lört mig att ha marginaler, vilket ledde till att jag inte missade tåget då jag räddade en mus från en hungrig katts klor.

Heldag vigd åt kursavslut på Berghs School of Communications. Intressant seminarium och sedan redovisningar av slutuppgiften. Självkklart var jag som vanligt nervös, men det gick jättebra och fick bra kritik. Efter diplomutdelningen fick vi öl/vin och körde Copy-fight mot copy-ettorna. Det gick ut på att en från varje lag fick mötas framme vid varsin dator kopplad till en beamer. Samtidigt får de ett ord som de ska skriva en sloagn till - på 30 sekunder. Det var fantastiskt roligt.

Skönt att vara färdig med skolan. Och nu har jag diplom som copywriter. Nu kan jag koncentrera mig enbart på jobb (och allt annat...) fram till semestern. Det är skönt.

Efter skolan åkte jag till syster & Dennis, där jag hann leka med lilla goa Emil innan han somnade. Tiden går fort, han går redan stadigt och han tycker mycket om saker som låter. =)

Sedan blev jag bjuden på jättegod mat och vin på ballkongen, tillsammans med trevligt sällskap. Den natten tog det inte många minuter innan jag somnade.

Morgonen efteråt fick jag mer kvalitetstid, både med Emil och hans mamma. Vi njöt av innegården och provade trampcykel och rockring och roade oss med att plocka fina saker ner i en hink. Emil jättenöjd (och vi med!).


Mitt vackra gudbarn!

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Natt och dag

Tisdag 27 maj

Elise till läkare igen med pappa för sina utslag på armar och ben. Efter sex dagar av pencillin har det fortfarande inte blivit bättre. Men läkaren vill att hon fortsätter med pencillinet och salvorna. Enligt läkaren sitter de döda bakterierna kvar i huden ett tag efteråt, och det är det som ger den fortsatta fruktansvärda klådan. Jag tycker så synd om henne, när hon kliar hela nätterna, så att det blöder.

Efter läkarbesöket möts vi upp på stan och tar en lunch med Alva och Marie. En sväng på stan med Alva och Marie när pappa åkt till jobbet. Barnen äter glass. Sen går Elise och jag själva för vår klädshopping som Elise längtat så efter. Hon får välja kläder (i samråd) och prova i HYTTEN (en höjdare, det gör ju STORA tjejer!). Nya 3/4-byxor i praktiskt vitt och vitt linne till. Hon vill byta om direkt och går i kortärmat trots sina såriga, sönderkliade armar med plåster. Det har hon inte velat göra utanför hemmet sedan det blev så illa.

Sen köper vi en kofta till Elise och en klänning och trepack trosor till lillasyster (som nu helst inte vill ha blöja!) och present till E. Hon fyllde år igår och Elise har fått så mycket fina kläder som hon vuxit ur, så vi tycker det är ett bra tillfälle att ge något tillbaka. Elise väljer ett hästkort och skriver det själv. Hon tar det hårt att hon inte får komma på E:s kalas. Det är bowlingkalas och Elise är "för liten". Mamma och Pappa har lovat att gå och bowla med Elise, som fortfarande vill bjuda E på sitt kalas.

På kvällen kom E och Alva över och barnen lekte i trädgården medan Marie fick tid att ut och springa. Jag tänker på hur mycket det betyder att ha lärt känna Marie så bra på senare tid. Barnen trivs bra ihop och jag trivs bra med Marie. Det betyder mycket att ha en bra kompis på några tiotals meters avstånd. Det har jag inte upplevt sedan jag flyttade från Skallberget. Hallsta har blivit så mycket trevligare.

Sagas favoritord just nu är "äckligt", "hemskheter" och "dumheter" och hon funderar mycket kring troll. (Låter som hon har en tveksam uppväxt, jag vet...). Hon pratar mycket och vill vara med och bestämma.

Häromdagen när jag städade kattlådan kommer Saga och tittar. Krattar mat, säger hon. Nä, säger jag, det är kiss och bajs. Inte gott! konstaterar Saga.

