Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


Familjens dagbok


Tillbaka


NOVEMBER 2007

TV- och dvd-fritt Söndag 25 november
Köpfria dagen, ridning & toaträning Lördag 24 november
Magsjuka och ordning Tisdag 20 november
Fars dag och dop! Söndag 11 november

TV- och dvd-fritt

Söndag 25 november

En vecka hemma från dagis. Normalt tittar barnen inte alls på tv. Eller, de har börjat se på Bolibompa de dagar vi kommer ihåg det och det passar. Men vi sätter väldigt sällan barnen framför tv:n med en dvd i spelaren. Men denna vecka har det blivit alltså mycket, både av tv och dvd. Elise har börjat prata om personer och saker "som finns i tv:n" och kan namnen på flera barnprogram. Nu har dvd:n gått sönder och vi har tv-fritt. För att komma ifrån de fyrkantiga ögonen. När de tittat så mycket har det blivit att de fått sitta själva framför tv:n. Det känns inte alls bra, de är för små att se på tv ensamma än. Så nu är det tillbaka till vardagen, med tv- och dvd-fria dagar igen. Pyssellådan har fyllts på igen och vi ska börja ordna med julklappar och julgranspynt.

Nu när tv:n inte är på snurrar Elises cd-spelare mycket istället. Hon lyssnar på allt från klassiska barnvisor där hon sjunger med, till pop där hon mimar och dansar till. Så söt. De saknar inte tv:n, det är inte något tjat. De är fortfarande så små att de inte har det skapade behovet av att se på tv. Bättre att de har cd-spelaren på och gör något, än att de sitter passiv framför en burk det lär sig barn tids nog ändå!


Pepparkaksbak med Elias, Linn och Moa!

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Köpfria dagen, ridning & toaträning

Lördag 24 november

Idag är det Köpfria dagen (Buy Nothing Day: länk & länk). Dagen uppmärksammas runt om i världen med demonstrationer och manifestationer mot köphetsen. Idén kommer från Canada, där den i år firas på redan fredagen, dagen efter thanksgiving day. Syftet med dagen är att skapa medvetenhet om våra konsumtionsmönster.

Vi tolkar dagen som att det är ok att besöka loppis. Tanken med loppis är ju trots allt att återanvänder och på det sättet sparar på jordens resurser. Dessutom har loppis här bara öppet på lördagar. Och, resurserna från loppisen går till behövande i Östeuropa. Så det blir ju rätt bra ändå. :) Däremot undvek vi att handla någon annanstans eller att belasta kontokortet, och funderade en del på konsumtionen.

På loppis hittade vi ridhjälm åt Elise och hon blev helnöjd. I veckan köpte vi ridskor, väst och ridtröja, även det begagnat. Så hon var bra uppspelt på vägen till ridningen idag. Hon fick Sessan, favoriten och ridningen gick jättebra.

Saga har börjat gå på toaletten! Hon vill inte ha blöjan på sig utan tar av sig den och säger "oa" när hon vill gå på toa. Bajsa vill hon helst göra på toaletten, och det hamnar alltid rätt! Häromdagen hade hon själv gått och satt sig på toaletten och bjasat. Kissa gär det inte alltid hon hinner till toaletten, men ofta. Pottan gillar hon inte alls. Det är så coolt att hon tagit beslutet om toaträning själv. Det är hon själv som tar av blöjan och vill göra som resten av familjen. *så duktig*

På kvällen kom Sara & Maria hit med massa gott. Vi åt och hade trevlig i flera timmar. Saga fick leka med sin gudmor och delade med sig till Elise. Bägge barnen var fortfarande vakna när pappa kom hem efter kvällsjobb klockan halv elva (!!).

Med en månad kvar till julafton laddas det för fullt i huset inför jul. Vi har börjat julpynta och den sista renoveringen (uteslutet lekrummet) ska vara klar den sista november.

   
Elise redo för ridningen.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Magsjuka och ordning

Tisdag 20 november

Saga är magsjuk sedan i fredags. Hon kräks inte ofta, men mycket när hon väl gör det. Stackars liten. Elise får också vara hemma från dagis och Anders och jag turas om att VAB:a. När Anders är hemma passar han på att renovera. Allt ska vara klart till sista november. Det är så skönt att se de sista bitarna falla på plats! De sista listbitarna sågas och passbitarna i köket passas in. När jag är hemma röjer jag, skoningslöst. Jag fattar inte, men på något sätt så verkar precis alla saker i hela världen ha hamnat just hemma hos oss. Och hur mycket saker jag än skickar ut huset så drunknar vi i prylar. Jag tycker ändå att jag är rätt bra på att inte samla på oss grejor; jag köper inte i onödan och får iväg sånt vi inte behöver. Jag rensar bland barnens grejor någon gång i månaden för att få undan trasig och oanvänt. Men än så länge så leder prylarna 1-0. Men jag ger mig inte. En annan viktig del i min kamp är organisationen! God förvaring och var sak på sin plats är a och o. Tyvärr delas denna mening inte alltid av mina tre medboende. =) Elise är den totala motsatsen till Feng Shui. Rena ytor finns det inget som heter och hon plottrar loss med stora och små prylar precis på alla lediga ytor, högt som lågt. Söt! =) Rensa bland leksakerna behövs, snart lär det bli påfyllning när Tomten kommer! Elise har gjort en nedräkningskalender till när man ska få börja öppna luckor på julkalendern. Det är ett papper med alla datum som är kvar till 1 december. Den sitter nu uppspikad på väggen i lekrummet. Varje kväll ska hon stryka en siffra. På det sättet slipper hon hela tiden fundera på hur lång tid det är kvar. =) Hon ritade även av kalendern till Saga, och hjälper henne att stryka siffror. Det är bra med syskon.

   
Gungning i trädgården.

   
Saga hjälper mamma att kratta. Storasyster läser bok för lillasyster.

Kommentera!  |  Upp igen!

 

Fars dag och dop!

Söndag 11 november

Morgonen började med firande av far Anders på fars dag. Barnen hade pysslat ihop så fina kort av filtstjärnor, klistermärken och nya färgpennor. Elise fixade frukost på sängen åt pappa, alldeles själv.

Sedan for vi till Stockholm för dop av kusin Emil! Nu är jag officiellt gudmor och en mycket stolt sådan! åt världens sötaste lilla pojke! Och han var så fin och duktig i kyrkan, lilla Emil Peter William. Efteråt var han nog lite fundersam över att det var så himla mycket folk runtomkring honom, men han fann sig bra i situationen och Elise hjälpte honom att öppna paket och visa hur han skulle göra med trätaxen han fick av henne och Saga. Elise var helnöjd med att ha fått en av de blå marsipanrosorna. En väldigt trevlig tillställning med trevliga människor och god mat. 

  
Frukost på sängen för far Anders. Mitt gudbarn Emil Peter William är nydöpt.


Kusinerna.

Kommentera!  |  Upp igen!

 
Besökare idag: Totalt antal besökare: