Hem | Elise | Saga | Mamma | Pappa | Djuren | Dagbok | Kommentera!

 


 
Familjens dagbok


Tillbaka


FEBRUARI 2010

Melodifestivalkväll Lör 27/2
Mera fröer! Fre 26/2
På väg åt rätt håll Tor 25/2
Ökenteve Ons 24/2
Fel hus? Tis 23/2
Dags att beskära kanske?? Mån 22/2
Det här med vinter Sön 21/2
Kusindop! Lör 20/2
Arkitekttitt Fre 19/2
Kundkväll Tor 18/2
Önskelista Ons 17/2
Bokslut Tis 16/2
Vår på min fönsterbräda Mån 15/2
Monsadag & Fajertur Sön 14/2
Till Finspång Lör 13/2
Matt Fre 12/2
Vegetarian med slöja? Tor 11/2
Fallskärm Ons 10/2
Flyta som en... Tis 9/2
Snö & frö Sön 7/2
Glitterspray & snö Lör 6/2
Afterwork Fre 5/2

Melodifestivalkväll

lördag 27 februari

Anders jobbade dag och jag hemma med barnen. Jättetrött efter en allt för sen kväll igår. Har beställt bland annat denna skojiga grej från min favorit Fridas Gård:

Ute snöar det trots tö och plaskväder, men när det snart är mars så är det helt ok. Vår-tö är roligare än höstslask. Den tunga blötsnön har farit av taket i stora lass till och från under natten, med brak som låter som en jordbävning. Syrenerna står ostrategiskt placerade mitt i lavinens väg, och tappar grenar.

På kvällen kom Pejve och kusin Tova över på tacos och melodifestivalkväll. Skridskor var planerat, men tövädret kändes inte som det bästa, så lockade dem med plantering av fröer istället. Det funkade. Etter tacos klädde barnen upp sig i finklänningar och prinsesskläder och jag fick sminka dem. Sen sminkade Saga mig =) Favorit under kvällen var Anna Bergendahl, som petats tvåfaldigt ur Idol och nu fick sin revansch. Att hon är född NITTIOETT får mig att känna mig gammal. Kvällens rat-bidrag var det som kallades "skatepunk". Att fixa kläder och hår a là 1995 gör inte att musiken låter rätt. Kasst.

Under kvällen fick Elise feber igen, 40.1 blev toppnotering. Går detta aldrig över?

Klockan är kvart i elva och Saga och Tova leker för fullt. Vågar man hoppas på en sovmorgon imorgon?


Första pelargonen har vaknat ur sitt frö, med en vattendroppe i pannan.


Syskonkärlek vid lunchbordet.


Kusiner planterar.
Idag blev det bl a massa malva (vit & rosa), rosenskära (rosa), stockros (vit
& rosa), akleja (2 sorter), klockranka (vit), kivi och lupin (från dalarna).


En gos-snos.


Festliga flickor vid melodifestivalen.


Saga-Li.


Saga & kusin Tova.


Stupade festsessor, klockan 00.20.

Mera fröer!

fredag 26 februari

Mötte upp med Olle, Pejve och Tina för en lunch, så trevligt! =) Efter det till kontoret där Ann-Margreth och jag bjöd på utflyttningsfika för korridoren. Sen tömde vi kontoret på allt löst. Väntade på att det skulle börja kännas tråkigt att slutligen lämna det, att spika ännu en spik i kistan för Fena. Men den känslan infann sig inte. Bara en känsla av lättnad. De få jobb jag vill göra kan jag lättast göra hemifrån.

Under helgen måste jag tillbaka för att hämta bokhyllorna, som ju inte går in i mammas bil som vi (som tur är) fått låna nu när våran bil är sönder. Resten av möblerna lyckades vi sälja till dem som flyttar in efter oss. Det är tur, för det finns inte mycket mer plats att lagra grejor på här i källaren...

Hade planer på afterwork-öl med Pernilla och pusselkväll med Sara, men var toktrött efter flytten och tuppade av i soffan medan Anders tömde bilen... Sen kinamat och Lets Dance med familjen. Tråkigt att Gudrun fick lämna, det ger en anledning färre att titta. Hon är fantastik, till och med på att dansa. Jag kan inte låta bli att tänka på henne från förlossningsfilmen vi såg på profylaxkursen. Den kvinnan är värd att avguda. Synd att hon inte är kvar i (v) heller.

Fröerna jag vunnit på Tradera kom i brevlådan idag! Två färger stockros, fingerborgsblomma, purpurkätt, blomsterböna, drakmynta, kapaterklocka, klockranka och några fler sorter akleja. Så ikväll/natt ska det planteras mera. Har kommit på att jag ju önskar mig sticklingar i födelsedagspresent med, pelargon och fuchsia.

Skriv gärna en rad!


Vill njuta länge. Köpte pärlhyacint i fejk på Moderna Hem idag.


Massa mera fröer!


Flytt!


Lämnat både (v) och Lets Dance.


Mycket snö: Balkongdörren i fikarummet på jobbet.

På väg åt rätt håll

torsdag 25 februari

Igår ringde Sara, vi pratade länge och det var mysigt. Hon kändes precis som vanligt, fast ännu ett snäpp klokare. Bästa nyheten i år är hennes cancer-markörvärde, som nu är nere på 13 (all time low!). Hon har en omgång till i Linköping kvar, sen klart. Sen ska vi på avslappningskryssning, vi tre tjejer. Bara softa, prata, bada och sova. Njuta av livet, kort sagt.

På kvällen upptäckte jag att lönen kommit in på kontot. Underbart. Det är en fantastisk lycka att få trivas så bra på jobbet och DESSUTOM få betalt för det. Det känns klart värt. Om jag däremot skulle jobba med något fantastiskt tråkigt, då skulle jag nog behöva en lön på bra ånga tiotusenlappar för att det skulle kännas värt att sälja min tid. Nu får jag en lön jag är nöjd med, för att göra det jag tycker absolut bäst om, tillsammans med en massa trevliga arbetskamrater omkring mig. Kan det vara bättre egentligen?

Imorgon flyttar vi ut från kontoret i Melkerhuset, efter fyra år. Men jag har knappt varit där under det senaste året. Det känns bara som ytterligare en sten försvinner. Det ska bli skönt.

Det känns lite som allt är på väg åt rätt håll igen. Jag firade lönen genom att köpa två folköl på Statoil på vägen hem på kvällen, samtidigt som snön vräkte ner från himlen. Som jag längtar till att få sitta en majkväll i trädgården och dra in vårluften!

Skriv gärna en rad!


Åka Brukslinjen, någon?


Vi passerar en rad såna här gigantiska snöhögar på väg till och från dagis.
Barnen vill bygga snöslott i dem.


Välbesökt av hungriga små vänner.
Spännande att se "rabatten" av fågelfröväxter som
kommer att växa under hagtornträdet i år.

Ökenteve

onsdag 24 februari

Äntligen frisk och tillbaka på jobbet! :) Träffade mamma på lunchen över en smaskig thaitallrik. Mycket att göra på jobbet, men det gick över förväntan att komma ifatt, och jag var hemma till nio på kvällen.

Nu är det Elise tur. Igen. Feber, hosta och snuva, precis som jag har haft. Saga fortfarande vaken när jag kom hem, och vi hjälptes åt att ta sticklingar på pelargonerna, medan pappa fick titta i fred på på OS.

Skriv gärna en rad!


Sticklingsfix med solstråle efter nio på kvällen. Ledig från dagis imorgon.


Öööken! Vi har sex kanaler på våran teve. Varav fyra visar SPORT!
Och då har vi alltså INGEN specifik sportkanal.
Är det public service det?

Fel hus?

tisdag 23 februari

Under dagen har febern gett med sig, även snuvan är mycket bättre. Ännu en dag liggandes, men mestadels i vaket tillstånd, rastlös. Mycket slösurfande på trädgårds- och odlingsbloggar och jag har lyckats få ihop en något längre önskelista till 35-årsdagen:

Pluggbox vill jag prova i år
Vårlökar: Bukettanemon (blandade färger), Rosa ranunkel m fl
Fröpåsar grönsaker: sockerärt, sommarmorot, rädisa, rödbeta, plocksallad, sandsenap.
Fröpåsar blommor: månvinda (vit), pastellakleja, nektarblandning, ängsblandning
Gräsfrö
Hönsgödsel & rosgödsel
Presentkort på Åsby Hem & Trädgård

Idag fick vi "ritningarna" från kommunhuset. Eller, de papper som finns på vårt hus, vill säga. För det var inte mycket - "Den tunnaste mappen i hela Hallsta!" sa byggnadsinspektören glatt i telefonen. Och bland de fåtal handritade ritningarna och tunna kompletterande byggnadsprotokollet fanns inte mycket som överrensstämmer med huset vi bor i. På ritningarna som slipare Gustav har lämnat in till kommunen stämmer varken takstolskonstruktionen eller skorstenens, badrummens eller väggarnas placering, och fönstrens placering, antal och storlekar är galna. På första punkten i protokollet har han skrivit att "byggnaden skall uppföras i trä", vidare står att läsa att fasaden är tänkt att bestå av träpanel som oljemålas. Alltihopa underskrivet 1950. Huset vi bor i är i stort sett byggt uteslutande i sten och betong, med rappad fasad. Man får gissa att Gustav de nästföljande åren fram till den faktiska byggnationen spenderade mestadelen av sin fritid åt att smida om sina byggnadsplaner. Och att han missade att upplysa kommunen om dessa. Med resultatet att ritningarna han från början lämnat in inte över huvudtaget kan igenkännas med huset som slutligen blev byggt.

En av de riktigt få fördelarna med att korrekta ritningar ingenstans finns att finna på vårt hus, är vi inte behöver bekymra oss över en missad ansökan om bygglov när vi satte in altandörr, eller altan.

En av nackdelarna är att varken vi eller någon annan har en susning om hur huset är konstruerat, vilket medför lite extra klurigheter när man funderar på att ta ner kattvindsväggarna. Den kluriga konstruktionslösningen tog slipare Gustav med sig i graven för tio år sedan.

Skriv gärna en rad!


Tre sidor knapphändigt skrivet byggnadsprotokoll.


Trä? Ytterpanel?


Ooops, här saknas det visst ett fönster i TRÄfasaden. Petitesser.


Utrymmet mellan vårat hus och grannens är bara en snöhög!
Med en (faktiskt tre!) cykel i.


Vårsol som tinar sovrumsfönstret?


Snö nästan upp till kanten på balkongen.


Kransen med TVÅ fåglar på.

Dags att beskära kanske??

måndag 22 februari

Idag har det inte gått många knop. Jag har sovit hela dagen. Näsan bara rinner, huvudet värker och febern ger inte med sig. Gissar att det är när man mår så här man ska kurera sig med en whisky, men är inte upplagd för det.

Läser på Expressen att det är nu man ska beskära sina fruktträd och bärbuskar. Jo. Det är ju det man är mest sugen på när det är 23 minus, meterhög snö runt träden och bärbuskarna inte ens syns över snöytan – att skotta sig fram med en sekatör i handen!

Jag kurerar min förkylning istället.

Skriv gärna en rad så att
vi vet att du varit här!


Ta fram snöskyffel och sekatör?

Det här med vinter

söndag 21 februari

Snön är ett givet samtalsämne just nu. Om det än gäller grannar, förbipasserande, möten i kassakön eller bloggar. Och det är som om omvärlden har blivit uppdelad i två läger: De som tycker att det räcker nu och de som tycker att det är precis så här en vinter ska vara.

Jag är ingen vintermänniska. Vid midsommar börjar det knyta sig i magen bara av vetskapen om att det har vänt, att dagarna blir kortare och att är på väg mot höst. Jag avskyr hösten, när allt vissnar ner och dör. När växter och träd drar sig ner i rotsystemet och igelkottarna går i dvala och allt lämnar mig ensam att ta mig igenom kyla och mörker över jord. Och den långa vintern som bara känns som en oändlig vänteperiod, en paussång i moll.

Men redan vid vintersolståndet dagarna före jul börjar jag se fram emot de allt ljusare dagarna.

Om det nu absolut måste vara vinter håller jag fullkomligt med om att det är bättre med en vit vinter än en vinter i plusgrader, där världen enbart går i olika nyanser av grått.

I mitt drömscenario räcker ett par månader vinter, typ december till januari. En kort höst, pang - två vintervita månader med ihållande ett par minusgrader och två decimeter snö. Sen pang - krokusarna tittar upp i februari och sommaren håller i sig mars till november. Det skulle vara lagom. Under två månader hinner jag njuta av skidåkning, glädjas över snökojor och inte hinna tröttna på skottning och skrapning av bilfönster.

Men all denna snö är fascinerande, det håller jag med om. I övrigt tycker jag att det räcker nu, och att det vad det gäller vinter vore trevligt om det var lite mer lagom mycket av allt. Inte ingen snö alls eller hur mycket som helst.

Idag är förkylningen en faktum, med fortsatt feber, ständigt rinnande näsa, ihållande huvudvärk och onda bihålor. Barnen är på kalas och Saga åker sen till Mormor för teaterbesök och övernattning. När Anders skulle till jobbet tröttnade bilen och står efter bogsering hemma igen.

Jag har glatt mig åt att så fröer och ställt ordning i källaren så att det finns gott om plats under lysröret. Tog upp pelargonerna från vintervilan för omplantering. Om några dagar ska det tas sticklingar. Fast det är lite för tidigt tog jag upp några av dahliaknöarna från vintersömnen och satte i jord. De hade små groddar och blir säkert glada över näring.

Skriv gärna en rad så att
vi vet att du varit här!


Elise på kalashumör.


Finklädda syskon på väg till kalas hos Robin.


Pelargoner efter vintervila.


Frösådda dahlian, vars rotknölar har fått vila i mörk påse under vintern.


Dagens sådd till höger: tomat, månvinda, prydnadsgäs, gul prästkrage,
liten blåklocka, lupin och liten vallmo.


Fascinerande.


När får vi uppleva en sån här vinter igen?


Trädgården i vila under omöjligt tjockt täcke.

Kusindop!

lördag 20 februari

Vaknade med feber igen, med snuva och huvudvärk. Vädret varnade för snökaos och vi åkte mot Stockholm med två och en halv timma på oss, för en resa som brukar ta en timma.

Dop i Sundbybergs Kyrka. Tyvärr hade Dennis släkt i Norrköping snöat inne, då de inte ens kom ut med bilen på den enskilda vägen. Monsa och Gun valde att inte åka pga vädret och farmor & farfar stannade hemma. Så fin kyrka och dopceremonin var både vacker och avslappnad, med fina texter, vacker musik och en jättebra präst. Och så dagens huvudperson Oskar, som var så nöjd under hela tiden.

Efteråt bjöds på trevlig och god lunch, fika och tårta hemma hos Sofia & Dennis. Så trevligt att träffa Dennis syskon och Veronica igen!

Vägen hem var ett rent helvete, med uppblåsta snödrivor och massa snörök. Och förstås bussar och bilister som inte kan låta bli att göra livsfarliga omkörningar. Resan tog två timmar.

På kvällen hade vi båda feber, Elise somnade till de sista låtarna i Melodifestivalen medan Saga höll sig vaken länge, tack vare sina tupplurar till och från huvudstaden.

Så här tyckte barnen om låtarna i kvällens delfinal av Melodifestivalen:
1. Alcazar Headlines: Rätt så bra, men inte så.
2. Johannes Bah Kuhnke Tonight: Bra, jättebra.
3. Elin Lanto Doctor Doctor: Inget bra (E), Bra! (S)
4. Erik Linder Hur kan jag tro på kärlek: Jättejättebra! (S), Bra, bara (E).
5. Getty Domein Yeba: Jättejättejättejättebra!
6. Timoteij Kom: Bäst av alla!
7.Darin You're Out Of My Life: Bra (S)
8. Crucified Barbara Heaven Or Hell: Bra, jag tycker alla är bra! (S)
 

Kommentera


I morse upptäckte jag att rotbiten jag räddade i somras när grannarna
grävde bort hela rabatten, har grott i sin kruka!


Frukost med solstråle.


Dop i Sundbybergs Kyrka.


Elise fick prova flygeln och spelade tillsammans med kantorn :)


Vacker dukning!


Anders har fått två klumpfötter!


Jag har lånat doppojken.


Saga valde den mest strategiska platsen vid fikabordet!


Vägen hem...


Saga tittar på Crucified Barbara på Melodifestivalen.

Arkitekttitt

fredag 19 februari

Sagas fastevärde på sockret var 3.3 mmol/l. Lugnt alltså. Men jag ringde ändå familjeläkaren och fick tid nästa vecka för några prover på Saga.

Jag vaknade krasslig och det känns som en förkylning är på väg. En grad höjd temp, men det känns.

Idag har arkitekt varit här och tittat på möjligheten att öppna upp övervåningen för att få in tre sovrum. Intressant och spännande med proffsidéer. Samtidigt blev det fler frågor hängande i luften när han gick än det var innan. När vi tittade på planlösningen på papper över en fika såg han hoppfull ut, och såg många lösningar. För att sedan när han kom upp och och såg byggkonstruk-
tionen på övervåningen "live" bli konfunderad. Under 30 års erfarenhet som arkitekt hade han aldrig sett liknande byggnation och började fundera på om det verkligen gick att ta bort väggarna till kattvinden...

Nu ska vi börja med att se efter hur mycket i ritningsväg som finns hos kommunen. Och ta bort lite av taket i vinden för att se om vi kan se hur takstolarna vilar. Och gå vidare därifrån.

Kommentera


Denna bukett av underbara rosa dubbla tulpanermed två bäbisar på varje skälk,  fick Vd:n Britt igår på festen. Har luskat rätt på att de heter Angelique och såna ska få flytta in i vår trädgård i höst. Vackrare tulpaner får man leta efter (se denna rabatt!).


Imorse kom jag knappt ut genom ytterdörren. Är obeskrivligt trött på all snö!

Kundkväll

torsdag 18 februari

När jag knappt var vaken ringde min närmaste chef och kollade om jag ville åka med henne till jobbet. =) Sen pep telefonen av grattis på namnsdagen-sms från pappa. =) En mycket bra start på dagen. Sen droppade gratulationerna in under dagen och jag blev pinsamt påmind om hur dålig jag själv är på att minnas namnsdagar.

Stressig dag på jobbet, hela tidningen skulle vara på tryckeriet till klockan fyra, mot normala klockan åtta. På lunchen frågade Tina om jag ville med ut och äta, och bjöd på Hong Kong. Så jättetrevligt att hinna få en timma att träffa bara henne och prata. Och skönt att få en paus och komma iväg från jobbet för en stund.

Sedan igår har hela redaktionen bubblat av förberedelser för den stora kund-kvällen med 120 anmälda gäster. Det har städats, piffats, handlats grejor, fixats tipsfrågor och laddats för riktig feststämning bland alla ca 25 anställda. Vi var klara nästan i tid med tidningen och sen drog festen igång med mingel, italiensk buffé, bar, tipspromenad, godis, trubadur och senare karaoke. Kvällen var supertrevlig och alla var så nöjda. En välordnad och städad fest, med undantag för den stackars kunden som kräktes över bardisken redan vid halv sju (!). Jag träffade flera tidigare kunder och både bröllopsfotografen och fotografen som fotade Sagamagen och -bäbisen, och trivdes som fisken i vattnet, trots att man är rätt sliten efter spänningen med att få allt klart med veckans tidning. Strax före tio kändes det ok att bege sig hemåt och jag fick samåka hem också. =)

Väl hemma vaknade Anders och vi hann träffas lite innan läggdags. Hittade också mina örhängen! Som jag letade efter igårkväll. Att jag inte tänkte på att titta där... (se nedan.)

Imorgon är jag hembjuden till jobbkompis för att fira hennes födelsedag. Hoppas så att kunna komma. Lyxproblemet är att Anders också är bjuden på fest – och har lust att gå. På något sätt känns det som hans tur att göra något trevligt och komma ut, han behöver det så väl.

Sara har fått komma hem från sjukhuset och känns som om kommit en bra bit på väg tillbaka till sitt forna jag, även om det ska ta tid. Det är en stor klump som försvunnit från min mage.