De är mycket olika barn, våra sessor. Saga är ett barn som gärna smyger iväg och leker på egen hand, gärna i ett annat rum, medan jag t ex är i köket. Hon plockar med sitt och är nöjd. Elise är fortfarande ett barn som behöver så mycket uppmärksamhet, sällskap och bekräftelse. När de tittar på teve sitter de tillsammans i sin fåtölj. Elise vill luta sig mot lillasyster och letar ständigt hennes hand. Saga sitter gärna bredvid, men nu förtiden säger hon allt oftare ifrån att hon inte vill hålla systers hand. Innan Saga somnar vill hon kramas varmt och pussas på munnen, ligga på mammas mage och vara nära. Men hon somnar inte så, som Elise så ofta och gärna gör, utan vänder sig tryggt om och somnar lugnt på sin kant. När de ammade somnade de gärna bägge vid bröstet.När Elise gick över till välling somnade hon alltid med den i munnen. Saga dricker upp och ger mamma flaskan innan hon somnar. På natten sover de som bäst när de ligger tätt intill varandra. Olika som natt och dag, med lika stora hjärtan.


Elise tar kort genom bussfönstret på väg hem till Hallsta (som hon sen lyckas mms:a till en studiekamrat till mamma...!).


Vacker som en Saga.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Mammas dag

Söndag 25 maj

Jag fick sovmorgon och blev väckt strax före lunch med blommor från trädgården, vienerbröd, te och ett kort barnen gjort!


Hela familjen vid frukostbrickan på mors dag.


Framsidan på kortet.


Saga har ritat ett troll.


Elise har ritat familjen: Mamma, pappa, saga och Elise. Hjärtan och en glad sol.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Fullspäckad dag

Lördag 24 maj

Dagen började klockan halv sju, då Saga slog upp sina vackra blå. Elise kom upp vid åtta. Vi upptäckte att vi inte hade något frukostbröd hemma, utan gjorde oss klara för tågresa in till stan och köpte mackor och festis på vägen till tåget.

Inne i stan gick vi till posten, köpte present (som pappa missat!) och tog bussen till Momo & Bobo. Där lekte vi med kusin Emil och gick till lekparken. Sen blev vi bjudna på god lunch och smaskig efterrätt.

Efteråt åkte vi till marknaden. Barnen hoppade i hoppborgen och åkte tåg. Sedan fick de varsin sockervadd och jag köpte en låda chokladbollar - besöket på marknaden var gjort.

Pappa plockade upp oss när han slutat jobba för dagen och vi åkte på picknick på Djäkneberget med Elise föräldragrupp. Saga somnade i bilen och sov sig igenom hela träffen i vagnen. Alla familjer utom en dök upp. Tolv vuxna och 13 barn lekte i lekparken och samlades i gräset för matsäck. Vad är oddsen för att vi alla sju par håller ihop efter fem år? Alla har fått syskon och alla utom en familj har flyttat till nytt hus. Vi hade jättetrevligt och barnen lekte och sprang av sig. Vi hoppas styra upp en träff till i slutet av sommaren.

Efter Djäkneberget åkte vi till F&K där vi grattade Linn som fyllt åtta. Nu vaknade Saga till och efter lite mat och glasstårta var hon i full fart igen.

På vägen hem, efter en lång dag, somnade Elise i bilen och sov sen för natten. Saga höll sig vaken med oss och fick en myskväll framför Melodifestivalen med chips och chokladboll. Hon somnade inte förrän efter tio.

Ryssland vann Melodifestivalen! Vad roligt med ett sånt arrangemang från Moskva! Låten var inte helt dålig, men vi röstade på Norge, Frankrike och Grekland. Sverige kändes tyvätt blekt, och hamnade på en förtjänad artondeplats.


Lyckliga barn i tåget på marknaden.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Insändare

Torsdag 22 maj

Två insändare från april månad. Bägge två repliker på tidigare inlägg.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Sköna maj

Onsdag 21 maj

Nej. Jag är INTE redo att flytta till radhus. Dessa veckor i maj, med den underbara tomten, gör det omöjligt att längta till ett centralare hus i Västerås. Här har vi vår privata sfär på tomten, alla gamla uppvuxna träd med krokiga grenar, gullviva, förgätmigej och lila viol i gräsmattan och smultron under äppelträden.Veckan när plommonträden blommar, som följs upp av körsbärsträdet och byts av av äppelträden, det är obeskrivligt vackert. Lugnet på tomten, tystheten i vår oas. Att få lukta på syrenen som knoppas, glädjas åt grönytorna som barnen springer barfota på från morgondagg till solnedgång. Platsen för lek, skoj, fotboll och för lugn. Grenar i träden som tåls att klättras på, granen med koja inunder.

