Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


 
Familjens dagbok


Tillbaka


SEPTEMBER 2009

Rätt bra, precis nu Ons 30/9
Bytt är bytt Tis 29/9
Stukad fot & förkylning Mån 28/9
Kompisbestyr & ridtur Sön 27/9
 Mera sovrum - före & efter Lör 26/9
 Om att dö en smula med sommaren Fre 25/9
 Nytt sovrum Sön 20/9
 VÄLKOMMEN LILLEBROR! Sön 13/9
 Två år som fru! Tis 8/9
 Helkväll hos GabMar Fre 4/9
 Brödbak Tor 3/9


Rätt bra, precis nu

onsdag 30 september

Nu råder nattfrost. Utetemperaturen är samma som normaltemperaturen i början av november... Har beslutat att göra ett försök att övervintra månvindan, som jag frösått och som vuxit så fint på trappräcket, så ikväll har den fått flytta inomhus.


Månvindan. Har nu fått flytta in i värmen. Bredvid nya favoriten rosenskära.

80 zip-påsar från Tradera har anlänt. Och ska fyllas. Det är ett tidsödande jobb att sortera upp fröerna, men nu ligger de flesta på plats i korgen, sorterat och klart. I väntan på senvintern... En del ska avyttras på Tradera också, är tanken.


Sortering av fröer.


Spegeln som jag köpte billigt på loppis i somras, renoverad.

På kvällspromenaderna med Tuss passar jag på att plocka in spännande fröer från plantor i rabatterna vid flerfamiljshusen. Favoriterna har jag spanat in sedan i somras. Tussen verkar trivas som fisken i vatten med hösten; inte för varmt, spännande mörker att smyga i, inte så mycket folk ute på kvällstid - så han har området för sig själv. Han känns piggare nu än vad han gjorde innan han blev dålig för över ett år sedan. Tror att han trivs med uppmärksamheten och samtidigt lugnet, att få vara för sig själv. Han kommer och pratar när han vill ut, krafsar åter på garderobsdörren när han vill väcka matte och äter som vanligt. Men han har blivit än mer tillgiven; vill mer än gärna bli kliad på magen och verkar helnöjd med sällskapet på promenaderna. Min Tuss har blivit lite som en hund - fast luktar gott! Han har de bästa kattegenskaperna, tillsammans med de få egenskaper jag uppskattar hos hund. :)
(För ett par veckor sedan höjde jag insulindosen till 4.0 IE.)

Det snurrar många tankar kring framtiden just nu. Som det är just nu är allt så bra. Jag trivs så otroligt bra på jobbet, med arbetsuppgifter och med arbetskamrater, och hanterar stressen så mycket bättre som jag jobbar nu. Ser fram emot de dagar jag jobbar. Trivs inte alls med tanken på att jag inte har anställningen kvar efter sista december. Att satsa på Fena fullt känns långt ifrån som ett lockande alternativ inför nästa år... Vi har också stakat ut en framtida plan för flytt från huset. Sedan barnen fick egna rum har husets allt för lilla boyta gjort sig påmind igen. Det är ett lugn att vara överens och att ha vägen och en ungefärlig tidsplan bestämd, även om det ligger långt in i framtiden. Just nu passar det utmärkt att bo så här, och skönt att inte ha någon stress vidare. Samtidigt är det skönt att vara så överens om hur det framtida boendet ska se ut, att vi letar efter samma hus, liksom.

Hösten till trots - livet är rätt bra precis just nu. ♥

Kommentera?
 


Min hårigaste prins snarkar under bordet.

Bytt är bytt

tisdag 29 september

Äntligen har jag tagit tag i att lägga ut lite auktioner på Tradera igen. Det har blivit en del handlande därifrån nu för att fylla på barnens garderober. Så nu blir det lite byte av grejor.

Lite pyssel har det blivit också, bland annat renovering av två gamla mässings-
ljusstakar fyndade på Myrorna, och en tavla med tyg & bokmärken. Ljusstakarna ska ut på Tradera också.

