Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Album | Webben | Gästbok | Hem

 


 
Familjens dagbok


Tillbaka


APRIL 2009

Valborgsfirande Tor 30/4
Snart blom! Ons 29/4
Saknar Tis 28/4
Kotten gör säsongspremiär Mån 27/4
Julafton! Sön 26/4
Sara på besök Lör 25/4
Ett rasande tempo Fre 24/4
Ute Tors 23/4
Plantering i pallkrage Tis 21/4
Långtur med Fajer Fre 17/4
Sjuk Elise & cool Saga Tor 16/4
Häcklöst! Tis 14/4
Grilldag med farmor & farfar Mån 13/4
Lugn Påskdagen 12/4
Värt allt kämpande Påskdagen 12/4
En dags sommar Påskafton 11/4
Påsklunch i Ursvik! Långfre 10/4
Fisk & plantering Sön 5/4
Hyresgäster Lör 4/4
Han mår prima Fre 3/4
Hoppning & galen hund(ägare) Tor 2/4
Första april Ons 1/4


Valborgsfirande

torsdag 30 april

Det fick bli lite ändrade planer eftersom kusin Emil var sjuk och de inte kunde komma som planerat. Trevligt med flexibla vänner dock, och Mari, Nick & Alva, Sara och Fredrik kom över på en (totalt alkoholfri!) grillning och sväng till brasan vid Skantzsjön. När vi tittar på fyrverkerierna från strandkanten säger Saga med fascination i rösen: "Jag tycker om det här!" Elise tyckte däremot fortfarande inte om smällandet och brakandet.

Hemma igen hade Saga somnat i bilen och blev nerbäddad i soffan av Alva. Elise somnade i min famn i köket.

Nu är våren här!


Förmiddagstur med Tuss


Älskade vårlökar


Njuter av våren


Utslagen try


Teamwork 1


Elise tar kort när Saga rider


Teamwork 2


Fajer tycker att han var för renryktad...


Grillning med Alva

...Sara, Marie, Nick (och Fredrik).

Fredrik hade gjort mumsig potatissallad


Fyrverkerier vid Skantzsjön


Jag och Elise sitter på båtbryggan och spekulerar om hur det kommer sig att elden på vattnet inte slocknar.


Fredrik, Sara, jag och Elise

Kommentera gärna

Snart blom!

onsdag 29 april

Nu växter det så det knakar i trädgården. För varje dag blir träden grönare och jag har redan förlorat kampen mot maskrosor och krypogräs i gräsmattan. Snart slår äntligen häggmispel och fruktträd i blom! De gröna fingrarna har antagit en vattenfast jordbrun nyans, som lär sitta i till september.


Häggmispeln


Körsbär och plommon


Löjtnantshjärtat som jag fick av svärmor i sensomras verkar ha klarat vintern bra. Sån har mamma alltid haft i trädgården, så den påminner om henne också.
Bredvid står vallmon, som har vuxit till fler plantor i år.

Kommentera gärna

Saknar

tisdag 28 april

Anders är på utbildning i två dagar och sover på hotell över natten. Det är tomt hemma och jag saknar min prins. Speciellt så här på sena kvällen, när barnen somnat och det blir väldigt tyst i huset. Saknar till och med hans snarkningar.

Vad jag däremot inte saknar är uppgrävda perenner. Efter några minuter på odla.nu hade jag fått svar på vad de uppgrävda frågetecknen var. Så idag återvände jag med barnen i släptåg och fyllde backluckan proppfull av dillpioner. Har inte funnits tid att plantera dem, men det behövs definitivt minst ytterligare en rabatt på baksidan... =)


Saga på rivningstomten


HELA backluckan full


Glad Elise


Hälsar på hos momo & bobo som är nyhemkomna från Thailand, med fin mössa till utklädningslådan =)

Kommentera gärna

Kotten gör säsongspremiär

måndag 27 april

Upp klockan fem och tog sedvanlig morgonpromenad med Tuss. Dessa tidiga mornar är underbara, med fågelsången som bryter av tystnaden innan alla vaknar.

Hade tänkt att åka till jobbet till sex, men kom inte dit förrän sju. Lugn dag, hann jobba av både för denna vecka och nästa. Såna dagar är härliga. Drack massor av gott kaffe, Annelie är en sann lattemaster =)

Efter jobbet åkte jag på möte för Fena. Den dåliga magkänslan fick bekräftelse och jag tappade mer jobb pga av dåliga tider. Nu är de fasta torsdagstimmarna borta. De som jag behöver så väl...

På vägen hem tog jag en sväng förbi rivningstomten igen för att bli på bättre humör. Denna gång blev det tre stora rotknölar av det jag tror är pion och liljor och flera spadtag skilla. Hittade också hallonbuske, någon form av bärbuske och rejäla rabarberplantor. Funderar nu på om det är ok att plocka prydnadssten från tomten? Och gamla fönster? Är man glad att det kommer till användning eller räknas det som stöld...? Nu ska jag lägga in lite bilder på på forumet på odla.nu för att få svar på vad det är jag plockat hem.

Hemma fick jag krama barn, som varit hemma från dagis med pappa idag. Sen blev det en helkväll ute på tomten med Tuss. Fick ner alla plantor i jorden, om än vissa på temporära platser. Elise har skött de som vi planterade igår och vattnat dem under dagen =)

I skymningen tittade igelkotten fram på säsongens premiärtur och gjorde oss sällskap!

Anders har lämnat in sin telefon på service, eftersom den gått sönder (fyra månader gammal...). Och i lördags gick min sista reservtelefon sönder. Nu samsas familjen om en mobil, vilket gör livet lite bökigare med märkbart tystare.

Kommentera gärna


Dagens fynd


Massor av skilla

Julafton!

söndag 26 april

En riktigt bra dag! Trots att jag vaknade i fåtöljen... eftersom jag försökt hålla mig vaken för att vakta Tuss kissande. Han kissar som vanligt igen. Anders åkte till jobbet strax efter klockan sex och Sara åkte med in till stan. Efter morgonpromenaden med Tuss och insulinet, kröp jag ner bredvid Elise. Tomt utan Saga, men nu fick vi sova till HALV TIO!!! Vilken sovmorgon!

Sen tog Elise och jag en frukost i solen på altanen, innan hon sprang över till Linda och jag och Tuss gick och plockade i trädgården i lugn och ro. Hämtade Saga vid lunch och när vi klev ur bilen hemma kom min farmor & farfar på besök! Lika oväntat som roligt! Farmor har fått en spricka i andra lårbenshalsen, och bor ett tag på Bryggan igen, men nu var de bägge ut till Hallsta för att köpa en grej till bilen och passade på att tita förbi med fikabröd. Vi fick en jättetrevlig fika i solen i trädgården. Hoppas på en repris framöver =)

Anders fick sluta tidigare och fixade present åt lillasyster som fyllde 27 idag. Sen åkte vi alla vägen förbi Sura och plockade upp svärfar på vägen in till Västerås.

Eftersom jag har spanat in en rivningstomt utanför Västerås så hade jag med spade, hink och sopsäck i bilen. Längst vägkanten i Sura såg vi en grushög som var proppfull av pärlhyacinter! Jag och Elise tog en snabb uppgrävning av lökar, och så blev det en bukett till födelsedagsbarnet.

Terese var på strålande humör och bjöd på supergott fikabröd och tårta. Bägge barnen var lite avslagna precis när vi kom, eftersom det blivit lite si och så med maten idag, och Saga dessutom sov i bilen. Men snart kom de igång och lekte med alla kusinerna i fullt tempo.

På vägen hem stannade vi vid rivningstomten och jag och barnen var ut och fyndade med spade och hink! Hade tänkt att ta med en drös skillalökar, eftersom hela gräsmattan var full, men fick också med (misstänkt) pion, jordgubbsplantor, påskliljelök, lupin, gullviva och en hel hög spännande växter som jag inte har en aning om vad det är. Vilken julafton, måste göra ett återbesök här. På kvällen anlade Elise och jag en ny rabatt och var ute tills det blev för mörkt.

En mycket trevlig dag, kort sagt. =)

Kommentera gärna

 


Finbesök! Farmor & farfar hälsade på i Hallsta


Saga och Findus äter wienerbröd


Födelsedagsbarn                                     och kusin


Julafton! Vad kan det månne bli av detta?


Här blev det sen en ny rabatt


Elise tar kort när mamma gräver ur


Elise hjälper till att plantera

Sara på besök

lördag 25 april

Sara kom över igår kväll. Saga var med och hämtade sin gudmor och blev överlycklig: "Ja! Jippi!" =) Vi åt pizza och efter att barnen somnat satt vi på altanen och njöt vårkväll och cider och Anders en öl.

Anders har fått upp de första stolparna på staketet och lagt dit de sista på altanen. Jag har hämtat en kärra planteringsjord och gräsmattejord för att laga hålen i gräsmattan. Impulsköpte en vit syrenhortensia också, som kom på plats i trädgården ikväll. Vi har inte haft några träd eller buskar som blommar efter att syrenerna vissnat i juni, och denna ska blomma rikligt med stora vita blommor  juli till september.

Idag slog björken ut med små musöron och gullvivornas första blommor har tittat fram.

På förmiddagen fick Tuss problem att kissa. Det kommer med jämna mellanrum pga att han tidvis ligger högre i socker. Jag pratade med veterinären och fick komma dit och hämta recept på Animox (1ml 2 ggr/dag) mot urinvägsinfektion.
Han blir orolig när han har urinvägsinfektion, får inget riktigt lugn, det är som att man förstår att det är på g innan man upptäcker att har problem på lådan.På eftermiddagen gick det bra att kissa igen och lugnet återkom. Han promenerar omkring njuter och av värmen och lugnet.

Prinsen blir inte piggare, har tappat mer i vikt och den senaste tiden har jag hjälpt honom med vattenutblandat torrfoder flera gånger per dag och hövatten, för att försöka få honom att lägga på. Hans framtänder är snett slitna, men nu är jag orolig för cancer, eftersom han rasar så snabbt i vikt, trots att han har jättegod aptit och äter massor. På onsdag är det veterinärbesök.

På eftermiddagen följde Sara med mig och Elise ut till Fajer och fick sig en motionsrunda =) Michelle ringde och frågade om Saga fick sova över, och Saga blev eld och lågor =) Hon tycker så mycket om Michelle, och hela hennes familj, och det är stort att få åka dit själv och leka och sova.

Jag är stressad, uppe i varv och har svårt att varva ner. Har absolut ingen stresströskel längre. En kort tid med så mycket jobb gör att jag blir totalt matt och dessa helger när Anders jobbar blir extra jobbiga. Bägge barnen är inne i varsin hektisk period och har svårt att leka tillsammans utan att det blir tjafs på två röda. Inne är det kaos efter att vi inte haft tid/ork att ta veckostädningen. Tvätten hopar sig och idag gick diskmaskinen lägligt sönder... Får rekreationen i trädgården, där det inte finns några måsten. Där jag bara kan plocka med det jag vill i den tid jag vill och se allt vakna.

Kommentera


Sara läser godnattsaga för gudbarn och Elise


Snosan håller koll på gatan från favoritplatsen på drivbänken


Tuss tar en vilopaus vid häcken


Månvinda, kattmynta, fuschia


Tomat, dahlia, flox


Gullviva och skilla


Violerna under granen


Äppelblommen på g

Ett rasande tempo

fredag 24 april

Den här veckan har varit helt galen. Stornummer på alla tidningarnaoch jag fick jobba extra. Och så sammanfaller det med att det är massor att göra på firman. Det har inte blivit många timmars nattsömn, men den tid jag sover så sover jag väldigt bra nu, gissar att allt kroppsarbete i trädgården och de långa promenaderna med hästen hjälper till för god nattsömn.

Fick brev från Skatteverket om skatteskulden för 2007 som ska vara betald på måndag! Heltokigt. Hur kan jag ha missat det?? Så nu ska 39.000 riksdaler in till Skatteverket, plus denna månads moms och skatt på nästan 20.000. Huvudvärk. Från detta år hoppas jag istället på att ha betalt in för mycket skatt, eftersom jag satt en högre summa än jag beräknat behöva betala.

I fönstren växer det så att det knakar. Nu måste det bli säkra plusnätter snart, annars vet jag inte var jag ska göra av alla växter. Månvindorna har snart vuxit hela fönsterhöjden och det börjar bli lite bökigt med pinnar som de kan klättra på. Alla längtar ut.

Anders tog med kärran till stallet för några skopor välbränd hästgödsel. Så jag fick en egen gödselstack på tomten =) Nu ligger allt i rabatterna och jorden ser finfin ut. Har blandat i barkmull, kompost och planteringsjord, så lerjorden ser ut att ha blivit bra rabattjord. Fast jag är ju lite novis på sånt.

Barnen har planterat morötter, sockerärtor, sallad och rädisor i första pallkragen, så i sommar hoppas vi kunna knapra gott. Nu ska potatisarna förgros i fönstret i källaren, så att vi får lite egen färskpotatis också.

Anders pysslar med staketet och det sista på altanen. Grävfirman har varit här och tagit bort rötterna från häcken på framsidan och nu är jorden tillplattad. Han håller på att sätta upp staketstolparna. Blir fint när det blir klart, men just nu känns det tomt och som att trottoaren går rätt in i vardagsrummet...

Snickaren har varit här och tittat på väggen där vi vill ta upp altandörr. Nu är det bara att hoppas på att han får tid att göra det inom en rimlig framtid. De har mycket att göra pga ROT-avdraget.

Och så en lite minnesrapport från trädgården: Igår (23/4) slog första gula tulpanen ut i söderrabatten, och idag har fler kommit. Påsklilja, blåsippa, skilla och viol blommar för fullt. Körsbärsblommen är som bollar som bara väntar på att slå ut, rosentryn och syrenen har rejäla bladvippor, vitsipporna vid granen och gullvivorna slår snart ut. Björken, plommonen och äppelträden har brustna bladknoppar. Gräset börjar bli grönt och ogräset har tagit rejäl fart. Skönt att det är så mycket mossa.

Nu är en härlig tid, med försmaken av sommaren. Barnen vill vara ute mest hela tiden, flyttar in i lekstugan, klättrar i träden, gräver i sandlådan, hoppar studsmatta eller gungar. Snosan har vågat sig ut längre stunder och Tuss går långa kvälls- och morgonpromenader. På dagen rullar han på solvarma plattorna, sover i skuggan på altanen eller i solen vid häcken. Marsvinen njuter färskt gräs och maskrosblad.

Igår tog Elise och jag en långtur med Fajer och upptäckte nya rutter. Fantastisk kvällssol och jorddimma av böndernas plöjande. Elise tävlar med Fajer om vem som är mest envis; han som vill sticka ner huvudet och äta färskt gräs eller hon som vill rida framåt. Stunderna med barnen i stallet är härliga. Det är aldrig något tjafs, det händer saker hela tiden och vi får massor av tid att prata. Under ridturerna är det aldrig tyst. Hemma blir speciellt Elise så lätt uttråkad, men i stallet är hon hela tiden på strålande humör, hur trött hon än är. Och hela tiden vill hon vidare, ett steg längre. Hon hämtar nu in Fajer själv från hagen, lyckas kratsa hovarna själv (trots att han är så envis...) och galopperar kortare sträckor själv. Saga kan stå och borsta Fajer precis hur länge som helst, älskar att mocka och är mest nöjd med att bara skritta än så länge. Hon skiner som en sol på hästryggen och vill leda in Fajer själv från hagen.


Gårdagens ridtur.

Kommer att uppdatera tillbaka i tiden och sätta in en massa foton så fort det blir lite tid över... (Har gjort nu!) Hittade den här en arkivet, och njöt av blommen:
21 maj 2008.

Kommentera

Ute

torsdag 23 april


Påskliljorna blommar för fullt.


Första tulpanen slog ut på förmiddagen idag!


Körsbärsblommen redo att blomma ut.


En av de tvåplantor vi sparade när vi grävde upp haven av bergenior på sidorna av garageuppfarten.

Kommentera

Plantering i pallkrage

tisdag 21 april

Efter heldag på Tidningshuset hämtade jag barnen sent. Hade lovat att vi skulle plantera när vi kom hem så vi skyndade att få i oss mat innan vi gav oss ut i trädgården. Vi ritade upp en planteringskarta och satte igång. Blandade jord och bränd hästgödsel till en fin blandning i en av pallkragarna. Sen planterades morot, rädisor, sallad och sockerärtor av små fingrar, och vattnades noga. Sen fiberduken på och vänta...


Vår lilla kattflicka. Ansiktsmålad på dagis.


Noga plantering av fröer.


Vattnar.