Nej. Jag är inte redo att byta ut det mot hittills beskådade radhustomter.

Nu sitter de sista tapetvåderna på väggen och listerna har tagit plats. Sedan har alla väggar fått ny yta. Golvet blir det sista som ska göras. Och jag älskar det här huset. Jag tycker om de mjuka trägolvens genuina känsla mot bara fötter, den 50-talsrätta öppna spisen, krypinet längst kattvinden och de gamla fina klädkamrarna. Potentialen i källaren... om man någonsin skulle orka.

Det är inte det lättaste boendet, men det har charm. Och det är vi som har gjort det. Våra vakna nätter och hundratals arbetstimmar mer renoveringen sitter i dessa väggar. Varenda spik har vi slagit dit och varje nyans är vald med omsorg.
Huset har en själ, efter över 50 år på samma grund. Vi har bara livat upp den.

Nej. Jag är inte redo att byta bort det här huset mot hittillsbeskådade 70- och 80-talshus.

Jag är införstådd i att vi kanske kommer att flytta. Men just nu känns det inte rätt. Jag vill njuta.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Tandläkarbesök

Måndag 19 maj

Elise och jag på besök hos tandläkaren. Elise har sett fram emot det i flera veckor. Hon var hos tandläkaren förra sommaren. Då hos Folktandvården i Hallsta. Men där blev jag inte imponerad, och blev rädd att hon skulle bli tandläkarrädd om hon skulle fortsätta gå hos den tanten, som inte frågade vad Elise hette eller pratade med henne.

Så nu listade vi oss hos "min" tandläkare som är så bra. Han har flyttat till Thea, så det blev dit vi ringde. Vi fick vänta på tid några veckor eftersom vi ville ha två tider efter varandra. Först undersökning av mig, sedan Elise.

Besöket blev hellyckat! Vi fick träffa en ung tandhygenist. Hon pratade med Elise hela tiden, förklarade vad hon gjorde på mig, visade hur stolen funkade och Elise fick prova alla verktyg och ge henne saker. Bäst av allt var nog att ho blev kallad assistent :)

När det var Elise tur var hon så glad! Hon tog plats i stolen med gosedjuren hon lånat i väntrummet och fick åka upp och luta bakåt :) Sen fick hon massa beröm för de fina tänderna och för att vi borstat så bra. Inget hål så långt ögat nådde. Men det var visst bra om hon försökte att inte suga så mycket på tummen, eftersom gommen formar sig efter tummen och det därför kan bli trång för tänderna i framtiden.

Jag fick dessvärre uppmaning att boka ny tid i receptionen för lagning och tandutdragning. Ett hål som ska lagas och en visdomstand som ska ut. Ett kalas som slukar knappt två tusen ljuva slantar från semesterkassan. Men man får väl se det som en investering för att få bra tänder när man blir gammal...

Elise längtade dock tillbaka till tandläkaren, när hon lämnade Thea med två fina tandfeklistermärken. Det gör inte mamma, som inte heller fick några klistermärken.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Ett sting av materialism

Söndag 18 maj

En vecka har den nu varit hos mig. Min fina, högt omtyckta, nya dator! Det är en sån här dator jag verkligen saknat, men inte förstått hur mycket förrän jag har den i knäet. Nu är den med överallt; pluggskrivande på tågstationen, film på tåget/bussen, mail i soffan, chat/jobb i sängen och musik innan man somnar. Vista som jag i stort sett bara hört illa om visade sig vara helt underbart (kopia av Mac OS X!) och ha finfina finesser. Trådlöst internet är en gudagåva och jag har på allvar förstått det riktigt fina med piratbukten. Dessutom är den rosa. En sån här dator skulle alla ha! :)

Kommentera!  |  Upp igen!

 

På böljan den blå

Lördag 17 maj

Dygnskryssning för att fira att Sara är frisk från cancern! Sara, Olle, Tina, Johanna, Marie, Anders & jag. Buss från Västerås klockan halv fem, och en öl i Stockholm innan vi klev på Amorella för avfärd mot Åbo. En lång kväll (och natt!) med god mat, trevliga samtal & musik i hytten, dans på dansgolvet och samtal med nya vänner.

När solen gick upp gick vi till sängs.

