Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


Elise > I magen > I väntans tider

November | December | Januari | Februari | Mars
April
| Maj | Juni | Juli | Augusti

 

Tillbaka


N O V E M B E R

Torsdag 2002-11-30
Anders namnsdag och dag 37 sedan sista mensen. Och fortfarande inte en droppe. Jag försöker tänka tanken att det kanske skulle kunna gro början till ett nytt liv inne i mig. Men törs inte riktigt hoppas. Anders åker och köper glögg och gravtest.

Anders läser av testet. "Du är gravid!" Högt, tydligt och övertygat. Bara så där. Det svindlar till i huvudet. Panik och lycka på en gång. Jag tittar på stickan och visst är det otvivelaktigt två blåa streck! Jag trodde att vi skulle vara beredda på ett positivt svar, men man kan nog aldrig förbereda sig för en så stor sak!

Jag köper Ett barn blir till av Lennart Nilsson som namnsdagspresent till min Prins och vi funderar på hur vi ska kunna hålla tyst om vår hemlighet.

Upp


D E C E M B E R

Måndag 2002-12-02
Tänk att vi fått första tecknet från ett nytt liv som växer i min mage! Ett klart och tydligt meddelande från en lite krabat som ännu inte skulle ses med blotta ögat. Men ett klart meddelande om att "här är jag, ni kommer att märka min framfart!".


Men hur ska man kunna hålla tyst om en sån här stor sak? När man är så lycklig att man vill berätta för precis alla i hela världen, vare sig man känner dem eller inte. Vi hade adventsfika för familj och närmaste släkt igår. Vi tiger som muren och njuter av att det bara är vi som vet vår lilla hemlighet.


Går till apoteket och köper extra B12-vitaminer som jag läst att man som vegetarian bör ta vid graviditet. Anders ringer MVC och vi får vår första tid. Och tips för julmaten. Nu börjar nedräkningen till 9 januari, när vi ska vara på MVC. Då är dessutom den mest kritiska tiden för missfall över. *längtar*


Tisdag 2002-12-10
Farmors födelsedag men jag blev tvungen att jobba hela dagen (till kl 20.45) så vi får lov att åka dit imorgon istället. Jag är så himlans trött och huvudet känns inlindat i bomull. Förtsår inte hur jag ska få något gjort över huvudtaget... Mycket jobb och jag vill bara sova. Fast för första gången i mitt liv tillåter jag mig själv att vara trött och ger efter och sover när jag behöver det (=mest hela tiden). Brösten värker så att jag är tvungen att sova på sidan. Mår lite illa, men inte så mycket. Typiskt i julbordstider...


Måndag 2002-12-16
Vi ringer till MVC för att försöka få ny tid. Vill ju ha varit där innan vi berättar nyheten och det vill vi göra före jul. Får tid redan imorgon. *härligt*

I fredags fick jag boken Att föda inslagen i ett paket av Anders!

Tisdag 2002-12-17
Första besöket på MVC. Vi pratade i över en timma med barnmorskan och sen togs blodprov och vi lämnade medhavd urin på labbet. Det var mest barnmorskan som pratade. Hon berättade vad som händer i kroppen, info om ultraljudet och när vi ska komma på nästa besök. Vi får inte göra ultraljud förrän i v 17. Frågade om psykoprofylax men det gick inte alls hem. Kanske bättre att ta det lite senare?


Söndag 2002-12-22
Idag berättade vi för närmaste familjen! Så nervöst men så roligt! Alla jätteglada, förstås. :) Nu blir ingenting som vanligt igen.


Upp


J A N U A R I 


Fredag 2003-01-03 (v 9+2)
Nytt år. Det år då vi ska bli föräldrar. Druvan inledde året med att avancera från embryo till foster. Vi har beställt tid för ultraljud! I slutet av februari ska vi för första gången få se vårat barn! Vi har redan gått nästan en fjärdedel av tiden. Illamåendet har börjat avta och det går lättare att "tvinga" i sig mat. Översta knappen i byxorna går inte riktigt igen! Men har börjat få ont i nedre delen av ryggen, runt svanskotan, speciellt när jag ligger på rygg. Kan det vara foglossning så här tidigt?


Tisdag 2003-01-21 (v 11+6)
Momo dog måndag den 6 januari, på Trettondagen. Trodde att jag skulle vara "bättre förberedd", men det kan man nog aldrig vara. Världen rasade och jag grät ohejdat. Somnade på natten med hennes foto och ett värmeljus på nattygsbordet.


Jag är så tacksam för att vi hann berätta nyheten för henne. Att hon visste. Tänk om vi skulle ha väntat tills i januari, som vi från början tänkt, och hon inte hunnit få veta det.


Tänk att saknaden kan bli så stor.


Tisdag 2003-01-27 (v 12+5)
Åt räkor och tittade på Kärlekens mirakel, en film om hur livet utvecklas i magen fram till födseln. Fantastiskt att se hela förloppet men svårt att förstå att det händer inne i min mage.


Tisdag 2003-01-30 (v 13)
Idag köpte vi barnvagn! Jo... lite tidigt är det... Fast en på jobbet sålde en jättefin grön kombivagn till kanonpris. Åå! Så mysigt att gå och titta på vagnen här hemma, men svårt att förstå att vårt barn ska ligga just däri om ett halvår...


VECKA 13 
Barnet: Blodet genomströmmar alla kroppsdelar. Hon eller han kan öppna munnen. Från och med den här veckan är alla organ på plats, fortsättningsvis kommer barnet bara att växa till. Risken för missbildningar är därför liten efter den här veckan.


Storlek: Cirka 28 g och är 10 cm lång.


Mamman: Nu har moderkakan börjar producera rejält med progesteron. Processen är klar i slutet av vecka 14, då moderkakan framställt tillräckligt mycket för att ta över hormonproduktionen från kvinnan. Då börjar också illamåendet ge med sig. Och när illamåendet klingar av återvänder ofta lusten till det mesta.


Upp


F E B R U A R I 


Tisdag 2003-02-14 Alla hjärtans dag (v 15+2)
Midjemått +5 cm! Även vikten upp: 61 kg.


Anders väckte mig när han kom hem från jobbet med en röd ros, nya Gravidtidningen, Salta katten-tablettask och ett jättegulligt egengjort kort!! Så gullig! *kär* Å jag som bara är trött, tjatig och tråkig... Fast jag hade i alla fall ett kort, en ros och en påse med hjärtbakelser åt honom. :)


Vi firar Alla hjärtans dag med att äta på China Thai, se på Mitt stora feta grekiska bröllop på bio och sedan gå till La Tapita och Bill&Bob.


Första gången jag ser magen "på riktigt". Upptäcker i spegeln att naveln putar ut mer än den brukar och när jag sträcker på mig syns en oval bula som putar ut. *mys*


Söndag 2003-02-23 (v 16+4)
Imorgon gäller det! Ultraljudet. Jag längtar men är samtidigt så nervös. Tänk om något är fel, om det saknas en arm eller ett ben eller så. Vad gör vi då? Hur ska jag kunna sova i natt?


Måndag 2003-02-24 (v 16+5)
Helt fantastiskt! Var så nära tårarna! Sakta trädde en allt klarare bild av en väldigt livlig, fullt utvecklad och vilt krumbuktande krabat fram på den grönskimrande skärmen. Med både armar och ben på rätt ställe. :) H*n låg och sög på tummen till och från! Barnmorskan var trevlig och pratglad och förklarade vad det var vi såg: ryggrad, huvud, hjärnhalvor, armar, ben och hjärta. T o m magsäcken syntes eftersom h*n hade svalt fostervatten. Blev förvånad att allt syntes så tydligt, inte alls svårt att se vad som var vad. Otroligt att jag inte känner fosterrörelserna - så som den krabaten sparkar! Tack vare livligheten fick vi rätt lång tid framför skärmen (bm letade lårben för att mäta längd) och vi fick hela 6 bilder med oss hem! Beräknat datum blev framflyttat till 5 augusti.


Vi köpte första barnkläderna, två gula bodys med igelkottar på. Krabaten är ju faktiskt "på riktigt" nu!


VECKA 16 
Barnet: Barnet kan böja armar och ben och sluta fingrarna till knytnävar. Så det dröjer förmodligen inte länge innan hon/han börjar sparka och boxa dig i magen. Lite fint dun, så kallat lanugohår, börjar växa ut över hela kroppen.


Storlek: Cirka 135 g och 16 cm lång. Fötterna är 2 cm långa.


Mamman: Mellan vecka 16 och 18 erbjuds du att göra ett ultraljud, en slags fosterdiagnostik. Det är frivilligt. I de flesta landsting används ultraljud vid den här tiden för att bestämma antal barn och förlossningsdatumet. Men det går att se mer än så, bland annat vissa missbildningar.


Upp


M A R S 


Söndag 2003-03-02 (v 17+4)
Idag var första gången på gravidgympan! Jätteroligt - fast jobbigt. Vi var 6 magar plus instruktören (också gravid). Jag hade absolut minst mage. Lustigt att tänka att vi egentligen var 14 personer i rummet och att barnen i de andra magarna kommer att bli årskullskamrater med vår förstfödda. Vi cyklade spinning först, sen styrkegympa, stretching och avslappning.


Hälsade på Anders föräldrar. Anita hade köpt barnkläder och visade kläderna Anders haft som liten.


Tisdag 2003-03-04 (v 17+6)
Igår sydde jag två lakan till spjälsängen som vi ännu inte köpt. Och idag sydde jag ett påslakan och ett par byxor i storlek 62. :) *impad av mig själv!* Vi köpte täckte till spjälsäng på IKEA.


Har otroligt ont runt svanskotan. Fast lyckan överskuggar smärtan.


Torsdag 2003-03-13 (v 19+1)
Idag känns det som om jag har växtvärk i magen igen. Det spänner när jag sträcker på mig och magen känns större. Anders tycker att magen har blivit större bara sista veckan. Och är noga med att påpeka att den är otroligt fin. :)


Torsdag 2003-03-14 (v 19+2)
Andra besöket på MVC. Vi fick lyssna på hjärtljud för första gången! Otroligt! Anders kunde se hastigheten, som låg mellan 142 och 155 slag per minut. Sen gick vi igenom min allmänhälsa och mätte blodtryck. Barnmorskan tror inte alls att smärtan i svanskotan beror på graviditeten. Slutligen visade hon var livmodern slutar nu och hur den mäts. Hon visade Anders som fick känna.


Torsdag 2003-03-28 (v 23+1)
Midjemått över naveln 90 cm (+10), vikt 65 kg (+6).


Nu är det rörelser i magen! Underbart! Fast det är nog lättast för mig att känna än så länge, lite svårt att känna utifrån, tror jag. Känns som om det är en flicka. Magen börjar bli svår att dölja (som om man nu skulle vilja göra det).


Det slog mig idag att det var länge sen jag var så här obrutet lycklig. Jag har gått inom mitt rosa molm sedan vi tog gravtestet. Inget annat når liksom riktigt in till mig. Så många tankar snurrar i huvudet men jag känner mig samtidigt så enkelspårig. Jag värderar hela omvärlden utifrån faktumet att vi väntar barn. Silar allt genom graviditeten. Har svårt att förstå att världen fortsätter snurra som vanligt och inte stannar upp helt i och med vårt fantastiska tillstånd.


Utanför vår rosa värld har ett krig brutit ut. Jag tänker på om det finns en tjej i min ålder som också väntar barn och som bor i Irak. Jag önskar att jag skulle kunna hjälpa henne att slippa sin oro för sin och sitt barns framtid när bomberna faller i deras land. Men här, i min värld, är allt rosa.


VECKA 23 
Barnet: Bebisen kan suga på tummen och tumlar omkring ordentligt i livmodern, det finns fortfarande gott om plats.


Storlek: Cirka 28 cm lång och vikt cirka 540 g.


Mamman: Magen putar nu ut. Vid den här tiden brukar det vara svårt att missta din graviditet för ett par extra kilon.


Upp


A P R I L 


Fredag 2003-04-04 (v 22+1)
I måndags blev jag klar med mitt egenhändigt gjorda skötbord, det blev jättefint! Blev även klar med blöjhyllan och det blev jättefint i badrummet när vi fått allt på plats (fast jag undrar hur vi ska få plats med allt).


Igår låg vi båda på sängen och kände på magen. Anders tryckte mina fingertoppar in i magen på ett ställe och jag fick känna en "jättespark"! Fantastiskt - och läskigt!


Just nu umgås vi oftast 24 timmar om dygnet, Anders och jag. Trodde att det skulle kunna bli slitigt men det visade sig bara vara underbart. Vi har kommit varandra ännu närmare och jag saknar honom så fort han går utanför dörren. Var skulle jag vara utan min Prins?


Idag listade vi mig hos samma husläkare som Anders har. Jättebra. Så fick vi byta barnmorska också. Känns finfint då jag aldrig kände att hon tog oss eller våra frågor på allvar. När vi kom till familjeläkarmottagningen berättade jag att jag var gravid, och tjejen bakom disken sa "jo, jag ser det"! Första ovetande som ser Bulan! *jippi* Vandrar vidare på mina rosa moln.


Har köpt mammabyxor och mammatröja för värdecheckarna jag fick av Anders i födelsedagspresent. *jättefint!*


Fredag 2003-04-11 (v 23+1)
Midjemått över naveln 94 cm (+14), vikt 66 kg (+7).


Denna vecka är viktig för utvecklingen av fostrets hjärna. Man ska akta sig extra mycket för alkohol och tobak. Jag varken dricker, röker eller snusar men är livrädd att jag ska peta i mig något som ska skada Bulan!


Sedan någon vecka tillbaka är det ordentliga sparkar i magen. Jag kan hoppa till när Bulan får till en fullträff. Igår låg vi på sängen och tittade utanpå magen och såg sparkarna utifrån. Rätt vad det är böljar huden till i en våg för en rörelse. Helt fantastiskt. Än så länge är det omöjligt att lista ut vilken del av barnet det är som rör sig. Anders försöker lyssna med örat mot magen för att höra hjärtslag, men säger att det mest är bubbel från mammas mage.


Jag köper massor av kläder, fast mest på rea. Vissa lite väl flickiga, enligt Anders, annars mest blått. Är stressad över att vi inte köpt spjälsäng ännu.


Tisdag 2003-04-22 (v 24+5)
Våren har slagit ut på allvar. Vi flyttar ut på balkongen på dagarna, fikar och planterar om blommor. Jag har satt klockrankor från frön och de börjar bli riktigt stora nu.


I onsdags flyttade Bertram in i datarummet. Bertram är ett litet virvligt marsvin som två barn hittat i en skokartong i skogen och ringt till mig (Djurens rätt) om. Tanken är att han ska bo här tills vi hittar ett nytt hem. Det måste vara hälsosamt att ha många djur omkring sig. Speciellt när man är gravid. All den kärlek som man känner när man är med dem måste på något sätt även forsa genom barnet. Det känns härligt. :)


Först nu känner jag Bulan ordentligt, att den ibland är lite otymplig att bära runt på och "i vägen". Fast fortfarande trivs jag attans bra som gravid och går runt och myser mest hela tiden. Trots att jag börjar "bli van" att vara gravid. Känner av magen när jag böjer mig eller duschar, går liksom inte att dra in den så att den blir platt längre - den sitter där den sitter!


Blir lättare anfådd nu och det känns som om lungorna har krymt. Något trycker definitivt på underifrån plus att jag har mer blod att syresätta och pumpa runt.


Fredag 2003-04-25 (v 25+1)
Anders och Anita var ut till IKEA och köpte spjälsängen vi tittat ut. Den var en av de få godkända i Vi föräldrar. Anders skruvade ihop den och nu står den och väntar i sovrummet med vår hemmagjorda mobil över och spjälskyddet med blåa drakar på. *så fint!*


Tisdag 2003-04-29 (v 25+5)
Nu har min kropp förstått att den är gravid! Har fått strimmor på brösten. I Föräldrar & barn står just om vecka 25 att strimmor kan uppkomma nu, men att de bleknar eller försvinner efter förlossningen. Dessutom har jag sura uppstötningar och får hjärtklappning till och från.


Igår var vi till MVC-läkaren på nya stället, för min svanskota. Hon var jättebra och kunnig. Tog oss på allvar och sade dessutom att värken visst antagligen berodde på graviditeten. Skönt att få det bekräftat.


Sen fick vi ett "bonusultraljud"! Jag var livrädd att se könet på bebben, och kunde därför inte riktigt koncentrera mig på det fantastiska, men Anders tittade noga och noterade att Bulan minsann blivit mycket större och nu tog upp hela skärmen.


Onsdag 2003-04-30 (v 25+6)
Första besöket hos nya barnmorskan. Hon var jättebra! Lyssnar och svarar på våra frågor och det kändes direkt att vi fick bra kontakt med henne. Hon ler mycket och frågar saker och verkar intresserad av våra svar. Skönt att vi böt MVC!


Hon mätte magen och lokaliserade huvudet, och vi fick känna! Hjärtljuden varierade rätt mycket, mest runt 144. Mitt blodvärde hade visst rasat (120 > 107) så jag fick namnet på bra järntabletter plus andra B12-vitaminer.


VECKA 25 
Barnet:
Könsorganen är nu utvecklade. Det är även hörseln och fostret kan nu faktiskt urskilja olika ljud.


Storlek: Cirka 650 g och över 30 cm lång. Fötterna är 5 cm långa.


Mamman: Livmodern är ungefär lika stor som en fotboll. Din navel skjuter kanske ut. Har du upplevt vadkramp? Minskad blodgenomströmning, för låg kalciumhalt eller vätska kan kanske vara bovar i dramat.


Upp


M A J 


Lördag 2003-05-03 (v 26+3)
Midjemått över naveln 96 cm (+16), vikt 67 kg (+8).


Mamma, jag och Syster var ut till Hälla och shoppade. Jag köpte gravidbaddräkten som jag tänkt köpa länge och en blus/linne på H&M. Tittade på barnkläder men köpte inget (!!).


Måndag 2003-05-12 (v 27+5)
Idag började äntligen vattengympan för gravida! Det var inte lika jobbigt som styrekträningsgympan jag gick på tidigare, fast mycket roligare! Vi leddes av en barnmorska och var 14 runda magar. Sen ingick andnings- och avslappningsövningar, vilket kändes mycket givande. Det är roligt med sån här gympa också eftersom man har kontakt med de andra i gruppen, genom parövningar. [VGF håller i vattengympa för gravida i Västerås.]


Måndag 2003-05-26 (v 29+5)
Midjemått över naveln 98 cm (+18), vikt 69,5 kg (+10,5).


Usch! Känns som om tiden går för fort, vill stanna upp den lite! Veckor och dagar bara rinner iväg och jag har t o m svårt att hålla reda på i vilken vecka vi är. Fast njuter - älskar verkligen att vara gravid!


Förra veckan var vi på en veckas semester med Monsa, MaPa och Syster och Jesper på Färöarna. Var lite orolig för flygningen på vägen dig, men det gick prima. Hade med alla MVC-handlingar för säkerhets skull.


Nu har Syster, MaPa och Monsa fått känna sparkarna också. Vi har en väldans livlig krabat (tror att det är ett hälsotecken). Så fort jag inte rör på mig sätter h*n igång. Nu är det riktiga sparkar som har ersatt de tidigare vridningarna. Jag undrar så vad som försigår därinne när det mullrar om. Känns som om ommöblering pågår!


VECKA 29 
Barnet: Binjurarna hos barnet utsöndrar nu ett hormon som på nytt bildar det kvinnliga hormonet östrogen. Detta producerar i sin tur ett mjölkstimulerande hormon. På detta sätt ombesörjer faktiskt barnet självt att maten är klar vid födseln.


Storlek: Cirka 36 cm lång och vikt cirka 1100 g.


Mamman: Vissa får väldig klåda, så kallad havandeskapsklåda, speciellt på magen, i handflatorna och under fotsulorna. Det kan hjälpa att massera med fuktgörande kräm och även att borsta med en fin baby-borste. Om du besväras av klåda bör du berätta detta för din barnmorska eller läkare.


Upp


J U N I 


Måndag 2003-06-02 (v 30+5)
Tro det eller ej, men nu står faktiskt den övre delen av min navel utåt!


Förbundet djurens rätts riksstämma i Västerås är över. Skönt.. Vi gjorde ett toppenbra arrangemang fast det är otroligt skönt att inte ha det att tänka på längre.


Anders och jag åkte tur & retur rill Uppsala för att fylla på Animalens utbud av icke djurtestade produkter. Åt pizza där innan vi åkte hem. En mycket mysig heldag ihop. :) *kär*


Vattengympa nummer tre idag. Fortfarande jätteroligt!


Svanskotan värker som sjutton och jag har fått ny tid hos bm.


Onsdag 2003-06-04 (v 31)
Otroligt trött igen. Har iofs slarvat en del med järntabletterna sista dagarna.


Ibland känner jag en kroppsdel väldigt tydligt i magen, något hårt, precis under huden. Svårt att böja sig helt framåt. Nyfikenheten är enorm och ibland kommer jag på mig själv med att bara sitta och stirra på magen och förundras över tillståndet jag befinner mig i.


Torsdag 2003-06-05 (v 31+1)
Jobbade tre timmar direkt på morgonen. Sen var jag helt slut, trots att jag sov i stort sett hela dagen igår plus sju timmar i natt.


MVC-läkarbesök igen. Sjukskrivning 50% för svanskotan. Sen åt vi veggieburgare i försommarsolen.


Besök hos bm klockan ett. Hon visade att Bulan ligger med huvudet nedåt och ryggen åt vänster. Anders kände huvudet. Blodvärdet bättre (117). Vi berättade att vi ska på psykoprofylaxkurs i morgon och hon verkade intresserad.


Vattengympa ikväll igen. Sist fick vi köra babymeditation. Positiv visualisering av barnet i magen och andning. Jättespännande!


Lördag 2003-06-07 (v 31+3)
Satt igenom nästan hela dagen igår = jätteont i ryggen idag.


Första delen av psykoprofylaxen på Danderyds sjukhus var igår. Vet inte direkt vad jag hade väntat mig, men den var verkligen jättebra! Mycket givande och otroligt peppande. Kursledaren var inte barnmorska utan "bara" mamma själv och hon var väldigt inspirerande och bra talare. Vi gick igenom profylaxens historik, om smärta, förlossningens förlopp, coaching, krystningsteknik, målbilder och, förstås, andningsövningar. Hon peppade oss till att det var vi som ska föda våra barn, vi ska inte bli förlösta. Anders nöp tag i mitt ben (=värk!) och andades med mig. Han var jättebra! :)


Förlossningen känns närmare och mer verklig nu, och inte lika omöjlig som den gjorde i början. Tre timmar gick alldeles för fort och vi ser fram emot nästa fredag då del två av kursen är. [Här finns Profylaxgruppens hemsida.]


Efter kursen tog vi en sväng till Syster och Jesper där vi blev bjudna på pizza på balkongen följt av jättesmaskens milkshake. *mums*


Fredag 2003-06-13 (v 32+2)
Andra delen profylaxkurs. Vi övade målbilder, pratade pappapeppning, förlossningsställningar och amningstips. Lika givande som förra gången, men tiden gick för fort även denna gång! Nu är det upp till oss att hålla andningen och avslappningen igång tills det är dags. Kursledaren var imponerad av mig och Anders (sa hon) och sa att vi såg så säkra och coola ut. :)


På kvällen var vi på Arosfestivalen. Hemma sjöng Anders för Bulan, jättegulligt och vackert.


Måndag 2003-06-16 (v 32+5)
Midjemått över naveln 100 cm (+20), vikt 71 kg (+12).


Händerna har börjat domna bort tidvis. Värst är det med vänsterhanden och lill- och ringfingret.


Köpte kläder åt Anders idag. En skjorta och en stickad tröja. Visserligen jättebilligt på rea, men iaf. Slog in det i ett paket och överraskade honom. Han blev jätteglad, Prinsen. :)


Midsommar 17-22 juni
Anders, jag och Bertram tog bilen till Dalarna onsdag em. Kom fram strax efter klockan 18 och satte oss att grilla på gräsmattan i det underbara vädret. Stornjöt av lugnet, lukten och sommarenkvällen. Somnade sen redan vid nio.


Vaknade till runt 23 av att Yngve och Kristina kom, hälsade på dem och somnade om. Nästa morgon vaknade jag av att farmor knackade på fönstret. På kvällen kom Bengt, MaPa, Syster och Monsa. Tomt utan Jesper, som firade i Sthlm.


Regn i stort sett hela midsommarafton. Fast inte ens det tar bort magiken med att fira midsommar i Dalarna.


På midsommardagen sken äntligen solen igen och vi slappade och njöt.


Måndag 2003-06-23 (v 33+5)
Anders lagade bilen och jag fixade i rabatterna. Vi köpte blommor och mull (som Mimer betalade). Anders hjälpte mig med allt tungt. Sen åt vi pizza. Bakade muffins för föräldraträffen imorgon.


Har tagit av mig förlovningsringen pga att jag sväller upp i händerna. Domningarna är värre och verkar inte vilja ge med sig.


Tisdag 2003-06-24 (v 33+6)
Midjemått över naveln 101 cm (+21), vikt 72 kg (+13).


Besök hos bm. Hon förklarade att domningarna beror på att jag samlar på mig vatten som trycker mot nerverna i handlederna. Ska ha händerna uppåt så mycket som möjligt och får inte bära etc. Träffade Katarina från vattengympan i väntrummet. 


Första delen av föräldrautbildningen. Jätteroligt och bra bm som håller i den! Vi blev 6 par, varav en kille hade ett barn sedan tidigare. Föräldrautbildningen och profylaxkursen kompletterar varandra rätt bra. Glad att vi valt att gå båda.


Till biblioteket och lånade en förlossningsbok samt ett avslappningsband.


Torsdag 2003-06-26 (v 34+1)
Bilen på service och vi fick låna mammas under dagen. Besök på förlossningen med föräldrautbildningen. Hade verkligen inte en aning om vad som väntade och det kändes jättespännande. Det var tyst och så gott som folktomt och vi gick igenom först förlossningen och sen BB-avdelningen. Fick ställa massa frågor och bm gick igenom smärtlindring och förlossningsställningar. Givande, känns skönt att ha varit där. Provade lustgasen också!


Fredag 2003-06-27 (v 34+2)
Åkte till Lögarängsbadet med Carro. Simmade 1 km på 40 minuter. Det är underbart att röra sig i vattnet, har inte ont någonstans och blir så smidig. Dessutom känns ryggen bättre efteråt. Läskigt dock att händerna domnar bort av ansträngningen.


Söndag 2003-06-29 (v 34+4)
Stod på loppis för Djurens rätt. Anders hjälpte till hela dagen och jag fick inte bära något alls. :) Träffade Mats syster Kajsa som sålde beg barnkläder. Anders köpte en blå Baby Björn bärsele av henne.


På kvällen packade vi de första sakerna till BB-väskan och tvättade den första omgången av barnkläder.


Roskildefestivalen slut inatt, känns bra. :)


VECKA 34 
Barnet: Nu är barnet färdigutvecklat med de proportioner det ska ha. Det har blivit starkare och rörelserna märks mycket tydligt.


Storlek: Cirka 43 cm lång och väger ungefär 2100 g.


Mamman: Du kan börja känna dig öm under revbenen, speciellt när du andas. Det är livmodern som ökar allt mer i omfång. Under graviditeten ökar dess vikt minst 10 gånger och volymen minst 50 gånger.


Upp


J U L I 


Tisdag 2003-07-01 (v 34+6)
Föräldrautbildning igen. Vi pratade igenom vad vi tänkte efter besöket på BB sen såg vi en förlossningsfilm. Den skilde sig en hel del från den film med Gudrun Schyman som vi såg på profylaxen. Sist pratade vi andning och avslappning och Anders och jag fick berätta om våran erfarenhet från profylaxen.


Klas kom över på fika, sen var vi ut till Gryta. Hemma igenom slocknade jag som en stock. Anders väckte mig när han lagat mat och dukat fram. Älskar när han vet exakt vad jag önskar :) Var sååå himlans trött och hungrig. *älskar* Sen övade vi andning och avslappning.


Fredag 2003-07-04 (v 35+2)
Försäkringskassan på informationsbeök på föräldrautbildningen. Nu kan vi allt om föräldrapenning! *erhm...* Papporna fick fina tröjor med texten Pappaledig på.


Åkte hem till farmor och farfar och tittade på släktvagnen. Fick matnyttiga babytips från farmor och dessutom en hätta som hennes mor har sytt åt henne och hennes syskon, någon gång mellan 1913 och 1918. Fantastiskt gullig!


Jocke och Tuja kom över på tacos på balkongen på kvällen. Sen tog Anders och jag en myssväng till Power Meet.


Tisdag 2003-07-08 (v 35+6)
Har nu städat igenom nästan hela lägenheten. Köket är klart, med alla skåp och lådor genomgångna, även garderoberna i sovrummet avklarade. Känns jättebra, nu kan de stå i ett år framöver. :)


Sov jättedåligt i natt och gav upp vid 6, efter 3 timmars sömn. Fortsatte städa, åkte till Coop och bakade muffins och rabarberpaj. Sov en halvtimma och sen kom Leif, Anita och Terese på fika. Gav grannen en påse muffins.


Onsdag 2003-07-09 (v 36+0)
Antagligen sista besöket hos vår ordinarie bm, som ska på semester nu, så vi fick en tid hos en annan. Ang domningarna i händerna tipsade hon mig om att testa att linda handlederna över natten. Fast det är ju mest jobbigt på dagarna, eftersom fingrarna "försvinner" så fort jag ska göra något, som t ex skala potatis, köra bil eller skriva. *hopplöst* Svanskotan har iaf blivit bättre, fast jag fick sjukskrivningen förlängd tiden ut. Anders frågade bm vad hon trodde att det skulle bli för kön. En tjej, sa hon utan att tveka. Sen pratade vi kring våra förväntningar på förlossningen.


Söndag 2003-07-13 (v 36+4)
Midjemått över naveln 104 cm (+24), vikt 74,5 kg (+15,5).


Högsommar och vi är höggravida! *härligt* 29 grader i skuggan och för varmt i solen. Som tur är håller sig lägenheten någorlunda sval. Jag, som väldigt sällan tycker att det är olidligt varmt, håller på att flyta bort. Bakade pajer i köket i bara trosor och linne. Domningrna i händerna blir inte direkt bättre av vädret och jag spolar dem i kallvatten i tid och otid. Känns bättre. Sover med skenor på nätterna, fast har inte märkt nån skillnad ännu.


Anders håller till i garaget och renoverar hylla åt Bulan. Jag fixar ny spets till släktvagnen. Idag har han dessutom städat och tvättat mattor. *min prins*


Har skrivit ut första utkastet till födelseönskelistan. Känns skönt att ha den utskriven även om vi säkert kommer att komplettera den.


Fredag 2003-07-18 (v 37+2)
Igår e-mailade jag MVC och frågade om det fanns något jag kan göra för händerna. Fick tid för akupunktur idag. Första gången nånsin. Tänka sig, jag som varit nålrädd! Gick jättebra, trots att Anders inte var med. Var lite nervös när nålarna skulle sättas i men gjorde inte alls ont. Fick fem nålar i varje hand/handled och en mellan ögonen för avslappning. Fick ligga ensam i rummet nån kvart, sen var det klart. Bara att vänta och se om det ger något resultat. Avslappningen funkade iaf - somnade som en stock när jag kom innanför dörren hemma.


Köpte lampa att sätta över spjälsängen. Jättesöt med en nalle på.


Gjorde gipsmage!!! Jättekladdigt och enormt roligt! Köpte gipsade lindor i storpack på Apoteket och höll till i badrummet.


Lördag 2003-07-19 (v 37+3)
Efter lunch badade vi (jag) på Björnön, trots blixtoväder.


På kvällen åt vi paj på balkongen med Jesper och Sofia. Hade jättetrevligt och det blev sent. Så fick Jesper tillfälle att känna på Bulans krumbukter också. :) 


Fredag 2003-07-21 (v 37+5)
Besök hos MVC igen. Vår ordinarie bm på semester och fick gå hos hon som nålar mig. Även hon jättebra! Bulans hjärtslag låg först runt 130, men så vaknade h*n till när jag skrattade och var snart uppe i 140+, som vanligt. Hon fick se igenom vår födelseplanering och tyckte att den var bra.


Akupunktur igen. Anders med denna gång, kändes tryggt.


Igår var vi på sjön heldag med Syster och Jesper. Badade och grillade och hade jättetrevligt. Vet inte hur många gånger man hinner träffas innan vi blir föräldrar.


Har fått köpa nya skor, fötterna så svullna att de inte går i mina vanliga skor. Hittade badtofflor på Coop för 49 kronor. :)


Fredag 2003-07-26 (v 38+3)
Fick sjukpenningen idag och imorgon ska Syster och jag till Hälla för att shoppa kläder! Kan behövas då jag vuxit ur stort sett allt jag har. :)


VECKA 38 
Barnet:
Dunet på kroppen är snart borta. Huden är slät och fin då underhudsfettet nu är fullt utvecklat. Fosterrörelserna känns annorlunda i takt med att utrymmet minskar. Kanske känns de nu mer som buffande och stökande rörelser.


Storlek: Cirka 48 cm lång och väger ungefär 3000 g.


Mamman: När barnet fixerat sig med huvudet, eller rumpan, nedåt blir det ofta lättare att andas, men tyngden mot underlivet blir då större.


Upp


A U G U S T I 


Fredag 2003-08-01 (v 39+2)
Midjemått över naveln 105 cm (+25), vikt 74,5 kg (+15,5).


Bulan har sjunkit ned rejält nu och till och från känns det som om h*n är på väg rakt ut genom bukväggen. Det har plötsligt blivit mycket tungt att gå och jag har ont så att jag vaggar fram. Värst är det på natten när det ska springas på toa.


Bulan har börjat röra mer på sig igen nu, tycker jag. Kanske börjar bli lite otålig och rastlös i trängseln där inne?


För en vecka sedan fick de första i föräldragruppen sin dotter, något för tidigt. Så nu närmar det sig med stormsteg...


Vi har gjort klart det sista (?) grejorna och Anders har fått hem barnskåpet. *jättefint* Jag har tvättat igenom alla barnkläder och packat BB-väsan så klart det går. Helt ok att åka in snart! *längtar*


Lördag 2003-08-02 (v 39+3)
Anders (Pers) namnsdag igår och min (Karin) idag.


Anders tror att det snart är dags. För att jag sover så mycket. Han tror att jag samlar krafter. Vet inte, kan ju mycket väl vara så. Fast jag tror på fredag.


Jag har fixat bokföringen till och med september och betalat in skatt och moms i för väg. Känns skönt att slippa tänka på det.


Vill inte boka upp någonting. Varje tid vi har att passa känns som ett enormt hinder som måste över, även om det egentligen är något roligt. Vill bara vara hemma för att pyssla, samla krafter och mentalt förbereda mig.


Måndag 2003-08-04 (v 39+5)
Ingenting ännu.. Fortfarande jättetrött och det känns som om jag kan sova precis hur mycket som helst. Fast sover dåligt, måste springa på toa hela tiden och händer och armar domnar bort. Svårt att hitta bekväm sovställning. Vaknar, städar och plockar lite och sover några timmar igen, med händerna i högläge.


Anders är vänlig och upplyser mig om att jag har fått bristningar (väldigt små och otydliga, dock) på ena sidan av magen. Tji fick man för att man klarat sig så långt utan!


Bulan rör massor på sig. Känns överallt i magen, på sidorna, mot revbenen och i buken. Så häftigt!


Läser på igen om förlossningen. Känns som om jag aldrig kan bli fullärd... Vi hårdtränar andning och avslappning.


Torsdag 2003-08-07 (v 40+1)
5 augusti har passerat. Dagen D, då vi ju skulle föda barn! På kvällen lagade Anders en dundermiddag (quorngryta o ris) och väckte mig när han dukat fram. *puss* Vi har sagt hela vägen att om det inte har hänt något på dagen d så ska vi äta gott och dricka ett glas vin. Kändes jättefel att dricka! Men jag lyckades få i mig nästan ett halvt glas Faustino och maten var jättegod och vi mös.


Hur som helst, varken vin eller god mat fick Bulan att ändra sig. H*n vägrar förstå att hyrestiden för lyan har gått ut och att vi nu vill träffa vår efterlängtade Krabat. Vi sätter nu vårt hopp till fredag. :)


Vi har köpt ny mikrovågsugn! Jättehärligt! Den gamla var verkligen i behov av pensionering eftersom den bara punktvärmde maten. Den nya funkar däremot finfint och tar dessutom mindre plats än den gamla. Skönt att kunna äta mikromat framöver, när man kanske inte alltid orkar stå vid spisen längre tider.


Idag gick vår telefonen sönder. Konstigt, eftersom adsl-uppkopplingen funkar. Känns läskigt att vara beroende av mobiltelefoner om man ska behöva ringa förlossningen. Samtidigt är det rätt skönt, så att vi får vara ensamma och ladda upp. Orkar/vill iaf inte hitta på något och absolut inte boka upp något. Bara låta tiden släpa sig fram och njuta av att bara vara vi två, lugnet före stormen.


Besök hos bm idag. Ny igen, eftersom både vår ordinarie och hon vi hade förra gången är på semester. Fast vi fick nu samma som vi hade på föräldrautbildningen, jättebra tjej. Hon konstaterade att huvudet nu var fixerat! Bulan ligger precis som h*n ska, tittar åt höger och har ryggen längst min vänstra sida av magen. Fosterljuden var nu nere på 128 (brukar ligga runt 140+)! Fast det berodde på att Bulan inte ville vakna ur sin förmiddagssömn. (Lite likt pappa?) Vi hade med en handbandspelare och spelade in hjärtljuden. Bm bekräftade våra misstankar om att att det är ett gott tecken att ungen i magen rör så mycket på sig. Det tyder på att det är ett piggt och alert barn som mår bra. :)


Lördag 2003-08-09 (v 40+3)
Känner mig som en tidsinställd bomb. Som tickar men som vi inte vet när den ska smälla av. Jag känner mig enorm och Krabaten trycker på rejält nedåt, så att det är jobbigt att gå/vanka. Jag sover när helst jag kan och drömmer massor av drömmar. Nu laddas batterierna. Det finns inte så mycket annat att göra, med hela lägenheten städad, vagn och spjälsäng klar och bb-väskan packad. Spiller mycket tid vid datorn också, den blir som ett fönster ut när jag inte kommer mig ut för att träffa folk. Varje dag känns som tre och ett vakuum har lagt sig runt om oss. Telefonen fungerar igen och det rings och frågas om det hänt något. Men det hände inte något på fredagen heller, så som vi tippat. Och inte verkar den berömda färdknäppen hjälpa heller. Längtar så efter att få träffa Krabaten och få förlossningen avklarad!


Misstänker att Anders också börjar bli aningen rastlös. Han flänger runt och hinner inte sova mycket. Och vår bil har han lagat, min mekaniker!!! Så har han satt upp en ny tapetvåd i vardagsrummet där katterna hade klöst ett hål. Det är som om han först nu har fattat att det faktiskt kan smälla när som helst och att han har en massa som måste bli fixat före. :) *söt*


Igår fick vi paket från Ginza. Hade beställt en cd med vaggvisor. :)


Måndag 2003-08-11 (v 40+5)
Igår hade vi en jättemysig dag med fikagäster nästan hela dagen! Började med att baka en äppelpaj på förmiddagen och under eftermiddagen kom tre omgångar med gäster. Så trevligt när man själv inte orkar ta sig utanför dörren eller ringa och bestämma saker med folk. Härligt, så försvann den dagen också, annars går dagarna väldans sakta nu.


Bulan var väldigt trött igår och vaknade inte förrän vid ett på eftermiddagen. Lite ovanligt med tanke på hur livlig h*n har varit den sista tiden, så mamma och pappa blev jätteoroliga. Sen var det skönt när det började komma igång sparkar på höger sida igen. *nöjda* På kvällen, när vi övade andning, var det full fart som vanligt, med rumpviftning och kicksparkar. :) Sen gick vi tillsammans igenom bb-väskan och vad som behöver stoppas ned i sista hand innan vi åker in.


Idag tvättar jag gardiner och slösurfar medan Anders putsar rost på bilen. Timmarna släpar sig fram.


Onsdag 2003-08-13 (v 41+0)
Jaha. Så har en hel vecka passerat sedan beräknat datum. Och Bulan är kvar precis där den var för en vecka sedan. Jag har putsat fönster, skurat badrum, promenerat och gått i trappor - inget lockar ut Bulan. Inte ens att det var fullmåne och stjärnfall inatt. Igår fick ett par i föräldragruppen en liten tjej, och de hade bf två dagar före oss, så nu måste det väl var vår tur snart!


Mamma kom förbi på fika igårkväll och imorse Anita, Leif och Terese. *trevligt* Sen åkte vi till farmor och farfar och sen till Coop Forum och shoppade. Skönt att ha varit utanför dörren. Imorgon är det besök hos MVC igen men varken Anders eller jag skrev upp tiden vi skulle vara där eftersom vi var så säkra på att inte ha Bulan kvar i magen då. :) Får ringa och fråga på morgonen.


VECKA 40
Barnet:
Bebisen väger ungefär 3400 gram och är ungefär 50 centimeter. Den väntar bara på att få starta förlossningen. Välkommen till världen!


Mamman: Nu är det nära! Du tänker förmodligen mer på förlossningen än att du ska bli förälder. Hur lång tid en förlossning tar är nästan omöjligt att svara på. Men en förstföderska ska nog räkna med åtminstone ett dygn. För omföderskan går det något fortare.


Upp