Kommentera

Långtur med Fajer

fredag 17 april

Barbacka ridtur med Elise i sommarsol.Efter en långtur på nästan 1,5 timma hade Elise ont i rumpan och jag i fötterna.

Kommentera

Sjuk Elise & cool Saga

torsdag 16 april

Elise vaknade med feber, grön trög snuva och envis hosta. Bägge barnen fick vara hemma och jag fick vabba för vad jag tror är tredje torsdagen på raken. Undrar vad Försäkringskassan har att säga om det... Typiskt att det kommer i en period då jag faktiskt har en hel massa jobb som måste uträttas.

Elise låg nerbäddad till efter lunch. Sen var hon precis lika pigg som vanligt igen, och inte alls med på idén att är man hemma sjuk så ska man ligga till sängs.

När pappa slutade jobbet åkte vi in för att hämta honom och ta en sväng för att veckohandla mat och nödinköpa kläder. Saga helt tomt på långärmade tröjor i rätt storlek och bägge barnen behöver nya kalasklänningar. Det brukar bli två gånger om året som vi köper något fint de kan ha på sig på kalas och högtider. Mammas favoriter har varit likadana klänningar. Men nu har Elise en egen vilja, och ville absolut inte ha den som mamma valde. Hon fick välja en själv och blev helnöjd. Åt Saga fick mamma fortfarande välja =) Och så hittade vi några långärmade tröjor på halva reapriset. =)

Så här cool svassade Saga omkring på Lindex, där hon hittade en skinnjacka, en keps och solglasögon. (När det sen gick uppför henne att hon inte fick ha med sig mer än tiokronorskepan ut ur affären utbröt fullt krig...)

Kommentera

Häcklöst!

tisdag 14 april

Nu är hela häcken nedklippt, och vi väntar på att markanläggningsfirman ska komma och gräva upp rötterna. Sen blir det ett vitt trästaket! Kanske ska det vara en spirea-häck innanför?


Tomt blev det.

Kommentera

Grilldag med farmor & farfar

annandag påsk 13 april

Saga & Elise följde med farmor & farfar och kusinerna på traditionsenlig annandagpåsk-grillning i skogarna utanför sura. Anders jobbade och jag tog en mysdag med Tuss i trädgården.

Som två små solsken kom flickorna hem, när Anders kommit hem från jobbet. Helnöjda med dagen och med tussilagon och vitsippor till mamma och pappa!


Saga efter grillningen, med vitsippor och tussilagon.


På flera ställen i utkanten av tomten växer det krusbärsbuskar! Nu har jag grävt upp två av dem och hoppas att de ska ta sig på sin nya plats tillsammans med röda och svarta vinbär. =)


Kaprifol & svarta vinbär.

 

Kommentera

Lugn

påskdagen söndag 12 april

En sån där härlig dag, som kommer alldeles för sällan. Hela familjen hemma hela dagen, knappt lämnat tomten, med undantag för att Anders och barnen tog en cykeltur till affären. Barnen har lekt, mest hos oss med kompisar, sprungit barfota i solen, planterat fröer och vattnat. Anders har grävt ner plattor runt pallkragarna och jag har grävt i rabatten. Pausat för kaffe- och glasspauser i solen tillsammans. Tuss har njutit av värmen och rullat runt  i gräset. Vi har inte haft några tider att passa, hunnit umgås mycket, bara njutit av lugnet. Såna dagar vill vi ha fler av.


Här ska odlas grönsaker!


Rabatten börjar ta form.


Saga hjälper pappa.


Tuss njuter i fulla drag.

Kommentera

Värt allt kämpande

påskdagen söndag 12 april

Kommentera

En dags sommar

påskafton 11 april

I måndags brast knopparna på häggmispeln och på syrenerna. Och idag har det gått undan. Nu ser man knoppverket från köksfönstret och rosentryn har fått små gröna öron. Tulpanknopparna har tittat fram, likaså hyacinter, blåsippor och tussilagon. De flesta perennerna har börjat på nytt. Och påskliljorna lär slå ut lagom efter påsk =) Krokusarna har blommat över.

Idag har det varit en dags sommar. Nu, klockan halv elva på kvällen är det fortfarande tio grader ute. Hela familjen har gått barfota på gräsmattan, jag i linne, Anders i T-shirt och barnen med uppkavlade leggings och kortärmat. Anders har ställt pallkragarna på plats och placerat ut plattorna mellan. Jag har grävt ur komposten och fortsatt arbetet med att förbättra jorden i rabatten. Hälften av blommorna har stått ute för härdning.

Tuss var ute under större delen av förmiddagen, men eftermiddagen var lite för varm. Han svalkade sig i lugn och ro i pannrummet. På kvällen blev det långpromenad igen. Snosan har ännu inte vant sig vid vårvärmen utan håller sig helst inne, när hon inte blir utslängd i solen =)

Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker att det är jobbigt eller mysigt att det är en massa liv ute till sent på kvällen. Folk i rörelse, barn i kvarteret som hoppar studsmatta, högljudda raggarbilar och avlägsen musik. Det är nog en blandning; både jobbigt och mysigt.

På eftermiddagen var Saga och jag ut i stallet. Fajer lika snuvig som vi, och det blev bara en kort tur innan han fick återvända till hagen. Saga hann stolt prova rida barbacka en kortare bit, innan vi kom fram till att det blev lite för vingligt, och det bara var att sadla på.

Ett säkert vårtecken är att Tuss fått sin första fästning idag. Den satt i krokarna där han brukar få insulinspruta, så den hittades snabbt. Familjens sjuksköterska fick bums rycka ut. =) Han lyckas få bort dem hela, medan jag ständigt mosar dem. Nu ska barnen gås igenom också.


Lek i sandlådan.


Barfotaväder!


Saga hämtar Fajer ur hagen. Själv!


Stolt Saga.


Rosentryn har fått gröna öron. Blåsipporna ute i rabatten står.

Kommentera

Påsklunch i Ursvik!

långfredag 10 april

Barnen och jag spenderade förmiddagen utomhus, medan A åkte och köpte kattmat och hämtade Sara. Jag är så nojig över att lämna Tussen ensam över dagen när vi åker till Stockholm, så hon ställde upp och var kattvakt. =) Så fick hon lära sig att sticka Tuss i örat och ta sockerprov.

I strålande solsken anlände hela familjen till Ursvik och syster & Dennis nya fina hus för att fira deras födelsedagar och äta påsklunch. Monsa och Gun hade kommit från Finspång, mamma och pappa från Västerås och Dennis familj från Norrköping. Ett fantastiskt påskbord var uppdukat och vi fick en jättetrevlig lunch.

På kvällen hemma tog vi en ost- och vinkväll med Sara. =)


Vattnande av tulpaner.


Årets första knäskrubbsår.


Emil får hjälp att öppna paket.


Mor & dotter i köket.


Emil, Bobo & Monsa.


Emil & Bobo leker.


Emil & Monsa öppnar påskägg =)


En fantastisk påsklunch!


Saga målar ägg!


Barnen fick badmössor i påskägg av Momo & Bobo. Saga hade på sin från att hon fick den till sen kväll =) Jag & Anders fick simglasögon!


Barnen hjälper Dennis & Sofia att öppna paket.


Hemma igen och Snos hälsar på Prinsen.


Snos, Pricken & Sara. =)

Kommentera

Fisk & plantering

söndag 5 april


Saga har ritat en fisk!! Så fin!!!


Mamma och Saga hemma själva när pappa jobbar och Elise har åkt till simskolan med momo. Saga hjälper mamma att plantera om blommor till större krukor.

Kommentera

Hyresgäster

lördag 4 april

På morgonen hämtade momo & bobo Saga för ett dag tillsammans. Saga piggare och feberfri och så glad över att få åka ensam. Jag fick låna bilen med krok och åkte till Sura för att hämta Elise och låna svärfars släp. Hann njuta en kopp kaffe i solen med svärmor. Elise har sovit där över natten och på förmiddagen besökte de marknaden i Sura. Elise fick ett par nya gympadojor! =) Hon var på solskenshumör när jag hämtade henne.

Vi åkte hem och plockade ut studsmattan från garaget. Som barnen har tjatat de senaste dagarna. Nu tyckte till och med jag att våren är tillräckligt långt kommen, även om Anders är lite skeptisk. Men nu tog vi således saken i egna händer och monterade upp spektaklet. Skulle det komma mer snö nu i april är det ju inte hela världen, den torkar väl upp även från studsmattan. Sedan hoppade vi, massor =)

Efter lunch åkte vi in till stan för att köpa den sista biten tak till altanen. Men det visade sig att Byggmax hade slutat med just den sorten denna säsong... Typiskt. Frågade om lite andra grejor som saknades, men helt hopplöst. Killen visste absolut ingenting, och för varje sak jag frågade var han tvungen att springa iväg till den andra hallen för att fråga någon annan som inte heller hade koll. Gav upp och åkte till Bauhaus. Rätt hopplöst där också. Dessa billiga ställen är ju bra när man vet exakt vad man ska ha, men när man som jag gärna vill resonera med kunnig personal går det inget vidare. Tacka vet jag Beijer, där har de kunskapen och intresset. Och det betalar man ju för. Alternativet när vår ekonomi inte tillåter att köpa sig andras kunskap är väl att vi får leta information på nätet för att sedan trots allt åka till dessa värdelösa lågprisvaruhus och plocka själva det vi ska ha.

Vi tog en fika i solskenet på Gryta där vi mötte upp Anders och plockade upp Saga innan vi åkte hem igen, med ett nästan tomt släp.

På kvällen åkte Elise och jag ut till stallet. Alina, Elises kompis från förra dagiset, kom ut med sin mamma och gjorde sällskap på ridturen med lilla Pitan. Bägge två red barbacka, första gången för Elise. Fantastiskt väder och bägge två ramlade av varsin gång =)

Hemma igen kom Linda över och barnen hoppade studsmatta tills efter solen gått ned.

Tuss har fått ut dynorna till stolarna, och njuter långa tupplurar på altanen, med mig i närheten. Idag upptäckte vi att vi fått hyresgäster i barnens fågelholk! Två små talgoxar håller på att boa in sig. =)


Tuss på favvoplatsen. Äntligen.


Kvällshopp på studsmattan. Äntligen.


Kvällslur ute.

Kommentera

Han mår prima

fredag 3 april

Eftersom så många frågar måste jag ju skriva en rad här nu. Jo, Tuss mår PRIMA. Han fick en liten svacka, men gick inte ner lika djupt som tidigare. Kräktes några gånger, utspritt över några dagar, och lite sämre matlust. Och så sockret som far som en bergochdalbana. I söndags haltade han också plötsligt, på höger bak. Anders och jag hjälptes åt att titta igenom tassen ordentligt, men hittade inget. Han var bara ordentligt öm. Nästa morgon hade det gått över. Än en gång bra med is i magen.

Mest är det jag som tappar lusten för allt när han får minsta svackan. Drar på alla växlar och utgår från det sämsta. Ingen idé att rusa iväg till veterinären om han blir dålig, längre. Jag kan honom bäst och sköter honom bäst här hemma. Har de mediciner han kan behöva och vet vad som funkar. Och det är långt mellan svackorna. Sist han var dålig var vid Sagas födelsedag i januari.

Men nu mår han alltså som en prins.

Och äntligen har han gjort sin premiärrullning på de solvarma plattorna.
Som jag (och han) har längtat efter det!


Premiärrullning på solvarma plattor.

Saga är hemma förkyld, och jag med henne medan pappa jobbar. På förmiddagen var dock hela familjen hemma. Fullt solsken och alla ute i trädgården. Barnen lekte med dockvagnar och annat som stått undanpackat i garaget under vintern. Anders hackade loss den sista isplatån som legat kvar på husets norrsida, och slängde ut den över gräsmattan för tining.


Sista isen väck!

Vi gottade oss i solskenet med latte/kaffe, medan barnen hade roligt. Pratade om vad som skulle göras i trädgården under säsongen. Anders ser bara måsten, överallt. Och börjar rabbla projekt. Är orolig för honom, han jobbar mycket och orkar inget annat just nu. Jag vill få igenom att de enda måsten som vi har är att få klart altanen och laga taket. Övrigt ska bara vara för att det är roligt, ett plus. Så till helgen ska jag låna vagn och bil och köra hem det resterande för altanen, så att han åtminstone slipper tänka på den biten.


Blåsippsknopparna är genom rabattjorden!

Idag hade vi manikyr. Klippte och petade Elises naglar för att få bort jorden under dem och dra ner nagelbanden. Och så berömde jag hennes fina händer.
- Men dina är inte så fina, konstaterar hon med ett barns ärlighet.
- Nähedu?
- Jo, men alltså bara lite fula.
- Haha, jaha?
- Jomen de är liksom slitna...!
- Ja, jag använder mina händer mycket. De är bra att ha. Jag målar, slipar, gräver i jorden, planterar, skrubbar, tvättar, donar och fejar med mina händer.
- Ja, det är bra. (Tankepaus.) Vad är fejar?
- När man plockar och donar. Städar, gör mysigt. Det är väl bra med slitna händer. De ska ju användas. Dina hinner också bli slitna ska du se.
- Jaha. X på dagis vill ha rena händer jämt.
- Ja, det är ju bra med rena händer också, så att man inte blir sjuk.
- Ja, men när vi är ute på gården. Jag stoppar ner händerna i leran! (Visar med stora gester.)
- Ja visst är det härligt att bli kladdig om händerna!
- Jaaa!

Tänk vad man kan hitta gemensamma nämnare.

Kommentera

Hoppning & galen hund(ägare)

torsdag 2 april

Saga förkyld och Lisen fick välja om hon ville gå till dagis eller vara hemma med oss. Hon blev hemma =) Nu är det ordentlig vår. Vi tog en glass på trappan i solskenet och Elise sprang utan skor =)


Vårrus!

Egentligen Sagas tur att rida idag... Men eftersom hon var förkyld fick Elise ta över. Vi åkte lite senare och fick njuta fantastisk solnedgång och ett fält fyllt av vita svanar. Snöfritt ute och vi fick vägvisning till skogsstigen med uppbyggda hinder. Elise har tjatat om att hon vill hoppa. Hela tiden på väg mot nya mål, att höja ribban. När galopperandet går som en dans vill hon prova något nytt. Fajer tyckte det var lika skoj som Elise och det gick prima. Sen tjatade hon istället om högre hinder. =)

Tuss går långa promenader, speciellt kvällstid. Vill aldrig gå in. Njuter, nosar, småspringer, gosar. Är så där go som bara en tuss kan vara.

Jag håller ett öga på honom hela tiden. I trädgården och in på grannarnas tomter får han gå under mindre uppsikt. Men på längre promenader har jag stenkoll på honom. Och han verkar trivas i sällskapet. Hamnar jag för långt bort kommer han jamandes.

I går fick jag ännu en påminnelse om att det är bra det är att jag är i närheten. På långa kvällspromenaden kom plötsligt en stor hund springandes rakt emot oss, med löst koppel efter. Han skäller, hoppar och gläfsar efter Tussen, som jag snabbt som attan fått upp i famnen. Tuss fräser, reser all päls så att han blir så stor som han kan. Jätterädd, både han och jag. Efter någon minut, som kändes som en evighet, kom en tant springande och började skälla tillbaka på hunden. Hon bad tusen gånger om ursäkt till skärrade mig. Jag skakade mest, och fick bara fram nått i stil med att "ja, det är ju gammelkatten det här. Han får inte gå ute själv, och tur är väl det. Men ja, det gick ju bra iallafall...". Hon ursäktade sig igen och tog odjuret med sig och skyndade iväg. (Hon hade gått ner i källaren, med hunden efter, utan att stänga dörren och han hade sprungit ut utan att hon märkt det.) Tuss tittade länge efter dem, medan hjärttakten lugnade ner sig och han vågade sig ner från famnen igen. Med en svans stor som en ballong kröp han sedan hemåt i rask takt, hela tiden spejande över axeln för att hålla koll efter eventuella fler galna hundar. I hemmets trygga vrå åt han med god aptit och jag fick spy galla över Anders om den galna hundägaren.

Tur att jag var med. Tur att Tuss har ett starkt hjärta. Förstår bättre varför det bara är katter som får gå lösa. Och varför jag är kattmänniska, och inte hundmänniska.

Kommentera

Första april

onsdag 1 april

Första april och Elise har koll: Medan jag rensar kattlådan frågar jag henne om hon kan kolla min skjuts har kommit. "Jadå! Han står där ute!" Sekundpaus. "April april din dumma sill jag kan lura dig vart jag vill!" =)

Sen fortsatte det på samma tema även hela kvällen. =)


Lurifaxus Maximus

Kommentera