Saga har fortfarande feber, innan senaste Alvedonen 39.6 grader. Elise gick till skolan fram tills de skulle iväg och bada, då hon fick åka hem eftersom foten är lindad. Imorgon ska hon för första gången cykla själv till skolan, tillsammans med kompisarna. Det har hon tjatat och sett fram emot länge. Hon har blivit stor.

Första natten med ordentlig frost...

Kommentera?
 


Pyssel

Stukad fot & förkylning

måndag 28 september

Igår när Elise var hos kompisarna hoppade de studsmatta och hon kom hem och hade ont i foten. Hon är ju en tvättäkta drama queen, så vi gjorde inte så mycket väsen av den onda foten. På simskolan ville hon inte bada, grät och hade ont i foten. Hon slapp eftersom Anders inte ville släpa ett gråtande barn till bassängen.

När hon sedan somnat på kvällen tittade vi på foten, och på fotknölen satt en svullnad som var i tennisbollsstorlek! Jisses vilket dåligt samvete... Jag ringde sjukvårdsupplysningen, men bara att avvakta, allt enligt deras standardsvar.

I morse haltade hon omkring och ville inte gå. Ingen idé att skicka ett sådant barn till skolan på utflyktsdag, och jag stannade hemma. Lillasyster hade sympationt och haltade runt hon med, och ville ha plåster. :)

Efter samtal med familjeläkaren bar det av in till Västerås för check av foten. Sen följde väntetider och åter väntetider. Först hos familjeläkaren och sen på röntgen på lasarettet.

Upptäckte att Sagas hosta hade kompletterats av feber med en stekhet panna och glansiga ögon. Hela dagen blev rätt jobbig; Elise som inte kunde gå och Saga som jag ville bära för att hon hade hosta och feber.

När vi äntligen kom hem somnade vi alla tre, tills pappa kom hem och läste saga.

Resultat av dagen: Inget brutet på Elise, bara en rejäl stukning som ska lindas. Sagas feber när vi kom hem: 38.4 grader...

Kommentera gärna
 


Bokläsning med krassliga barn.

Kompisbestyr och ridtur

söndag 27 september

Elise har mycket bestyr med alla sina kompisar. Man riktigt märker hur hon lär sig social kompetens. Och det är ibland svårt att veta hur man ska hantera problemen hon kommer med, hur mycket man ska lägga sig i och hur mycket man ska låta henne reda ut själv. Oftast funkar det bra om man går efter sitt sunda förnuft. Det man strävar efter är ju att hon själv ska få en bra grund att stå på, där hon själv känner vad som är rätt och fel för henne, och där hon har bra verktyg att själv hantera svåra situationer eller konflikter med andra människor. Och man känner riktigt hur hon lägger grunden, redan nu.

Så fort kompisarna vaknade pös Elise iväg ut. Saga ville följa med, men Anders och jag har kommit överens om att det är viktigt för Elise att ibland också få leka själv med sina kompisar, utan att hela tiden behöva ha lillasyster i hälarna. Hennes kompisar är ju dessutom ett par år äldre ändå, så de kan göra helt andra saker när de inte behöver hålla stenkoll på en 3,5-åring. Samtidigt är det viktigt för Saga att få bygga på sitt eget liv, utan att vara i skuggan och tryggheten av Elise. Hon har vuxit jättemycket sedan Elise flyttat från dagis, och säger själv att hon trivs jättebra. Det är säkert jätteroligt (och nyttigt) för henne att få bygga egna kompisrelationer, när Elise är med sköter hon så lätt snacket.

Så när Elise försvann ut idag ville Saga leka med Alva, själv. Alva kom över, de lekte en stund här och sen fick Saga följa med hem till Alva. Det var stort för henne, att för första gången få åka iväg på egen hand till en kompis. (Hos Michelle känner hon sig ju så hemma, så det kan knappt räknas som att åka bort!:) När hon kom hem från Alva var hon helnöjd, och minst en meter högre :) Hon ser verkligen så mycket upp till Alva, som är så genomgo' mot Saga.

När Anders kom hem från jobbet åkte han och Elise på simskola och Saga och jag till stallet. Vi tog långsvängen i skogen och på hemvägen fick Saga öva att rida själv och styra kusen. Så stolt tjej, när hon till och med travade på egen hand.

Kommentera gärna


Skogen i höstskrud

Mera sovrum - före & efter

lördag 26 september

Jag har ju lite svårt att slänga saker, och återanvänder hellre gammalt än att köpa nytt. Nu har furusekretären från min barndomshem fått sig en omgång. Jag har haft väldigt svårt att slita mig ifrån den, men den har ju varit så ful... Efter slipmaskin, vitfärg och nya knoppar blev den däremot en jättebra dataplats i sovrummet, där vi kan gömma undan skrivare, modem, router och viktiga papper. Dessutom slapp vi köpa nyproducerat!

Handlat en del har jag dock gjort sedan lönen kom. Idag blev det en heldag på stan med barnen och Michelle. En riktigt trevlig sväng och ett måste att ha med barnen nu när de själva har så egna åsikter om vad de vill ha på sig! Det har tagit mig sex år som förälder att inse att man måste köpa vinterkläder i september för att hinna ha något att välja bland. Två uppsättningar var ska de ha varje säsong, ungarna. De senaste åren har jag blivit riktigt bra på att leta rätt på begagnade pärlor, till en struntsumma mot vad nytt kostar. I år blev det ny skidjacka och nya vinterskor åt Elise, resten har hittats billigt på Tradera, loppis och från kusin. Och vinterskorna från Elise funkar en säsong åt Saga också. På detta sätt har vi kommit undan med vinterkläder för runt tusenlappen.

Förutom att det är en ekonomisk fråga, så är det även bra ur miljösynpunkt att köpa begagnat. Fundera på hur stora resurser som går åt om varje barnfamilj varje säsong ska köpa två nya uppsättningar vinterkläder åt varje barn, och slänga de gamla...

Kommentera gärna


Före & efter


Före


Efter


Före


Efter


Före


Efter (allt återanvänt, utom överkastet som är köpt begagnat)


Vägghyllan efter renovering

Om att dö en smula med sommaren

fredag 25 september

På kvällspromenaderna med Tussen hör vi kanadagässen ekande skri och susande vingslag över våra huvuden. I pilformade flockar flyr de höstkylan på sin väg mot södra USA och Mexico. Kvar lämnar de oss i det kalla, blöta mörkret. Som jag redan när de flyttar längtar tills tiden då de återvänder.

I trädgården dignar plommonträdens grenar av klasvis med frukt och vi tar in de sista tomaterna för att mogna inomhus. Rönnbären har fått sin röda glans och björken släpper tagen om gulnande blad. De sista rosenskärorna och malvorna kämpar mot första nattfrosten medan sommarblommorna sätter frökapslar. Allt dör ner - eller går i vila till våren, beroende på vilket humör jag för dagen är på.

I längtan till våren har jag samlat in hundratals fröer från blommorna i trädgården, i kvarteret och från landsbygden. Mängder av små påsar att sortera, märka upp och pyssla med under vintern. För att äntligen få börja stoppa dem i jorden när det har vänt.

Sommaren går allt för fort. Och visst dör jag en smula med den på hösten. Det är svårt att hålla humöret strålande när allt går i dvala. Människan är ju skapad för att gå runt halvnaken i solen året runt, inte leva på dessa breddgrader i halvårsmörker och kyla.

Om tre månader står nyår inför dörren och jag räknar ner. Snart, snart vänder det igen. Ska bara komma igenom dessa gudsförjätna månader som kallas oktober, november och januari.

Som för att understryka den tragiska årstiden tillbringade jag tre timmar i väntrummet på radiologen på Sala lasarett tillsammans med Sara som röntgades. Vi hade dock väldigt trevligt i varandras sällskap och avslutade förmiddagen  med ett besök på Pizza Hut och på Brödet & Fiskarna.

Kommentera gärna


Vita fänrikshjärtan i morgondaggen


Kortdagsblomman rosenskära. En fröchansning på Tradera blev ny favorit med sina blommor fram till frost


Rönnbär - ett av höstens tydligaste tecken...


Grenarna hänger tunga av plommon på tre träd


Hylla full av fröer...


Elise samlar fröer med mamma


Tussklimpen på morgonpromenad

Nytt sovrum

söndag 20 september

Då börjar det bli klart, mitt senaste projekt Nytt Sovrum. Eftersom Anders inte riktigt tyckt att det behövde tapetseras om så fick jag ta det hela i egna händer. Jag fick det stora förtroende att både välja tapet helt på egen hand (!), fixa förarbetet, tapetsering och efterarbete. :)

Inte en enda våd gick i stöpet och det blev minst lika bra som om vi skulle ha gjort det tillsammans. Dessutom fick jag ju göra arbetet i min egen takt vilket betydde att det slapp bli ett så långdraget projekt... Förutom avbrottet för min förkylning.

Det enda vi köpt till sovrummet är tapeterna och överkastet (begagnat). Möblerna är de samma: garderob, nattygsbord och sekretär har fått lacken bortslipad och sedan vitmålats. Hyllorna på väggen hade vi hemma och blev perfekta efter en omgång med vitfärg och slippapper. Sänglampsfötterna, gardinstången och -knopparna bytte färg från svart till vit med sprayburk.

Under helgen har jag piggat på mig lite, men den envisa förkylningen vill inte riktigt ge med sig. Nu är jag i alla fall på fötterna. I en hel vecka låg jag totalt däckad. Nu är bara snuva och huvudvärk kvar, och med det har jag gått igenom hela förkylningsregistrets åkommor. Det skumma är att ingen annan i familjen också blivit dålig. Men det tackar vi för.

Kommentera gärna

VÄLKOMMEN LILLA KUSIN!

söndag 13 september

Medan Anders jobbade åkte jag och barnen till Stockholm för att hälsa på nya & "gamla" kusinen :) Lillebror föddes 24 augusti och är sååå fin! Välkommen till världen lilla gosse!


 ♥ ♥ Lillebror ♥ ♥

Flickorna lekte en massa med Emil och hade jätteskoj. De börjar bli i så bra åldrar nu, så att det har riktigt skoj med varandra. Och mer lär det bli. :)

Vi blev bjudna på grillunch och födelsedagstårta, allt jättegott och jättetrevligt. Så roligt att träffa syster igen, det blir inte så ofta vi träffas, men det är å andra sidan desto roligare när vi väl gör det. Elise fick födelsedagspresent, en gitarr, precis som hon önskat sig!


De två äldsta kusinerna tvättar händerna.

När vi kom hem igen åkte vi direkt till simskolan. Upprop och första gången Elise träffade dem hon ska gå med denna termin. Hon var så stolt över att få visa att hon kan simma nu :) Men det bästa av allt var att Momo & Bobo kom förbi och tittade, direkt från Arlanda.


Simskolestart!

Efter simskolan åkte vi till Alva för att gratta henne i efterskott på sexårsdagen :) Blev bjudna på gott fika och fick se M & N:s nya fina och stora lägenhet.

På kvällen var jag helt slut, och kände förkylningen krypa på. Slocknade som en stock och blev sängliggande en hel vecka.

Kommentera gärna

Två år som fru

tisdag 8 september

På dagen två år sedan vi gifte oss! Min Anders fixade hämtmat från kinarestaurangen och överraskade mig med en ros på tallriken :)

Kommentera gärna

Helkväll hos GabMar

fredag 4 september

En fredag som Anders inte jobbar! Vi lagade kinamat, dukade i vardagsrummet, tände ljus, klädde upp oss och satte på musik. Saga sminkade sig som mamma och skålade (i saft) med mamma i sitt lilla vinglas.

Efter maten rockade vi loss till Spotify. :)

Kommentera gärna

Brödbak

torsdag 3 september

Familjen GabMar har börjat baka eget bröd. I alla dess former. Barnen storälskar det :)

Kommentera gärna