Nästa morgon åt vi lunch som frukost och knallade omkring på båten och mös i hytten omvartannat. Roligt att få så mycket tid med Sara och de andra. Skönt att bara få tänka på sig själv och göra som man själv vill, för omväxlingsskull. Men tomt utan barnen. Pratade med Saga och Elise i telefonen.

På kvällen festade Olle och Anders vidare, medan Sara och jag åkte hem för en film, efter att vi skjutsat hem Tina och Johanna.


Olle, jag, Anders & Sara.


Anders, Johanna, Sara & jag. (Nej, han sover inte på riktigt...!)


Soluppgång över Östersjön.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Om ensamhet, styrka och rädslan för ondska

Fredag 16 maj

I går var jag och bowlade med tjejen som jag är kontaktperson åt för Röda Korset. Vi hade jättetrevligt; bowlade en timma, tog en fika, sen en promenad, och hann med att prata mycket.

Jag blir så fascinerad av den människan. En otrolig tjej; social, positiv, stark och med en sån glöd. Hon skapar sin framtid, efter att ha förlorat så mycket.

Att umgås med henne ger även mig så mycket. Det är nyttigt att få perspektiv på tillvaron, att se sitt liv från andras ögon och att höra andras livsöden. Jag tänker på hennes situation, att vara ensam i hela världen. Utan familj och släkt redan i så unga år. Att ändå finna styrkan, någonstans, för att komma vidare och skapa sig ett nytt liv.

Jag tänker på hur mycket min familj och släkt betyder för mig, och skräms in i ryggraden av tanken hur livet skulle te sig utan dem.

På vår promenad passerar vi ett hyreshus där de antagligen håller på med stambyten, då det står bajamajor ute på gården med "Endast för hyresgäster" på dörrarna. Jag kommenterar hur trist det måste vara att gå ut dit mitt i natten när man är kissnödig. Hon skojar till det. Sen berättar hon om sitt hemland, där de fick ha pottor inne, eftersom de pga kriget inte kunde gå ut till toaletterna utomhus på nätterna, med rädsla av att bli dödade. Jag blir åter påmind om våra olika referensramar.

Hon berättar att hon ibland är rädd att gå hem från kväll- och nattpass på jobbet. Jag önskar att jag skulle kunna lugna henne och säga att det inte händer något hemskt här, i Sverige och lilla Hallstahammar. Att här behöver du inte vara rädd, inte ens nattid. Men jag kan inte säga det, här är jag rädd att hon ska träffa på de som sprayade vid station, eller de som affischerar, eller de som bara är allmänt uttråkade och därför sparkar på folk de slagit omkull.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

En dåraktig kommun

Torsdag 15 maj

I måndags morse hade någon sprayat ett cirka 1 meter stort svart hakkors och en hitlergubbe på asfalten vid tågstationen i Hallsta. Jag blir rasande. Första tanken är att helt enkelt gå och köpa en svart sprayburk och sonika måla en ring runt korset och sätta ett streck över. Men, man är inte 20 längre. Samtidigt tycker jag fortfarande att det är en medborgerlig skyldighet att ta bort antidemokratisk propaganda från gatorna, en sådan skadegörelse skulle jag utan problem kunna ta mitt straff för. Men, jag vill ge kommunen en chans och kontaktar dem och förklarar problemet med att det första besökare som kommer tågvägen till vårt samhälle ser, är ett stort hakkors och en ful gubbe. Hallsta har stora problem med främslingsfientliga grupperingar, hitresande nationalsocialister och sverigedemokrater i fullmäktige. Här tapetseras samhället med jämna mellanrum av dåraktiga affischer och klistermärken från högerextrema organisationer. Antirasistiska klistermärken åker ner på nolltid. Hakkorset satt i det här fallet på en kommunal väg och var inte bara ett skadegörelsebrott, utan även hets mot folkgrupp.

Men herren från kommunen förstår inte problemet med hakkorset. Han försöker, det tror jag. Men han ser inte vad han skulle göra åt det eller varför det skulle vara hans sak att lyfta ett finger.

Efter ett långt samtal lovar han dock att han ska se över vad han kan göra. Antagligen för att få släppa luren och komma iväg på sin fikarast.

Senare samma dag ringer jag åter kommunen, denna gång i ärendet att få till trafiklugnande åtgärder på vår gata. Jag förklarar vilken del av gatan det rör sig om, varpå den ansvarige för kommunens trafikfrågor säger: "Ah, är det uppe vid Negerbyn?" Jag blir så paff att jag inte får till en bra avspisning till honom. Jag har vid några tillfällen tidigare hört benämningen på hyresområdet här i närheten, men hade aldrig i min fantasi förväntat mig att höra den från en högt uppsatt man på Hallstahammars kommun. Han har ingen aning om vem han pratar med, han vet inte ens om jag är mörkhyad! Efteråt bubblar jag av ilska och svär över att det är han som ska avgöra om vi får våra vägplanteringar eller inte. Det betyder att det nog är smartast att vänta med att attakera hans dåraktighet tills vi har fått beslutet.

Idag när jag klev av tåget i Hallsta var hakkorset förvandlat till ett fönster med spröjs och gubben till en svart boll. Skönt att det finns fler som reagerar.

Epilog: Jag funderar över mina två samtal till olika delar inom kommunen under samma dag. Vips känns det inte lika förvånande att Hallstahammar har problem med främlingsfientligt våld. Vips känns kommunens skolor ännu mindre lockande att ge förtroendet åt att skola mina barn. Och vips känns kommunen mindre lockande att bo i.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Hoppar hopprep!

Söndag 11 maj

Emma kom över och lekte med barnen. Hon hade hopprep med sig och Elise ögon lyste. Efter många tappra försök lyckades hon hoppa ett hopp på egen hand i vanligt hopprep och två-tre i långrep!


Elise hoppar långrep.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Utflykt

Söndag 4 maj

Jag blev inringd för att åka till Djurens Rätts riksstämma i Norrköping som reserv för Västeråsavdelningen. Anders skulle jobba, så ungarna fick följa med. Vi passade på att dela upp resan så att vi även fick möjlighet att hälsa på Monsa och Gun.

Hos Monsa lekte barnen i "pensionärskuvösen" med paraplyer, prydnadssaker, leksaker och mynt - och med Monsa och Gun. Vi var också ut till lekparken, där rutschkanan var en höjdare. Efteråt tog vi en tur förbi Finspångs nybygda äventyrsbad, som såg fantastiskt roligt ut. Dit återvänder vi när det har öppnat! Monsa bjöd på god mat och vi fick sova i sovrummet, medan han lade sig på madrassen, trots att jag protesterade!

På riksstämman var det svårt att få tid att koncentrera sig på motioner och debatt, med två barn i hälarna, men det var roligt att träffa alla. Barnen hade leksaker att sysselsätta sig med och träffade andra barn att leka och ha skoj med. Det är roligt att de får träffa andra barn som också är vegetarianer. Elise fick följa med sin nyfunna kompis Freja till dockverkstade och göra en egen docka.

Elise funderar mycket över vegetarismen. Hon tycker att polisen ska ta de som äter kött. Hon frågar varför man får döda djur för att ta dem, men inte slå andra barn på dagis som är dumma. Det är en bra fråga.


Liten och stor i trappan.                       Under paraplyet i kuvösen.


Monsa, Saga och Elise.                           Elise badar.


Under paraplyet i vardagsrummet.                    Kärlek.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

1 maj-firande med gröngräs och lek

Torsdag 1 maj

Enligt tradition gick vi till första majfirandet på Djäkneberget. Enligt tradition jobbade Anders. Alla Elise fyra första maj på Djäkneberget har Anders jobbat.

Solen sken, vinden blåste och fanorna vajade. Vi köpte glass i kiosken och träffade massa trevligt folk, varav flera vi bara träffar just denna dag på hela året. Vi satt i gröngräset framför scenen och njöt av bra musik och glada barn. Bland talarna fanns Jens Holm (tidigare Djurens Rätt) som fick stora applåder när han önskade att människor skulle minska på köttkonsumtionen. Barnen sprang omkring och lekte och dansade till musiken, och Elise hittade ett plakat med "Heja sjuksyrrorna" och hon hejade så klart på pappa :)

Efteråt gick vi och åt och alla utom en valde vego. Schysst - tänk om världen såg ut så! Med två urtrötta barn styrde jag sedan hemmåt.


Heja pappa!!


Glassprinsessor

Kommentera!  |  Upp igen!

 
 
Besökare idag: Totalt antal besökare: