Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


Familjens dagbok


Tillbaka


NOVEMBER

Fyra år & med hals i Hallstahammar Torsdag 30 november
Julafton, nästan!
Onsdag 29 november
Magsjuka & biltankar
Tisdag 28 november
Total förvirring Måndag 27 november del II
Jag ska bli MOSTER!
Måndag 27 november del I
Dop Söndag 26 november
Bortskämda
Lördag 25 november
Slit
Fredag 24 november
Bus!
Söndag 19 november
Busborgen. Igen! Fredag 17 november
Farmors födelsedag Torsdag 16 november
Hemmadag Onsdag 15 november
Sagoprinsessa
Tisdag 14 november
Busborgen Måndag 13 november
Fars dag Söndag 12 november
Kusinträff på M/S Livia!
Söndag 5 november
Träff & riven hallvägg Lördag 4 november


Fyra år & med hals i Hallstahammar

Torsdag 30 november 2006

Min prins namnsdag och fyra år sedan vi testade positivt med Elise. Jag minns känslan i magen som om det var igår. Av lycka, spänning och panik. Tänk att fyra år har passerat, mycket vatten har runnit under broarna. Nu finns hon här, med oss, som en självklarhet. Samtidigt känns tiden innan hon fanns här oändligt avlägsen. Och hon har fått sällskap av Lillasyster, som gör familjen komplett.

Elise hemma från dagis. Tur, för på morgonen var det dags igen. Kräktes i mängder, utan att ha hunnit äta något alls. Jag ringde Anders och han kom hem (praktiserar på servicehus, där de - av förståliga själ - är panikslagna för att få in magsjuka).

Elise och jag trotsade karantänen och smög oss till Ica, där vi hyrde Nicke Nyfiken på dvd och skyndade oss att handla en present åt pappa Anders som har namnsdag, lussebullar till namnsdagsfika och ett pysselpaket till Elise.

På kvällen gjorde jag storkok av barnmat igen. Frös in sju nya portioner.

På kvällen jobbade jag en skvätt. Och tänkte på hur lycklig lottad jag är. Jag klagar mycket på hur stresseigt det blir, att jag aldrig får jobba i lugn och ro utom nattetid osv, men jag så slog mig tanken på hur glad jag istället borde vara över att jag får arbeta med det jag tycker är absolut roligast, layout och formgivning på datorn. Och dessutom får jag betalt för det. Det är inte alla förunnat.

Saga har fått hals! Minns att Elise fick det runt tiden när vi flyttade till hus (11 mån) och nu är det dags för lillasyster att sträcka på huvudet. Så sött! Den väsentliga skillnaden mellan ett barn utan hals (spädbarn) och ett med hals (kolt) är sättet man ska bete sig på om de skulle sätta något i halsen. Ett spädbarn (utan hals) lägger man på benet och 'slår' över ryggen (se här!). På ett större barn (med hals) lägger man barnet på golvet och trycker på magen istället (se här!). I övrigt är det bara väldigt sött.

Min prins har fått upp taket med spots i hallen. Det blir så fint!

    
Namnsdagsfika för vår prins.   Lillsessa gillar lussebulle!

Kommentera!  |  Upp igen!
 

Julafton, nästan!

Onsdag 29 november 2006

Idag blev det julafton, nästan! :) Jag fick alldeles oväntat en katalog från inreda.com i brevlådan! Jag får nyhetsbrev på mailen från dem men kan inte minnas att jag klickat för något om att få en katalog. Så den kom som en superduperbra överraskning och jag fastnade dreglandes över den länge. Sen såg Anders den och blev begeistrad även han. Härligt. Då är det ju lite lättare att motivera dyra inredningsinköp, om man är två, menar jag.
    Så kom UPS med julklapp no 2: det stora paketet från Bemz! Innehållande vårt nya sofföverdrag! Äääntligen, skulle man kunna säga, men jag hade med ens glömt bort hur upprörd jag varit över att det tagit sån tid. (Vi gjorde beställningen och betalade för nästan nio veckor sedan, och enligt avtalet skulle det ta fyra till sex veckor innan paketet kom...) Jag kunde inte hålla mig ifrån att sätta på fodralet på en av kuddarna, och det blev förstås jättefint. Men annars har vi sagt att vi ska vänta med att klä om soffan i sin nya skrud tills hallen är helt klar. Just nu är det så dammigt överallt.

Saga är inne sin nypa- och amma-på-huvudet-period. Minns när Elise var där. Hon river och nyps när hon ammas och vill helst göra det ståendes på huvudet. (Vi ligg-ammar.) Det har väl att göra med att hon lärt sig att krypa. *söt* Däremot kryper hon väldigt lite... Det blir mest gåstolen, eftersom det är så dammigt här för jämnan... (Hmm, renoveringen, alltså.)

Elise märks knappt idag, vilket är ytterst ovanligt. Hon sitter bara och slappar framför Bamse med vattenflaskan i munnen. Stackars. Fast hon har inte kräkts något mer sedan kvällsmaten igår. På morgonen plockade vi fram jullådorna från kattvinden och började plocka upp julstjärnor och ljusstakar. Då var hon med, och orkade bli glad för at hennes lysnande snögubbe kom upp i fönstret. *söt*

Vet inte vad som är värst, att torka kräk eller att vara isolerad. Men såna dagar är det tur att Msn finns.

    
Lillsessa :)

Kommentera!  |  Upp igen!
 

Magsjuka & biltankar

Tisdag 28 november 2006

På morgonen ringde vi till dagis och frågade om de tyckte att Elise skulle komma, eftersom jag var dålig i magen. Det var en bra idé att hon var hemma tyckte de, så då fick hon vara det. Det visade sig vara klokt... En halvtimma senare kräktes hon. Stackars.
    Anders kom hem från praktiken eftersom de var rädda för smitta.
    Så nu sitter familjen i karantän.
    Anders och Saga är friska, och jag mår bättre. Elise kräktes igen efter kvällsmaten och är allmänt hängig. Tittat på Bamse på dvd nästan hela dagen. Hon som nästan aldrig tittar på teve annars.
    Skönt att Anders är pigg, för då får han en hel massa gjort i hallen. Under dagen kom taket upp och hål för spots sågades ur. Det blir så fint.

I söndags tittade vi på Elfte Timman. Tema i dagens avsnitt var klimatförändringarna och växthuseffekten. Att om hundra år kommer medeltemperaturen att ha stigit med ca 14 grader, vilket kommer att medföra att polerna smälter och att flera av jordens större städer hamnar under havsytan. Detta i sin tur kommer att driva miljontals och åter miljontals människor på flykt. Från alla delar av världen. Även Stockholm och Västerås kommer att ligga under vattenytan.
    Vi pratade igen om att vi måste skaffa miljöbil som nästa bil. Det är på inget sätt försvarbart att köra bensinbil när man har barn. Det är deras barn och barnbarn som kommer att få ta itu med de stora problemen av vårt handlande, Det är de som kommer att ställa oss till svars för att vi inte gjorde något. När vi visste vad som var på väg.

Kommentera!  |  Upp igen!
 

Total förvirring

Måndag 27 november 2006

Konversation med Elise igårkväll:
- Pappa är vegetarian, mamma är vegetarian och jag är vegetarian.
- Ja, det stämmer, säger jag. Vad betyder det då?
- Att man inte äter kött. (Funderar.) Men man äter köttfärssås, fast det är annat kött. (Nickar övertygande.)
Varpå en lång förklaring följer från mig, där jag försöker förklara att det vi äter är sojakött, inte kokött.
- I vanligt kött är det mosade kor, det är det inte i vårt "kött". ((Hmm, pedagogiskt.)
- Nä, man får inte mosa kossor. Dom blir rädda då! Säger Elise och ser förstående ut. Alla frågetecken uträtade.
Klok flicka, det där.

Imorse pratade hon om att när hon blir stor ska hon bli mamma. Det är ofta uppe på tal. Sen sa hon:
- Men först måste jag hitta pojken som letar efter mig.
- Letar? Jag ser frågande ut.
- Aa, som vill bli pappa.
Så söt.
- Ja, sa jag. Du kommer att hitta världens absolut bästa kille att bilda familj med!
Älskar henne så.

Kommentera!  |  Upp igen!
 

Jag ska bli MOSTER!

Måndag 27 november 2006

Då var det äääntligen officiellt! JAG SKA BLI MOSTER!
    I alldeles jättemånga långa veckor har jag hållit tyst, men nu äntligen har jag fått tillåtelse att berätta det glada nyheten. No more mister silent guy!
    Jag är så glad för hennes och Dennis skull, och hoppas att de kommer att stortrivas i sina nya roller som föräldrar. De är ju bara så söta tillsammans.
    Jag måste vara världens oslagbart stoltaste och lyckligast snart-moster. Det är ju nästan lika stort som att vänta barn själv, att min lillasyster ska bli mamma.
    Så roligt att Elise och Saga ska få en kusin på min sida också, och att de blir så nära i ålder.         
Systers & Dennis förlovningsannons.

Kommentera!  |  Upp igen!
 
Dop

Söndag 26 november 2006

Idag var det dop för barnens nyaste kusin, lilla Tilda, 2,5 månader.
    Barnen hade på sig sina nya likadana klänningar och Elise plockade stolt med sina nya klackskor.
    Lilla Tilda var så fin i sin rosa dopklänning. Anders var gudfar och stod med framme vid dopfunten, men Tilda i famnen. Hon somnade gott och vaknade först när hon fick vatten på huvudet. *söt*
    Efter dopceremonin var det jättegott fika och alla barnen lekte barnen i lekrummet med bollhav. Hela dopet gick i rosa tema, med så fina bordsdekorationer, servetter med tryck och buketter. 
    Denna lilla tjej kommer inte att ha många andra färger än rosa, det blir nog lätt så efter tre killar på raken. *sött*
    På eftermiddagen kom min pappa förbi, trots tight om tid, och hjälpte Anders med eldragningen i hallen. *snällt*
    Anders är så duktig med stökandet i hallen, han orkar med allt och tröttas inte ut av att leva i detta ständiga kaos. Jag tappar lätt orken och hoppet om att någonsin bli klar med renoverandet. Men inte han, han kämpar målmedvetet på.
    Jag börjar se glimten av ljuset i tunneln. Men, för att citera någon jag inte minns vem, ljuset i tunneln kan vara ett godståg...  


         
Elises nya skor som hon är så stolt över! Anders med sitt nyaste gudbarn.

Kommentera!  |  Upp igen!
 
Bortskämda!

Lördag 25 november 2006

Sjuk.
    Michelle sov över här. Hon och Anders gick upp med barnen, medan jag sov. Sen gick Anders och vilade också, medan barnen lekte.
    Sen vaknade vi av frukost på sängen!! Michelle hade fixat och donat och hon och Elise kom upp och överraskade oss. Så enormt söta!
    Efter lunch följde Elise med Michelle hem. Det tycker hon är så spännande att vara där utan mamma och pappa, med sin idol Michelle. Hon kom hem till kvällsmaten, nybadad och sminkad - helnöjd och jätteglad. Hon hade fått en dosa barn-smink av Michelle och visade stolt vad det var för något.


         
Elise sminkad av Michelle.   Lillasyster går med gåvagn!

Kommentera!  |  Upp igen!
 
Slit

Fredag 24 november 2006

En månad kvar till julafton.
     Massor att göra igen. Typiskt att allt kommer i klumpar, att det aldrig kan vara lagom doser av allt. Huvudet surrar på kvällen och får svårt att somna. Måste avsätta tid för att varva ner på kvällen. I gårkväll skulle jag utpumpad gå och lägga mig riktigt tidigt för att vara utvilad när jag skulle vara hemma med bägge barnen idag. Det blir så mycket bättre förutsättningar för en bra dag då. 
     Jobbade undan och gick och lade mig klockan nio. Somnade otroliga fyra timmar senare... Paniken växte för varje timma som gick. Kände mig inte ett dugg utvilad på morgonen. Saga lät mig dock sova ända tills efter halv sju. Förmiddagen flöt på helt ok med nöjda barn och lite sliten mamma.
    Efter lunch kom Michelle och vi tog bussen till stan. Lagom framme kom sprängande huvudvärk. Men köpte brustabletter och tog två på en gång till fikat. 
    Michelle är helt fantastisk. Hon pysslar med Elise och gosar med Saga. Världens bästa barnvakt, och bara elva år gammal! Funderar kring hur jag var som elvaåring, inte i närheten så duktig som hon är.
    På stan skulle vi köpa finskor till Elise. Hon hittade ett par med klackar som hon blev helförtjust i och vägrade lägga ifrån sig. Så söta, men jag var lite skeptisk till klackarna. Sen ville hon sätta på sig skorna hela tiden. *söt*
    Köpte julklapp till vårt fadderbarn Sarita i Indien. Hon får pennor, Bamse-målarbok och klistermärken.
    Anders hämtade upp oss på stan. Michelle följde med hem, vi åt tacos och Michelle sov över.
    Saga har börjat krypa ordentligt nu. Flera meter åt gången och sätter sig upp från krypställning. Inneordet är "titta", som funkar på allt.


    
Glad.

Kommentera!  |  Upp igen!
 
Bus!

Söndag 19 november 2006

Faster Terese på besök! Vi åt, pratade och hade trevligt. Elise visade hur duktig hon var på att pyssla med klistermärken.
    Systrarna har börjat busa ihop. Elise slänger sig på gåstolen, bakom Saga och putar på världens fart. Och båda skrattar hejdlöst!
    Michelle och Amanda var här och lekte med barnen. Och på eftermiddagen kom först Momo & Bobo (Bobo hjälper pappa med hallen) och sen farmor & farfar. Så det blev en storfika. Jättetrevligt!


    
Bus! (Fast lyckades ju inte ta just när de var som busigast...)

Kommentera!  |  Upp igen!
 
Busborgen. Igen!

Fredag 17 november 2006

Så var det dags för besök på Busborgen. Igen! Vi borde skaffa vip-kort där...
     Denna gång följde faster Terese och kusin Tova med. Barnen hade (förstås) jätteroligt och vi (förstås) jättetrevligt.
    Enda missödet var att Elise kissade i byxorna. Och det var för att hon passade Tova och inte ville lämna henne för att gå på toa! Så söt och duktig!
    På kvällen hade vi barnvakt och var hos Fredrik & Kicki och åt tacos och drack vin. Jättetrevligt! Så guld med lite tid för annat än bara barn. Fast det blev sent... Trodde inte att det var sant när vi såg på klockan innan vi gick och lade oss.


    
Tre kusiner i bollhavet!

Kommentera!  |  Upp igen!
 
Farmors födelsedag

Torsdag 16 november 2006

Dagis igen på dagen.
    På kvällen födelsedagskalas hos farmor. Elise var så ivrig med att farmor skulle öppna hennes paket, och visade stolt vad det var. *söt* Alla kusinerna var där och det blev en massa bus och gott fika. 


         
Paketöppnande. Syskonen i sina syskonklänningar.

Kommentera!  |  Upp igen!
 
Hemmadag

Onsdag 15 november 2006

Idag fick Elise vara hemma från dagis. Vi var ut till lekparken, men väl där tyckte Elise inte att det var så roligt. Inga andra barn och tråkigt väder.
    På eftermiddagen pysslade vi. Det är Elise favoritsysselsättning just nu. Igår gjorde hon ljusstakar och hängen till julgranen i lera. Idag målade vi dem. Farmor fyller år imorgon och ska få dem i paket av Elise.   


         
Söta sessor 

Kommentera!  |  Upp igen!
 
Sagoprinsessa

Tisdag 14 november 2006

Tänk att vi fick en till fantastisk prinsessa. Att man vågade utmana ödet än en gång.
    Att hon blev frisk är en enorm lycka.
    En bonus är att hon är så nöjd & glad.
    Hon är så lätt att ha att göra med. Det är knappt så att hon märks, vår minsta lilla prinsessa. Även om hon för varje vecka som går sakta lär sig att ta mer plats.
    Det är skönt att ha timmarna ensam med henne när Elise är på dagis. Annars skulle det vara svårt att få tid att lära känna henne.
    Sagas normaltillstånd är nöjd & glad. Om hon inte är tyst så skrattar eller 'pratar' hon. När hon ytterst sällan är ledsen är det för att blöjan är full av bajs, för att hon är trött eller för att magen är hungrig. Ibland kan det också vara för att storasyster, trots all välvilja, blir för hårdhänt. Men hon ser väldigt mycket upp till storasyster och tål det mesta hon hittar på. Oftast bara skiner hon som en sol eller skrattar kluckande när hon ser sin stora idol Elise. Eller "Erts", som hon själv kallar syster för.
    Vi sover gärna, både Saga och mamma. Mamma sover lite dåligt nattetid, men när storasyster är lämnad på dagis lägger sig Saga mer än gärna tillsammans med mamma och gosar och ammas, och så småningom somnar båda. För att vakna utvilade några timmar senare.
    Hon har också säkra rutiner. Hon vaknar, somnar, äter och bajsar nästan som om det skulle gå enligt ett schema. Som Skalmans ät- och sovklocka ungefär.
    Hon harmonisk och nöjd, som normalstatus. Hon rullar gärna omkring i sin gåstol, för sig själv i vardagsrummet, trots att mamma håller på i köket. Bara hon vet att någon är i närheten. Hon sover som en stock nattetid, själv på mage i sin säng. Och hon kramas gärna.
    Dessutom är hon vacker som en Saga.
    Hon följer i spåret av sin syster, ännu en älskad, outgrundligt vacker prinsessa. En sann Sagosessa.


   


   
Som en Saga.  

Kommentera!  |  Upp igen!
 
Busborgen

Måndag 13 november 2006

På morgonen bestämde jag mig för att ta med barnen till Busborgen. Försökte få med någon annan som sällskap, men alla hade andra planer. Elise var lite fundersam över att inte ha med någon att leka med, när mamma skulle ha Saga med också. Men vi kom fram till att det ju finns en massa andra barn där, som säkerligen vill leka med henne. Och så klart att det gjorde.  
    Jag träffade Elin, som jag inte träffat på länge. Hennes yngsta är någon månad yngre än Sagan och Elise är ett år yngre än hennes äldsta.
    Med följde även Bruno. Han är en nalle från Elises dagis som sista samlingen före helgen hämtar en sak från något barn som han vill följa med hem över helgen. I torsdags hämtade han Elises vante. Hon var eld och lågor över detta och har haft med Bruno i sängen (först natten) och hem till Momo. Idag fick han följa med till Busborgen. Där åkte han rutchkana, badade bollbad och åt glass (fast att det inte var lördag!) tillsammans med Elise. Sen skriver man i en bok vad Bruno har gjort under helgen, så samlas barnen på morgonen efter helgen och pratar om det. Roligt och pedagogiskt.
    Vi åt pannkakor till lunch och åkte hem till två igen. Då somnade vi allihopa i sängen. Helt utslagna.
    Vi sov nästan enda tills pappa kom hem. Han och min pappa hade köpt virke och fortsatte med hallen. Så snällt av pappa att ta sig tid.


   


       
Lisen & Bruno & Sagan, krypandes!


   
Bruno åker rutchkana och gömmer sig i bollhavet!
Kommentera!  |  Upp igen!
 
Fars dag

Söndag 12 november 2006

Igår kom Pejve hit och vi satt och drack vin/öl och filosoferade och hade trevligt.
    Vid lunchtid på söndagen kom pappa kom hit och hjälpte Anders att klura över eldragning och annat i nya entrén. Det kommer verkligen att bli jättebra.
    Michelle och André var här och lekte med barnen och jag fixade farsdagpaj åt alla papporna (Anders, min pappa och Pejve). Sen fikade vi.
    Anders & Elise åkte och firade Anders pappa i Sura tillsammans med de andra syskonen medan jag och Saga myste hemma tillsammans.
    Vi vaknade lagom för att hinna laga till fars dag-middagen och ha den klar tills vår pappa kom hem. Det blev familjens favoritrecept: currykryddade kinafärsbiffar men ugnsbakad klyftpotatis med havregräddsås. På pappas tallrik fanns ett hjärta av rårivna morötter. Till det drack vi julmust i vinglas och skålade. För världens bästa pappa.

   


   
Middag för far på kvällen.
Kommentera!  |  Upp igen!
 
Kusinträff på M/S Livia!

Söndag 5 november 2006

Idag träffades vi allihopa på M/S Livia! Mina föräldrar hade bjudit in alla Elises & Sagas kusiner och deras föräldrar och farföräldrar. Monica och Tilda saknades tyvärr, eftersom Monica jobbade. Vi badade bubbelpool, (vissa finskättade tog sig även kalldopp i tunnan), bastade, åt gott och hade jättetrevligt. Roligt för Elise & Saga att få leka med momo & bobo och farmor & farfar samtidigt. Och så roligt att de är så många och träffas så ofta, kusinerna. De är åtta stycken nu, på Anders sida.

   


  
Lucas & Saga pussas.     Konferens på golvet: Tova, Lucas & Saga.


  
Nybadade guldkorn.
Kommentera!  |  Upp igen!
 
Träff & riven hallvägg

Lördag 4 november 2006

Träff hos Ludvig & Sally med föräldragruppen. Jätteroligt att ses igen! Det var länge sen vi träffades, med pappor och syskon och allt. Tyvärr kunde inte alla komma, men 16 personer är inte så dåligt! Vi har hållit kontakten sedan vi  träffades på mvc när vi hade första omgången ungar i magen. Nu har vi fått andra omgången. Vi åt fantastiskt god äppelkaka och pratade barn (mest) medan ungarna lekte.
    Alla helgona. Vi tände ljus och tänkte på de döda. Ett för min Momo, ett för Anders mormor och ett för Gordon. Och sedan ett för de andra. Ljusen fick stå på spiskransen och brinna under kvällen och natten.
    På kvällen somnade ungarna som stockar. Äntligen rev vi hallväggen! Tänkte att vi bara skulle börja, men det visade sig inte vara en så tung match, så allt blev klart under natten. När vi kängat ner väggen såg det ut som ground zero i vår hall. Massor av riven betong som skulle bort och ett millimetertjockt damm över hela huset. Men så fint det blir! Det är som att komma in i ett helt nytt hus :)

   


  
Ludvig & Elise på föräldragruppsträffen.    Vi river hallvägg! Äntligen.


  
Ground Zero i vår hall. Hallen efter att garderoben är bortblåst.
Kommentera!  |  Upp igen!