Saga har varit så törstig senaste dagarna. Jag förstår ju att feber gör att man dricker mycket, men när en fyraåring vaknar på morgonen av att hon är törstig ringer det ändå en varningsklocka. Speciellt med Tuss diabetes i bagaget. Under dagen tog Anders sockervärdet med en av de två kvarvarande stickorna efter Tuss. Hon hade 8,6 mmol/l, vilket jag tycker låter väl högt. Men diabetessjuk-sköterska här hemma är inte alarmerande oroad, så jag försöker ta det med ro tills han får ta ett fastevärde, imorgon bitti. Lite bekymrad över om det är hans ständiga lugn eller hans medicinska kunskap som ligger till grund för hans lugn, så troligtvis ringer jag hur som helst familjeläkaren imorgon.

Kommentera


Mysteriet med de försvunna örhängena fick en upplösning under kvällen...

Sånt här önskar jag mig, MED LÅS:

Önskelista

onsdag 17 februari

Gick från jobbet vid halv tio på kvällen. Vid utcheckningen från parkeringen ville automaten inte ta kortet, och jag fick skramla fram de sista slantarna i kontanter. För att vid passagen ut upptäcka att bommen var uppfälld och det bara var att åka ut...

Hemma sov alla och jag skulle leta rätt på passande kläder att ha på kundfesten på jobbet imorgon kväll, hinna tvätta, duscha och hänga tvätten på element för snabbtorkning. Och leta smycken att ha... Igår städade jag igenom glasburken med mina halsband, örhängen och hårband. Visste att det jag letade efter skulle finnas där, i burken i toalettskåpet. Och för sjuttioelfte gången hittade jag burken bland barnens gömmor, och utan just de grejor jag letade efter i.

Det enda, absolut enda, som står på min önskelista till min trettiofemårsdag är ett låsbart smyckeskrin.

Kommentera


Prästbron (heter den så?) i vinterskrud 17 februari.

Bokslut

tisdag 16 februari

Inatt vaknade Saga med feber. Het som en kamin kröp hon ner, nära intill, och frös. På morgonen visade sig även Elise ha feber, snuva och hosta. Anders vab:ade förmiddag och jag eftermiddag.

En hel eftermiddag hemma, som jag inte räknat med. Lekte lite med barnen, som inte visade sig vara så trötta trots feber. Sedan röjde jag lådor och pappers-
högar. Samlade ihop alla Tuss veterinärpapper i en hög för att lägga undan, tillsammans med mer av hans saker. Ett slags avslut. Ljuset brinner vid hans urna än, men inte varje kväll. Han fattas mig, enormt. Samtidigt lättade allt runt en månad efter. För att jag vet att han hur som helst inte skulle ha levt nu, att han hur som helst varit död idag, även om inte jag fattat ett beslut. Och då känns det lättare, på något konstigt sätt. Men det är fortfarande lika tomt, och jag har inte haft lusten att lära känna ny katt som får flytta in. Men det kommer, med tiden.


Bokslut. Veterinärkvitton och journaler från Tuss sista 17 månader. Bokformat i löspapperssystem.

Kommentera


Bilen var som vitspayad på morgonen. Så fint, och bara att borsta bort.


Mera vitt. det är svårslaget med utslående körsbärsblom.


Till höger gror överraskningsföer (omärkta från i somras).
Till vänster pensén igen, och prydnadsgräset första trevande strå.

Vår på min fönsterbräda

måndag 15 februari

Efter gårdagens plusväder slog kölden till igen och gav vita gnistrande snökristaller på allt utomhus. Åter har vi ludna silvervita syrenträd utanför fönstret och våren känns ljusår bort.

Men på fönsterbrädan har vi körsbärsblom och första spruckna fröet  av en pensé.

Det finns hopp, trots 10 minusgrader, OS på alla medier och långt till helg.

Förra året tittade första krokusknoppen upp den 20 mars. Den 24 april var körbärsblommen sprickfärdiga. Idag är det fyrtio dagar till den 20 mars och sextiofem dagar till den 24 april och jag njuter blommningen på fönsterbrädan medan jag hoppas att tiden går fort. Som jag avskyr denna årstid, som bara suger musten ur mig och kräver så mycket kraft för att få allt att överleva.

Grattis Robin 3 år!!!
Vi kommer på söndag och grattar!

Kommentera


Hopplös fönstervy i februarinatten.

Monsadag & Fajertur

söndag 14 februari

Barnen vaknade tidigt och vi fick en härlig dag tillsammans med Monsa och Gun. Anders vaknade med feber igen, efter två dagar feberfri, och var hängig och trött. Fick en rejäl lunch på raggmunk innan vi vände hemåt igen.

Direkt när vi kom hem åkte Saga och jag till stallet för en tur med Fajer innan det blev mörkt. Och det var bedövande vackert i skymningen, med vit dimma som bäddade in landskapet medan solen gick ned.

Pratade med Sara på kvällen. Hon har varit hemma under helgen och gosat med katterna. Vi pratade länge, och hade roligt igen. Det känns skönt.

Kommentera


Monsa och Elise gör raggmunkar.


Saga har ritat en flicka med jacka, kjol, vantar och skor.


Elise har ritat en prinsessa.


Saga med sina favoritfigurer.


Monsa och Gun, så goa med varandra.


Elise tittar på stämplar på silverbestick :)


Saga hälsar på Pitan i hagen.


På hästryggen.


I skymningen, innan kamerabatteriet tog slut...

Till Finspång

lördag 13 februari

Hela familjen åkte till Finspång för att hälsa på min morfar Monsa & hans Gun. När vi kom fram blev vi bjudna på jättemusig laxpudding och sen bar det av till äventyrsbadet på Grosvald Arena tillsammans med Monsa. Elise och jag åkte en massa i rutschkanorna, till slut vågade hon även åka den svarta kanan, med blinkande ljus i, och var så stolt. Monsa hoppade över kanan denna gång, med omtanke om höften. Saga var helnöjd med att leka i barnbassängen och simma runt i bubbelpoolen.

På kvällen kom Gun tillbaka efter barnkalas hon barnbarnsbarn, barnen lekte tills de blev för trötta, vi åt räkor och hade en mycket trevlig kväll.

Kommentera


Syskonbus...


               ...i Monsas fåtölj.


Saga i barnbassängen.


Elise åker lilla rutschkanan.


Pappa & Elise på glasspaus.


Stora rutschkanorna :)


Trötta efter en rolig dag med oldefar Monsa.

Matt

fredag 12 februari

På jobbet började dagen med massage! Skrev upp mig på en tid igår och det var sååå skönt! Har inte vågat mig på det sedan sommaren 2007, då jag blev superförkyld dagen efter. Så nu får vi se. Var helt mosig efteråt... Men helt avslappnad och öm i rygg och axlar. När jag kom hem från jobbet somnade jag helt utslagen. Och nu på kvällen är kroppen fortfarande helt matt.


Saga, på väg hem från dagis. Min solstråle.

Sen eftermiddag ringde Sara och var så ledsen för att jag inte kommit idag, så tog en sväng in på kvällen. Det var trevligt, hon blev lugn, och nära den gamla vanliga Sara. Jag var på bättre humör när jag gick därifrån.

Imorgon är det besök i Finspång, hos Monsa och Gun! Speciellt Elise har längtat otroligt, och gjort en överraskning som hon slagit in i paket. Är lite orolig över att lämna Snosan ensam hemma. Jag tror att hon saknar Tuss, trots allt. Hon skriker om nätterna och är övergosig när vi är hemma. Måste komma iväg och titta på katt. Tänk så konstigt, det skulle ju bli så bra för henne att vara ensamkatt.

Kommentera


Tuss fortfarande saknad.

Vegetarian med slöja?

torsdag 11 februari

Elise vill fortfarande att jag ska sy en slöja åt henne, så att hon kan vara lika som sin kompis. Hon har också koll på hur den ska sys.

Jag frågade om hon visste varför man bär slöja. "För att man är muslim." "Om dom är muslimer, vad är du då?" frågade jag. "Vegetarian?"

Det är ju så självklart; hon tar ju vegetariska maten tillsammans med muslimerna i skolmatsalen. Och vet att hon inte gör det för att hon är muslim, utan för att hon är vegetarian.

Kan man måhända köpa en slöja på Tradera? =)

Kommentera

 

Fallskärm

onsdag 10 februari

...lär jag aldrig få någon. Men sedan den första februari är jag med i a-kassan. Äntligen. Så nu faller jag åtminstone inte lika fort och landar inte lika hårt, om jag skulle bli utan ett jobb efter detta vikariat.

Jobbade till nio. På kvällen var det Företagsrocken på Pluto, där arbetskamrater spelar med BandEtt. Lovat att gå, men var inte på humör när det väl blev dags och åkte hem istället.

Hoppade över lunchen idag för att ta en timma till Sara klockan fyra på besökstiden. Hon hade en dålig dag. Det blev ett kort men intensivt besök, när jag under kramade, höll hand, tröstade, peppade och försökte få henne att tänka framåt. Inget hjälper, hon hör inte. Korta stunder lös den vanliga Sara igenom, men böts snart ut igen. När jag var tvungen att åka tillbaka till jobbet föll hon ihop längst väggen och grät igen. När jag passerade dörren ut brast allt, och jag grät som ett barn.

Lyssnar mycket på Jumper och Natural Born Killers-soundtracket. Musik som Sara och jag lyssnat, festat och haft roligt till, och jag kan höra henne sjunga till. Är så otroligt, otroligt rädd att hon inte ska komma tillbaka.

 

Ska det vara så här nu, resten av livet? Att man längs vägen förlorar sånt man tycker så mycket om? Och får titta tillbaka och sakna? Jag vill inte byta ut några människor eller djur alls i mitt liv just nu. Jag är precis så nöjd som man bara kan vara med släkt, vänner och husdjur jag har omkring mig. Vill inte att något alls av det ska förändras, någonsin.

Vill att det ska bli vår, att  allt ska börja leva igen.

Kommentera

Flyta som en...

tisdag 9 februari

Kvällsmacka i köket. Pappa frågar Elise hur det var på badhuset med skolan idag och hur det går med simningen.

– Bra, jag står först på listan över dem som kan simma!
   (Vad är det för lista? /mammas tanke)
– Men du är väl försiktig när du är på djupa, man kan ju bli trött?
– Jo det är jag. Men jag kan flyta. (E har övat flytning med Momo)
– Som en kork?
– Ja!

Då flikar Saga ivrigt in:
– Som en resväska?! Jag har sett att resväskor kan flyta!

Anna och flickorna kom över efter jobbet. Vi åt spagetti & färssås och medan barnen lekte klippte Anna mig. Så nu är allt slitet borta! Har inte klippt mig sedan hon gjorde det senast, och då satt jag på en pall i solen på trädgårdsgången.

På kvällen tog jag tag i Fenas ekonomi, äntligen. Stackars Anders låg kravlig bredvid i soffan och fick lyssna på alla utbrott över hur tråååkigt det är med ekonomi. Men att spara 1.500 kronor per månad genom att svära över bokföringen en halvtimma är helt ok. Dessutom är det inte försvarbart att låta proffs att sköta det när jag inte räknar med att ta in så mycket jobb. Förutom att fixa momsdeklarationen på egen hand (första gången på sex år!) fick jag också de sista räkningarna betalade, en massa mail skickade och ett jobb gjort. Sånt är en bra huvudkudde.


Gos-Snos i kvällssoffan.

Ringde Sara på eftermiddagen idag men gick knappt att prata med henne, hon yrade och var så ledsen. Läkaren har satt in ny medicin. Maria besökte idag, jag måste hinna upp imorgon. Livet känns uppochned och jag saknar min vanliga Sara.

Under dessa två och ett halvt år som hon varit sjuk så är det här det tveklöst jobbigaste. När hon var fysiskt sjuk fanns hon alltid där att prata med, och även om jag var maktlös hade sjukvården hade en handbok att gå efter för cancer-patienter. Just nu finns inte Sara som jag känner henne, och sjukvården står handfallen och trevar i blindo med psykmediciner, i hoppet om att det ska vända av sig självt. Och inget, inget jag kan göra hjälper henne.

Aldrig har jag varit så tacksam över att ha ett jobb som under de första sex veckor av detta år. Hur skulle jag må om jag inte haft jobbet att försvinna till? Trivs så jättebra, med arbetet och alla trevliga arbetskamrater. Det betyder så mycket att få ha annat att ha tankarna på annat också.

Just nu är jobbet min resväska att flyta på.

Kommentera

Om orättvisa

måndag 8 februari

Stressig morgon. Somnade sent igår och blev sena upp. Förra veckan kom jag sent till stormötet på måndagen, och ville absolut inte göra det idag med. Hade dessutom spenderat sista timman innan jag somnade åt att gå igenom tidningen, så ville verkligen vara där på genomgången av den.

Anders sjuk och jag fick för bråttom. Det blev en sån där morgon som man bara inte vill ha. Fick ordning på barnen och mig själv, men till sist för lite tid kvar, så fick lämna åt Anders att ta dem till skolan, medan jag stressade in till Västerås.

Maria och jag har mycket kontakt med varandra, och det är så skönt att ha någon att dela oron och sorgen över Saras mående med. Någon som är lika delaktig och som saknar lika mycket som jag. Vi har börjat dela upp besöken mellan oss, för att sprida ut på tiderna vi kan vara hos henne och för att avlasta varandra. Det blir för mycket att åka dit varje dag, man behöver en dag i mellan för att få tänka på annat, få finnas för allt annat runt om i livet. Pratar också med Saras pappa och hans sambo, för att samordna.

I söndags var hon piggare under timmarna jag var där, för att sedan ringa på kvällen och må jättedåligt igen. Lyssnar, pratar, försöker trösta och lugna, men det hjälper bara för en kort stund. Sen börjar vi om.

Åkte upp efter jobbet idag, och hon var piggare för stunden. Bitvis lös den gamla vanliga Sara igenom, och vi var precis som vanligt. Vi lade lite pussel. När hennes far kom åkte jag hem, glad över att ha stunder med Sara precis som hon brukar vara.

Anders däckad i feber hemma, utan koll på vad barnen sysslar med. Hela huset är uppochned och efter att ha handlat och fått i barnen mat storstädar jag till midnatt. Skönt att lägga kraft på annat och låta tankarna snurra.

Under kvällen ringer Sara igen, på botten. Inget jag säger kan trösta. Jag lider så med henne, om jag ändå kunde ta hälften av hennes ångest, för att hon ska få må bättre. Varför ska hon behöva genomlida så mycket? Räcker det inte med allt helvete hon redan har fått gå igenom? Hur mycket ska en människa behöva kämpa? Varför kan hon inte bara få må bra nu när cancerbehandlingen gått så bra?

Någonstans hoppas man att det ska finnas en högre form av rättvisa, när inte den mänskliga rättvisan når ända fram. Att människor som utför fruktansvärda, bestialiska våldshandlingar utan att bli dömda på något sätt ska straffas av en högre makt. När inte det mänskliga rättsystem lyckats utmäta ett rättvist straff så jämnar det ändå alltid ut sig i slutändan. Samma makt som också ska se till att alla hemskheter inte ska drabba en och samma människa. Som ska se till att en människa som går igenom en omänsklig prövning ska få något gott tillbaka, istället för än mer elände. Att det någonstans ska finnas en övermänsklig rättvisa, som ser till att allt blir bra i slutändan.

En del i att bli vuxen tror jag är att vakna upp en morgon och inse att den övre makten inte finns. Att det inte jämnar ut sig någonstans. Att livet är fyllt till bredden av orättvisor som aldrig kan rättfärdigas eller förklaras.

Varför skulle annars en av världens snällaste, mest omtänksamma och glada människor behöva lida alla helvetes kval, gång på gång?

Kommentera

Snö & frö

söndag 7 februari

En helt underbar förmiddag. Jag har försökt att njuta av vintern och all snö, tillsammans med överlyckliga barn. Men faktum kvarstår, det bästa med februari är att det snart är mars och sen vår. Ljuset ute påminner om att det faktiskt kommer en vår igen.

Så idag har vi byggt snökoja och skottat en gång ner till garaget för att skotta bort all snö som legat mot dörrarna. På balkongen ligger snön nästan upp till räcket. Altantaket är jag tacksam för att Anders var så noga med sätta täta bärande tvärslån. Jag undrar så var allt ska ta vägen när snön smälter...

Att bygga snökoja är otroligt roligt. Och inne i kojan luktar det snö, precis som det gjorde när jag var liten.

Anders ligger med feber, på sin lediga helg. Har med största sannolikhet samma förkylning som jag hade, eftersom han har återkommande feber, är dålig på förmiddagarna och pigg på eftermiddagarna.

Efter söndagslunchen planterade Saga och jag fröer -- äntligen! Massor av rosa pensé, lite lavendel och lite prydnadsgräs. Enbart egna fröer, så blir spännande att se vad som händer med dem.

              

Har pratat med Sara och ska och hälsa på ikväll, med en kruka vårkrokusar, lite duschkräm, juice och äpplen.

KommenteraSyskonkoja.


Att bygga en mur.


Städa golv.


Mycket snö igen.


50-60 cm snö på garagenedfarten.


Garagegång.


Åsby vid lunch.


Frösättning!!!


Egna fröer.


I väntan på vårljuset.

Glitterspray & snö

lördag 6 februari

Sovmorgon, en härlig sovmorgon. Sen får Anders rusa iväg med Elise till Lex kalas på Busborgen. Jag och Saga tar pulkan och går och handlar hö och mat åt svinen och delar på en pizza på pizzerian. Har jättemysigt, njuter av lugnet, av stunden, av att bara vara vi. Saga strålar, och äter jättebra. Sen går vi till macken och köper en liten chokladkaka för att det är lördag.

Sara har flyttats till rätt avdelning på sjukhuset och allt känns lite mindre kaotiskt. Nu får hon ha mobiltelefon och längre besökstider. Medicineringen har börjat ge verkan och på kvällen ringer hon upp och låter ett litet steg mer som vanligt. Min mage känns lugnare och hoppet högre.

På kvällen kommer Emma och Alva, Jamie, Marie och Nick för att fira in starten på Melodifestivalen med oss. Elise har tagit på sig finklänningen och Saga har noga valt ut linne och kjol själv. Alva har laddat länge och är så fin med klänning och hårband. Jag sminkar Elise, Emma och Saga och sätter upp hår. Saga sminkar mig och alla får glitterspray i håret. Jamie är så lugn, glad och go, han har blivit så stor nu, med tre tänder och står själv, med stöd.

En helmysig kväll och bägge barnen somnar gott i soffan innan gästerna hunnit gå hem.

Läs Gardells klockrena blogginlägg om vinterhelvetet!

Kommentera


Saga har lagt vantarna på kameran och fotar sina klarblå.


...Och favoritkrokodilen =)


Det är sjuuukt mycket snö ute. Till vänster syns övre delen av cykeln.


Vår sopsäck med hö har tagit slut, så djurbutiken fick bistå.


På djurbutiken fick Sagan ett lejon som hon tyckte så mycket om.
Här väntar vi på pizza :)


Otroligt mycket snö, överallt.


Melodifestivalskoj.


Goa Jamie med pappa Nick.


Sussande hjärtebarn i soffan.


Systers karl Dennis ser ikväll Thåström på Annexet. Fick denna bild på mms
av honom. Jag är inte alls avundsjuk. Nejdå, inte alls.

Afterwork

fredag 5 februari

Sara är dålig. Jag har aldrig sett en människa må så psykiskt dåligt. Jobbigt att inte kunna hjälpa, irriterad på sjuksystrar som alla säger olika och läkare som inte går att nå. Satt med Sara i fyra timmar, hade kunnat vara kvar hela natten utan att kunna hjälpa. Grät ut när jag kommit utanför dörrarna, vill inte gråta när hon ser.

Inte upplagd för afterwork efter sjukhuset. Samtidigt behövde jag så väl komma ut och träffa glada människor och tänka på annat. Bowling och afterwork inbokat sedan flera veckor tillbaka. Efter avhopp blev bowlingen inställd, men mat på Harrys. Jag fick komma till Pernilla och låna dusch, deo, parfym och hårtork =) Och fick en cider till.

Kvällen blev heltrevlig, och lagom att åka hem med 22.30-bussen. Hemma pratade syster och jag i telefonen i en och en halv timma, medan vi drack vin.

En månad sedan Tuss dog, och ljuset brann vid hans urna. Han skulle inte gillar denna vinter, med mer snö än på 20 år.

Kommentera


Överallt finns kranar där man hackar ner meterlånga istappar från tak.
Vilken vinter.